Svampepasta med salviepesto

Svampepasta med salviepesto

Her til aften har vi nydt en portion hjemmelavet pasta – helt bestemt svampepasta med salviepesto.

Ideen opstod i forbindelse med mit benspænd om hjemmelavede færdigprodukter, for en af de madvarer, mange køber færdiglavet, er pesto i alskens varianter. Det har jeg også tidligere gjort – indtil jeg smagte en hjemmelavet udgave, for der er himmelvid forskel. Mit første møde med hjemmelavet pesto var, da jeg smagte verdens bedste basilikumpesto – den er rasende god! Det er dog en sommerpesto, eftersom man bruger frisk basilikum i den, og da jeg forsøger at følge årstiderne mht. råvarer, så bruger jeg primært råvarer, der hører årstiden til. Men hvad kan man så lave pesto af på denne årstid – altså udover grønkålspesto, som jeg ofte laver om vinteren? Jeg kiggede i mit krydderurtebed, hvor salvien pt. hygger sig ganske fint, så jeg måtte naturligvis eksperimentere med en salviepesto.

Så kunne legen jo godt stoppe her, for principielt set kunne jeg jo bare bruge købe-pasta… meeeen jeg kunne ikke nære mig, så jeg blev også nødt til at lave en portion svampepasta fra bunden! Det kræver dog lidt mere planlægning, men resultatet er rigtig godt. Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på hjemmelavet pasta men justerede målene og tilføjede stegte, blendede champignons.

Svampepasta

2 personer

150 g champignons
2-3 spsk olivenolie
1½ dl fint durummel
1½ dl hvedemel
½ tsk salt
1 æg

Rens svampene og skær dem i mindre stykker. Steg dem ved mediumvarme på en pande i lidt olivenolie. Når svampene er møre, hælder du dem – sammen med evt. olie – i en blender og blender dem til en jævn masse. Hæld de to typer mel samt saltet ud på køkkenbordet og bland det godt. Saml det i en bunke og lav en stor fordybning i midten. Fordel svampemassen i midten sammen med ægget. Der skal stadig være en ‘vold’ af mel hele vejen rundt. Pisk nu svampemasse og æg sammen med en gaffel og begynd stille og roligt at piske mere og mere af melet med. Fortsæt, indtil det samler sig til en dej, du kan ælte. Dejen skal være smidig og fugtig men ikke våd. Put dejen i en pose og lad den hvile i mindst en time i køleskabet. Du kan evt. lave dejen sidst på aftenen og derefter gemme den til næste dags aftenmåltid.

Drys mel på køkkenbordet og tag dejen ud af posen. Del den i to lige store stykker og rul det ene stykke ud på køkkenbordet. Normalt ville jeg bruge vores pastamaskine for at rulle dejen ud så tyndt som muligt, men i dag skulle det gå lidt stærkt, så jeg brugte en kagerulle. Du skal rulle dejen ud adskillelige gange, hvor den hver gang foldes på midten og drysses med lidt mel, inden du ruller den ud igen. Sørg for at rulle den så tyndt ud som muligt og skær den derefter i semibrede strimler. Når du har rullet al din svampepasta ud, koger du den i letsaltet vand i en stor gryde i få minutter (tjek om pastaen er mør ved at fiske et stykke over og bid eller skær det over). Hæld vandet fra og overhæld pastaen med håndvarmt vand.

Salviepesto

35-40 g hård letsaltet ost – for eksempel Vesterhavost eller Thybo ost
30-35 friske salvieblade
en håndfuld cashewnødder – gerne letristede på en pande
1½ dl olivenolie
lidt salt
lidt citronsaft

Blend ost, salvie, nødder og olivenolie til en jævn salviepesto. Smag til med salt og citronsaft.

Servering:
Kogt svampepasta
3 spsk salviepesto
250 g champignons, rensede og stegt møre i olivenolie
evt. 2-3 spsk syltede tomater

Når du skal servere din svampepasta med salviepesto, tager du ca. 3 spsk salviepesto og vender i den lune pasta. Fordel svampepastaen i to dybe skåle og top dem med stegte svampe. Jeg tilføjede desuden et par spsk syltede tomater, jeg har på lager, da de giver en frisk og syrlig-sød smag, der passer godt til retten.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *