Kartoffelomelet med spinat og feta, espressomousse med knas

Om eftermiddagen inviterede gemalen mig ud på en gåtur i den nærliggende skov. Der var ret mange andre, der havde fået samme idé, så vi fik hilst på en del franskmænd, mens vi nød det gode vejr. Faktisk var vejret så fremragende, at vi ikke nåede hele ruten, eftersom jeg begyndte at blive bekymret for, om jeg var ved at blive solskoldet. Jeg har rimelig lys hud (det, der kaldes blegfesen), og selvom jeg havde puttet solcreme på tidligere på dagen, så holder den jo ikke evigt.

Tilbage i huset kastede jeg mig over madlavningen. Opskriften til hovedretten var endnu en opskrift fra Newyorkerbyheart, som jeg ville prøve, mens dessertopskriften… ja, hvor har jeg den fra? Den var i mit digitale arkiv – jeg tror, jeg har skrevet den af fra et blad på et tidspunkt.

Kartoffelomelet med spinat og feta
2 personer

kartoffelomelet, omelet, kartofler, spinat, hvidløg, feta, æg, vegetar4 æg
5 kartofler, kogt næsten møre, skåret i skiver
100 g frisk spinat
2 fed hvidløg, finthakket
100 g feta, afdryppet og smuldret
salt, friskkværnet peber
lidt mælk
olivenolie

Pisk æg med salt, friskkværnet peber og lidt mælk, bland let smuldret feta i. Varm olie op på en slip-let pande og kom kartoffelskiverne på. Lad dem stege svagt gyldne. Kom finthakket hvidløg og den frisk spinat ved. Vend godt rundt og pas på, at hvidløget ikke får for meget farve. Når spinaten er faldet sammen, hældes ægge-/fetamassen over, løft lidt op i grønsagerne, så æggemassen fordeles godt. Skru ned på rimelig lav varme og læg låg eller stanniol over. Lad det stå i 15 minutter. Løsn omeletten i kanterne og lad den glide over på et stort låg eller stor tallerken. Læg panden over og vend hurtigt rundt, steg få minutter, så omeletten får også får lidt farve på den anden side.

Note: det her var den eneste opskrift, der blev fulgt ret slavisk i Frankrig – mest af alt fordi alle ingredienser var til rådighed 🙂
Jeg lavede selvfølgelig to omeletter, da vi var fire personer, og så er der lidt mere spinat i end i den oprindelige opskrift. Retten blev ganske god og skal helt sikkert laves igen ved lejlighed. Udover omeletten fik vi også en kotelet samt en enkel salat til hovedretten.

Espressomousse med knas
4 personerespressomousse, mørk chokolade, kaffe, fløde, Daim

100 g mørk chokolade
½ dl stærk kaffe
1 bæger past. æggeblommer
1 spsk sukker
1½ dl piskefløde
1 daimplade

Hak chokoladen og kom den i en skål – hæld kaffen over. Smelt chokoladen og afkøl blandingen. Pisk æggeblommerne med sukkeret. Pisk fløden til blødt skum. Vend chokoladen i æggeblandingen og vend flødeskummet heri. Hak daimpladen og vend dem i. Fordel moussen i dessertglas og lad den stivne i køleskab i ca. fire timer.

Note: de havde ikke daimplader i supermarkedet, men vi fandt en plade chokolade med små karamelstykker i, og den fungerede fint til. Af ukendte årsager glemte jeg til gengæld at købe en plade almindelig mørk chokolade, så der jeg skulle i gang, havde jeg kun en chokoladeplade med cognac til rådighed (som jeg var faldet for under sidste indkøbstur). Så brugte jeg blot den i stedet, og det smagte så godt, at jeg kraftigt overvejer at bruge cognac i opskriften, næste gang jeg laver den. Og sidst men ikke mindst – fransk fløde er ikke lige så let at piske op og så sød som dansk fløde, så desserten blev mere kompakt, end den vil blive med danske råvarer – måske vil jeg generelt overveje at lave en større portion en anden gang.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.