Oksebovs-simreret, bønnesalat samt svampe-kartoffelfad

Oksebovs-simreret, bønnesalat samt svampe-kartoffelfad

Denne oksebovs-simreret er endnu et eksempel på, hvor lækre retter du kan lave med en billig udskæring såsom oksebov. Den brugte jeg til en hurtig freestyle-simreret og så lavede jeg en ny udgave af en bønnesalat, som er blevet lidt af en klassiker hos os. Sidst men ikke mindst fandt jeg ‘Klimakogebogen’ frem og fandt inspiration deri til svampe-kartoffelfadet. Her brugte jeg dog en rigtig fløde (og ikke en 9%, som der står i den oprindelige opskrift), og så udelod jeg persille i retten, da jeg ikke vidste, om der blev rester, som jeg i så fald godt ville kunne opvarme igen. Rester blev der dog ikke…

Oksebovs-simreret

4 personer

800 g oksebov skåret i tern
en klat smør
2 løg
1 dåse tomater
lidt vand
lidt timian og basilikum
salt og peber
engelsk sauce
lidt mørk sirup

Løgene skæres i tern og svitses i smørret. Dernæst svitses oksekødet – gerne af et par omgange, så det ikke bare koger i gryden. Tilsæt derefter tomater, en sjat vand, timian og en sjat engelsk sauce. Lad det simre i 2½-3 timer, rør i det undervejs og tilsæt evt. lidt mere vand, hvis det er ved at tørre ud, og smag det til med salt, peber og mørk sirup til sidst.

Note: Denne oksebovs-simreret er mør som smør og med en sød fyldig smag – meget enkel, da jeg ikke brugte særlig mange krydderier, men som sædvanlig en fornøjelse at spise simremad.

Bønnesalat med ekstra bønner

grønne bønner
hakket rødløg
fetaost eller salatost*
sortøjede bønner

Dressing:
olivenolie
stærk sennep
citronsaft
sukker

De sortøjede bønner er en tilføjelse i forhold til den klassiske udgave og kan udelades – men nu syntes jeg, at det var sjovt at bruge ekstra mange bønner, og så er de sortøjede meget smukke i sig selv. De skal – som de fleste andre tørrede bønner – sættes i blød i vand dagen før og koges (kogetid står på pakken). De grønne bønner skal have et par minutter i kogende vand og skal op igen, mens de stadig har lidt bid. Derefter blandes de to typer bønner sammen med rødløg og ost i et fad. Dressingen blandes – jeg har ikke mål på, da jeg laver den på slump, men jeg vil anbefale dig at hælde mellem en halv dl olivenolie op i en melryster, putte en tsk sennep i sammen med en spsk sukker og så ryste det godt. Smag til med de tre ingredienser samt citronsaft.

Svampe-kartoffelfad

4 personer

750 g kartofler
2 løg
2½ dl fløde
salt og peber

2½ dl grahamsmel
50 g smør
1 spsk citrontimian

250 g brune svampe
lidt olie
salt og peber

Kartoflerne skrubbes grundigt og skæres i 2 mm tynde skiver. Løgene skæres i tynde ringe, og de to ting blandes godt i et ovnfast fad. Hæld fløden over og drys med salt og peber. Sæt fadet i ovnen og sæt temperaturen på 200 grader. Lad det stå i en halv times tid. Imens smuldrer du smørret grundigt i melet og blander salt og citrontimian i. Når den halve time er gået, drysser du blandingen ud over kartoffelfadet og lader det få et kvarter mere i ovnen.

Rist svampene på panden i lidt olie og drys salt og peber over til sidst. Fordel svampene ud over kartoffelfadet og servér det.

Note: En fin og anderledes måde at få flødekartofler på, som en af gæsterne kommenterede, og jeg tror godt, jeg kan finde på at lave dette her igen – en dejlig form for tilbehør!11 thoughts on “Oksebovs-simreret, bønnesalat samt svampe-kartoffelfad”

 • Sikke nogle lækre retter 🙂

  Jeg kan også rigtig godt lide at købe oksebov, fordi der bare er så meget smag i det.

  Sikke en skøn ide med det kartoffelfald, det er nærmest lidt som en crumble – det må jeg prøve 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

 • NYBH – tusind tak – de faldt heldigvis også i god jord. Det er sjovt, som jeg kan blive ved med at overraskes over, hvor godt simremad er – tror næsten jeg vil savne det her til sommer, selvom jeg nu også længes efter sprøde grøntsager og masser af sommerfrugt 🙂

 • Det ser lækkert ud, Piskeris! Svampe-kartoffelfad er en ny kombination for mig, men en rigtig fin idé! Og en salatost med citron og basilikum lyder meget spændende.
  Tak for herlig inspiration!

 • Mums – det ser godt nok lækkert ud! Altså simreretter er bare noget at det bedste der findes – den smag der kommer er næsten altid himmerigsagtig :o)

  knus
  Camilla

 • Kære piske
  Jeg har læst og savlet og jeg har savnet dig. Fordi jeg har gemt mig langt væk og haft travlt. Men hold da helt kæft en masse lækre billeder og oplevelser der har været i dit liv. Jeg er ikke kun lidt misundelig på lækre Barcelone og på kokkekurset.
  Og fedt april-tema i øvrigt. Det er ofte det som er svært at trække ind i mit køkken.
  Knus til dig

 • Lækkert, lækkert.
  Lige som dig forundres jeg gang på gang over hvor lækre retter, man får ud af de billige udskæringer. Ofte er der jo langt mere saft, kraft og mørhed i sådan et stykke kød end i de “finere” udskæringer.
  Spændende kartoffelfad. Det må jeg huske til næste vinter, for det er jo ved at være sidst udkald for simremad og flødekartofler.

 • Madame – mange tak. Jeg kunne heller ikke stå for den fadret, da jeg læste om den, og jeg tror, den kommer på programmet igen til efteråret 🙂

 • Camilla – simremad er nemlig virkelig skønt, og har man tiden til det (som oftest i weekenden), så kan det nærmest ikke gå galt – så skøn og billig måde at få god mad på 🙂

 • Signe – dejligt at have dig tilbage og tak for de søde ord 🙂

  Jeg håber på at finde på et par sjove ting her i påsken, som matcher benspændet. Har et par ting i ærmet, som jeg bare liiiige skal finde tiden til 😉

 • Hanne – ja, det er dejligt, at det er så let og billigt at flikke en god vinterret sammen. Jeps, vintermaden synger på sidste vers, og jeg er ved at gøre fryseren klar til den nye sæson. Har lige et par råvarer mere, der mangler at blive brugt derfra, så det vil jeg forsøge at nå, inden supermarkederne for alvor begynder at bugne med friske sprøde forårs- og sommerråvarer 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *