Argentinske empanadas

Argentinske empanadas

Da jeg annoncerede, at denne måneds benspænd ville være mad med dej, var flere læsere så søde at komme med inspiration til retter, jeg skulle prøve i løbet af måneden. En af disse var empanadas. En empanada minder meget om russiske pirogger, da empanadas også er madbrød med fyld, og det er en ret, der blandt andet findes i Sydeuropa og Latinamerika. Empanadas kan både bages og steges – jeg valgte at lave den bagte udgave. Jeg læste lidt om de forskellige udgaver, man laver i de enkelte regioner, og her besluttede jeg mig for at prøve de argentinske empanadas. De er typisk fyldt med oksekød eller kylling, krydret med sød paprika og kommen og ind imellem også kombineret med enten oliven, hårdkogte æg eller rosiner. Jeg udelod kommen, da jeg ikke kan lide det, og koncentrerede mig i stedet om oksekød, sød paprika og oliven.

Jeg hentede inspiration i en opskrift på empanadas, jeg fandt på NY Times’ hjemmeside, hvor jeg tog udgangspunkt i dejen men freestylede fyldet, hvor jeg blandt andet skruede lidt op for smagen og styrken.

Argentinske empanadas

ca. 24 empanadas

Dej:
125 g smør, smeltet håndvarmt smør
1½ tsk salt
4½ dl vand
ca. 11 dl hvedemel

Kødfyld:
600 g hakket oksekød, lav fedtprocent
et stort løg, hakket
rapsolie til stegning
2 tsk sød paprika
1 tsk stærk cayennepeber eller chili
3-4 fed hvidløg, hakkede
70-75 g grønne oliven uden sten, finthakkede
250 g skrællede kartofler, skåret i små tern
en dåse tomatpuré – 140 g
2 dl vand
salt og peber

Æg til pensling

Start med at lave kødfyldet – evt. dagen før – da det skal være helt afkølet, inden du samler dine empanadas.

Hæld olie i en stor gryde og svits paprika, cayennepeber og hvidløg sammen med løgternene. Hæld derefter oksekødet i og brun det. Tilsæt tomatpuré og vand. Rør det sammen og lad det simre under låg i ti minutter. Hæld oliven og kartofler i, vend det grundigt og smag til med salt og peber. Lad kødfyldet køle helt af.

Mens kødet køler af, rører du dejen sammen, indtil du har en god fast men blød dej. Dæk dejen til og stil den i køleskabet en times tid.

Nu er det tid til at lave dine empanadas! Tag dejen og kødfyldet ud af køleskabet. Drys mel på køkkenbordet og find kagerullen frem. Tag en klump dej på størrelse med en golfkugle og tryk den let ud med fingrene. Rul den tyndt ud med kagerullen og læg derefter den flade dej på en bagepapirbeklædt bageplade.

Læg fyld på den ene halvdel af dejpladen – du skal bruge 1-1½ spsk fyld – og sørg for, at der stadig er 1½-2 cm til kanten af dejen. Fugt kanten af dejen med lidt vand og læg den anden halvdel af kanten over. Lav nu små folder langs kanten af den sammentrykte kant, så kødfyldet bliver holdt inde – lidt i stil med den calzone, jeg lavede for nylig.

Fyld bagepladen om med empanadas – ca. 8 på en plade – og pensl dem med pisket æg. Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 15 minutter.

Servér med det samme – evt. sammen med en salat – eller tag dem med på madpakken.

OBS – jeg endte med at have dej til overs – ca. 8 kugler. Dem puttede jeg i en frostpose og lagde dem i fryseren. Så kan jeg altid tø dem op,  når jeg vil lave flere empanadas.

Note: Empanadas er lækre små madbrød, der kan varieres i det uendelige. De fungerer fint som en hyggelig snackagtig aftensmad, men er også perfekte til madpakker.



6 thoughts on “Argentinske empanadas”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *