Vegansk misosuppe med søde kartofler
Da jeg annoncerede mit japanske benspænd for denne måned, var det samtidig med lidt bekymring, for selvom jeg synes, at det japanske køkken er fantastisk spændende, så er der også flere af deres råvarer og retter, jeg ikke er så vild med. En af dem er misosuppe. Min aversion mod denne suppe skyldes primært to ting. For det første er jeg generelt ikke særlig vild med vandede supper, og for det andet fik vi det serveret til stort set alle måltider, da vi var to uger i Japan for en række år siden. Jeg blev pænt træt af misosuppe til sidst!
Men jeg syntes ikke rigtig, jeg kunne slippe udenom, når nu månedens tema er japansk mad, så jeg begyndte at researche, og her faldt jeg blandt andet over en interessant opskrift på misosuppe hos Chowhound. Jeg skelede lidt til den men endte med at ændre en del ting undervejs. Resultatet blev dog overvældende godt! Men mere om det efter opskriften.
Vegansk misosuppe med søde kartofler
2 personer
2 porrer
lidt salt
olie til stegning
3 fed hvidløg
et stykke frisk ingefær, 2 x 2 cm
1 l vand
ca. 200 g sød kartoffel
2 fed hvidløg, halverede
lidt olie
70-80 g østershatte, groft hakkede
olie til stegning
1 tsk misopasta
1-2 spsk soya
80 g tørrede udonnudler
Pynt:
1 forårsløg
Hæld en god sjat olie i en gryde og tilsæt porrer. Drys lidt salt over og steg porrerne ved mediumvarme. Sørg for at røre i dem med jævne mellemrum, så de ikke brænder på. Når de er brunede, tilsætter du hvidløg, ingefær samt vand. Rør godt rundt i gryden. Når vandet kommer i kog, skruer du ned for varmen, så det småsimrer, og så lader du det være i 45 minutter.
Mens det simrer, skræller du de søde kartofler og skærer dem i små tern. Halvér hvidløgene og vend dem i lidt olie sammen med kartoffelternene. Hæld dem i et ovnfast fad og bag dem i ovnen ved 200 grader, indtil kartoflerne er møre (jeg tror, det tog ca. 20 minutter, men jeg holdt ikke øje med tiden). Tag fadet ud af ovnen og hæld hvidløgene samt en tredjedel af kartoflerne over i en skål. Gem resten af kartoflerne til at toppe suppen med til sidst.
Når gryden med vand og porrer er kogt færdig, sier du indholdet. Grøntsagerne kan du gemme og bruge i en sammenkogt ret eller i en grøntsagscreme, men til denne ret er det grøntsagsbouillonen, vi er interesserede i. Hæld en ½ dl af bouillonen i skålen med søde kartofler og blend det til en ensartet sauce.
På dette tidspunkt er det en god idé at sætte en gryde over med vand til nudlerne. Så kan de koge møre, mens du laver din misosuppe.
Hæld lidt olie på en pande og steg østershattene møre. Tilsæt dernæst 3-3½ dl af grøntsagsbouillonen samt en tsk misopasta. Rør godt rundt, inden du tilsætter kartoffelsaucen, rør igen og smag så til med soya.
Anret din misosuppe i to skåle. Fordel de kogte nudler i skålene og dernæst svampe og kartoffelternene. Hæld suppen i skålene og drys lidt finthakket forårsløg over.
Note: Se, hvis misosuppe var så lækker og fyldig, hver gang jeg fik det på japanske spisesteder, så ville jeg elske det meget mere! Nu er det en lidt tarvelig sammenligning, for som du kan se på billedet, så er det en yderst fyldig misosuppe. Den mætter derfor også væsentlig mere, end hvad sådan en suppe normalt gør (hvor den ofte bliver brugt som forret), så dette kan fint gøre det ud for et måltid.
OBS – der vil sandsynligvis være grøntsagsbouillon til overs. Det kan du fryse ned og bruge en anden god gang.
OBS OBS – misopasta kan du købe i asiatiske supermarkeder. Jeg har købt mit hos Den Kinesiske Købmand tæt på Nørreport (man kan også købe det via deres hjemmeside).