Pizza med jordskokker, gedeost og rødløg

Jeg kan jo ikke have italiensk mad som benspænd uden at lave pizza mindst én gang, så det har jeg selvfølgelig gjort. Det var dog udfordrende, for pizza har jeg lavet mange gange i mit liv og i en hel del varianter efterhånden, så jeg spekulerede på, hvilken indgangsvinkel jeg skulle have. Skulle jeg lave en pizza, som var så tro mod italienske traditioner som muligt? Det overvejede jeg og læste en række tekster/opskrifter om, hvordan en perfekt pizzadej skal være – og der var ikke rigtig enighed mht. ingredienser, blandingsforhold og tilberedningsmetode, så til sidst indså jeg, at det var lettere og sjovere at være kontrær og lavede derfor en lækker men ikke nødvendigvis særlig italiensk pizza.

Dejen blev en variant over yndlingspizzadejen – her med halvt så megen gær men tilsat grahamsmel, og så havde dejen en længere hævetid. Fyldet blev jeg inspireret til af en brochure fra Aarstiderne. Jeg lavede også en anden og mere klassisk pizza, nu jeg var i gang, hvor jeg fik udnyttet en masse rester i køkkenet.

Pizzadej
til to pizzaer – hver pizza kan spises af 2-3 personer

25 g gær
2½ dl vand
3½ tsk salt
3½ spsk olivenolie
1 dl grahamsmel
1 dl hvedemel
durummel for resten

Opløs gæren i vandet og tilsæt derefter salt, olivenolie og grahamsmel. Bland hvedemelet i og derefter durummel, til du har en blød og lækker dej. Dæk skålen til med film og lad dejen hæve på køkkenbordet i ca. otte timer. Del den i to og rul hver dejklump ud til en pizzabund, der lægges på bagepapir og smøres/drysses med det fyld, du ønsker.

Pizza med jordskokker, gedeost og rødløg
2-3 personer

200 g jordskokker
1 stort rødløg
100-150 g gedeost
1 dl friskrevet parmesan
frisk rosmarin
salt

Sæt ovnen på 240 grader og sørg for at have en bageplade i ovnen imens.

Skær gedeosten i tynde skiver og fordel dem på pizzabunden. Skrub jordskokkerne godt og skær dem i tynde skiver og læg dem på pizzaen. Rødløget skæres ligeledes i tynde skiver og fordeles på pizzabunden. Drys salt og revet parmesan ud over pizzaen, inden du slutter af med rosmarin.

Tag den varme bageplade ud og træk forsigtigt bagepapiret med pizzaen over på bagepladen og sæt derefter pizzaen i ovnen, hvor den skal have 10-15 minutter.

Note: Meget fin og mættende pizza. Dejen bobler ikke så meget op og bliver heller ikke knækbrøds-sprød, men den smager godt og føles god at bide i. Fyldet er lækkert og har en god balance mellem fedt, salt, sødme og bitterhed.

Pizza med tomater, chilipølse og frisk oregano
2-3 personer

4-5 friske og meget modne tomater
en rest gedeost
1 kugle mozzarella skåret i tynde skiver
½-1 dl friskrevet parmesan
50 g meget fintskåret chilipølse
frisk oregano

Samme fremgangsmåde som ovenstående.

20 thoughts on “Pizza med jordskokker, gedeost og rødløg

 1. Det gik ellers ret godt… Indtil jeg så den med chilipølse! >:-(
  *Mundvand*

  Hvad er den helt almindelige opskrift på pizzadej?
  *Tør næsten ikke skrive, at jeg aldrig har lavet pizza*

 2. Hallo, totalt lækre pizzaer der 😉

  Hvad er det for noget gedeost – den store rulle eller hvad? Jeg er jo ved at lære det der 'ost' bedre at kende og har netop kastet mig ud i en del ged. Sif insisterer på at jeg snart skal prøve det varmt.

 3. Malou – mange tak! Det er lidt kompliceret, for det er en forholdsvis fast gedeost, jeg havde med hjem fra Barcelona (og nu er der ikke mere tilbage, øvøv), og jeg har ikke set den herhjemme :-/

 4. De ser rigtig gode ude begge dine pizzaer. Især den med jordskokkerne ser spændende ud, den kunne jeg godt tænke mig at smage. Min datter derimod ville nok foretrække den anden.

 5. Tina – mange tak! Jeg var faktisk lidt i tvivl om, hvorvidt det er muligt at få fat i jordskokker så langt sydpå – forbinder dem meget med Norden 🙂

  Tak og i lige måde!

 6. Det ser simpelthen bare for lækkert ud. For nogle måneder siden lavede jeg også en jordskokkepizza, den blev helt fantastisk god.. så de egner sig altså fortrinligt til at lave pizza med, jordskokkerne..

  Dine småkager ser godt nok ogsåp skønne ud. Kender godt det der med at lave søde ting, kun til sig selv.. Det gør jeg helst heller ikke, men så er det jo godt at man altid lige kan tage en dessert med til gode venner.

  🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *