Thanksgiving Dinner

Thanksgiving Dinner

Da jeg i foråret fik en kogebog med amerikanske opskrifter, så jeg straks, at den søde giver havde lavet et helt kapitel, der beskrev en god Thanksgiving Dinner. Sidste år overvejede jeg at prøve at lave det, men kom fra det igen, men i år skulle det være – nu havde jeg jo ikke rigtig nogen undskyldning, når jeg nu havde en fin gennemgang af, hvad der skulle gøres.

Thanksgiving Dinner fejres den fjerde torsdag i november, og da det jo ikke passer så godt ind i vores hverdag, valgte vi i stedet at holde middagen i søndags, hvor vi havde inviteret en håndfuld gæster, der kunne hjælpe os med at udrydde kalkunen. Apropos sidstnævnte var jeg spændt på, om jeg kunne skaffe de råvarer, jeg skulle bruge, men nu er det jo så heldigt, at det er blevet mere almindeligt at fejre amerikanske mærkedage, så Føtex havde indkøbt kalkuner, og vi tog en med hjem. Friske tranebær var til gengæld ikke til at skaffe – de plejer gerne at komme i starten af december – men jeg fandt et glas fra Urtekram, og så lavede jeg en tyndtflydende sauce af det.

Jeg valgte at stege en kalkun (det skal der være til Thanksgiving!) og lave stuffing ved siden af, og så var der også kartoffelmos, sauce, tranebærsauce og djævleæg. Sidstnævnte bruger man gerne som appetizer men kan også spise til selve middagen. Der var også et par andre slags tilbehør, som jeg overvejede at lave, men der var nu riiiigeligt på bordet, så det var godt, jeg ikke gjorde det.

De oprindelige opskrifter er med amerikanske mål, men det har jeg løseligt oversat her, da jeg også selv tog flere af tingene på slump. Vi var seks voksne og en bette størrelse på lidt over to år – og vi havde rester til flere dage bagefter, selvom vi mæskede godt.

Marineret og langtidsstegt kalkun

kalkun på ca. 4½ kg
2½ dl salt
1 dl rørsukker
3½ l grøntsagsbouillon
1 spsk knust sort peber
1½ tsk finthakket kandiseret ingefær
3½ l isvand

Fyld:
1 rødt æble skåret i både
½ løg skåret i tern
1 kanelstang
2½ dl vand

friske rosmarinkviste

To dage før middagen koger du en lage af salt, rørsukker, grøntsagsbouillon, sort peber og kandiseret ingefær – det skal ikke have længe, sørg blot for, at salt og sukker er opløst – og afkøl det derefter og sæt i køleskab.

Dagen før middagen tager du en kæmpegryde – eller i vores tilfælde en nyindkøbt spand – lægger kalkunen ned i (husk at fjerne posen med indmad inden!) og overhælder den med lage og isvand. Det er vigtigt, at kalkunen er helt dækket. Stil den derpå i køleskab – eller i vores tilfælde den store udendørs fryser (tak til vejrguderne for at sørge for iskoldt vejr!), og så skal den ellers blot lagre frem til næste dage – svarende til mellem otte og seksten timer.

På selve dagen tager du kalkunen op og dupper den tør med køkkenrulle. Bland fyldet sammen og giv det fem minutter ved højeste effekt i en mikrobølgeovn. Gnub kalkunen med salt både indvendig og udvendig og hæld fyldet i kalkunen sammen  med rosmarinen. Put lidt smør oven på kalkunen og stil den i en opvarmet ovn ved 220 grader i en halv time. Husk et fad med vand nederst i bunden af ovnen.

Efter en halv time skruer du ned til 150 grader og lader den stege videre – jeg mener, at det tog omkring fire timer, men det kan godt svinge afhængig af ovnen, så hold godt øje med kalkunen. Hver halve time overhældte jeg fuglen med lidt hyldeblomstcider (ville have brugt æblecider, men det var vi løbet tør for), og de sidste tre gange var det med saft fra fadet i ovnens bund. Sørg også for, at dette fortsat indeholder væske og ikke brænder tør undervejs. Vil du gerne være sikker på, at kalkunen har fået nok, kan du tjekke med et stegetermometer, som du stikker ind i den tykkeste del af kalkunbrystet. Kødet skal have en temperatur på mindst 83 grader.

Hæld det varme fyld fra og partér kalkunen efter bedste evne.

Note: Jeg har ikke prøvet at stege en hel kalkun før, men det er forhåbentlig ikke sidste gang, for det smagte simpelthen så godt! Der er altså noget over sådan en Thanksgiving Dinner. Hvis du forbinder kalkun med tørt og kedeligt kød, så ville du blive glædelig overrasket, hvis du prøvede denne opskrift, for kødet var saftigt, lækkert og mørt.

Kalkunsauce

saften fra fadet, der stod under kalkunen
ca. ½ l hønse- eller kalkunbouillon*
6 spsk mel
en sjat god whiskey eller bourbon

Si saften og hæld den i en sovseskiller eller alternativt i en glasskål. Lad det stå lidt, så det er lettere at hælde fedtet fra, og fyld så op med bouillon, så der er en liter i alt. Hæld en sjat i en gryde, der er sat på medium varme, sammen med melet og pisk det grundigt, mens du langsomt tilsætter mere væske. Når al væsken er tilsat, hælder du whiskey i og lader det simre, mens du fortsat rører i det ind imellem. Lad det småkoge i et par minutter, til saucen tykner, og så er den klar.

*Jeg lavede en bouillon af kalkunhalsen, der blev stegt i lidt smør i en gryde sammen med hakket løg og nogle krydderier og derpå kogt med noget vand i 1½ time.

Note: Jeg har hørt, at amerikanere elsker denne sauce, og nu forstår jeg hvorfor. Utroligt at en så simpel sauce kan smage så fantastisk! Uha, hvor var det godt, vi lavede ekstra af denne, så vi også kunne fryse noget ned…

æble-mandelfyld, Thanksgiving, Thanksgiving Dinner, kalkunfyld, stuffing, æbler, mandler, løg, knoldselleri, kanel, toastbrød, rosiner, æg, æblecider

Æble-mandel fyld

5 dl madæbler
3 dl mandler, grofthakkede
2 dl løg, hakket
2 dl knoldselleri i tern
smør
1 tsk kanel
lidt salt
5 dl brødtern (jeg brugte toastbrød)
2 dl rosiner
1 æg, pisket
en sjat æble- eller hyldeblomstcider

Steg æbler, mandler, løg og knoldselleri i en klat smør i en gryde i ca. fem minutter. Tag den af komfuret og bland kanel og salt i. Bland æg med brødtern og rosiner og vend æbleblandingen i sammen med cider. Hæld det i et smurt ildfast fad, dæk det med stanniol og bag det i ovnen ved 180 grader i 30-40 minutter.

Note: Der var fem forskellige opskrifter på fyld i bogen, og jeg valgte den mest julede af dem. Det mætter temmelig godt, når der er så mange nødder i, så det passede godt sammen med 1. advent.

tranebærsauce, Thanksgiving, Thanksgiving Dinner, sauce,  syltede tranebær, rørsukker, mørk sirup, appelsin

Tranebærsauce

Det her var som sagt en nødløsning, så den skal finpudses, hvis den for alvor skal gøre det ud for tranebærsauce, men jeg gjorde følgende:

1 glas syltede tranebær fra Urtekram
3 spsk rørsukker
2 spsk mørk sirup
revet skal fra en appelsin

Hæld al indhold fra glasset i en kasserolle og tilføj resten af ingredienserne. Lad det koge op og så skal det ellers bare småsimre i fem minutter. Afkøl det derefter helt.

Note: Den røde sauce var med til at give lidt sødme og alligevel også lidt syrlighed, hvilket var et godt modspil til de tungere retter.

djævleæg, julefrokost, påskefrokost, Thanksgiving, Thanksgiving Dinner, æg, mayonnaise, sennep, hvidvinseddike

Djævleæg

9 hårdkogte æg
3-4 tsk mayonnaise
1 tsk sød sennep
1 tsk hvidvinseddike
salt og peber
paprika til pynt

Halvér æggene og put blommerne over i en skål, hvor du moser dem med en gaffel. Bland mayonnaise, sennep og hvidvinseddike grundigt i og smag til med salt og peber. Drys paprika på lige inden servering.

Note: Enkel og fin lille hapser, som især faldt i god jord hos selskabets mindste. Kan sagtens bruges til påske eller lignende festligheder.

Og en Thanksgiving Dinner slutter selvfølgelig af med en tærte. Ikke fordi man er specielt sulten på det tidspunkt, men det hører sig til, og jeg serverede derfor en græskartærte – dog uden spindelvævspynt.

Hvis du nu sidder og tænker, at det er da noget fjollet at lave en Thanksgiving Dinner som dansker, og om ikke vi får lidt for mange amerikanske traditioner efterhånden, så synes jeg, at du alligevel skal prøve at lave ovenstående middag, for det smagte virkelig godt! Nu lavede vi det mest af alt, fordi det var sjovt og spændende, fordi det er interessant at lære noget om andre kulturer, og fordi vi godt kan lide at hygge os sammen med venner om et godt måltid, og der er Thanksgiving Dinner en god anledning.

Igen tusind tak til Grace, som var så sød og betænksom at sende mig en hjemmelavet kogebog med alle de gode opskrifter – jeg er så glad for den!

thanksgiving dinner



35 thoughts on “Thanksgiving Dinner”

  • Åhh, altså Piskeris, det er virkelig ikke fair uden at have inviteret mig 😉

    Hvor ser det godt ud og de “deviled eggs” bragte næsten en klump frem i halsen på mig, for min Mama lavede tit “deviled eggs” og jeg elskede dem – men jeg har aldrig kunnet få dem ligesom hendes…

    Mange hilsner
    Birthe

  • NYBH – hihihi, jeg tænkte nok, det lige var noget for dig! 🙂

    Vi plejer ofte at spise julemad den 1. advent, men jeg kunne ikke passe Thanksgiving middagen ind i kalenderen, hvis ikke det blev denne dag, så ugen før skrev jeg til gæsterne, at der var en overraskelse ved middagen – men jeg tror, jeg blev tilgivet 😉

    Jeg tror nok, at jeg har lavet dem lidt sundere end i den oprindelige opskrift, hvor der skal bruges mere mayo, men de kan i hvert fald anbefales – uhm 🙂

  • Har også sagt det før: hvor ville jeg gerne være gæst ved dig 😉
    Sikke et arbejde du havde gjort ud af det, håber det blev værdsat 🙂

  • Det er bare dig sådan “lige” at diske op med en fantastisk Thnaksgiving Dinner – sikke et arbejde og hvor ser de lækkert ud! Glæder mig til din julekalender! KNUS♥

  • Tanker skal der til – mange tak! Ja, der har godt nok været meget mad i den, for der er meget lidt fedt på sådan en fætter i forhold til ænder. Vi spiste som sagt seks voksne og et lille barn – og derudover har det også været kød til min madpakke to dage i træk samt aftensmaden til gemalen og jeg her til aften. Desuden var der en del knogler og skrog, der røg i en gryde, og så kogte vi ellers fond på det, og der reddede jeg en masse småkød bagefter – nok til at det kan bruges til en trepersoners ruskomsnusk-ret. Så der er valuta for pengene 🙂

  • Tina – tusind tak! Jeg vil dog straks sige, at jeg også fik hjælp af gæsterne i køkkenet med noget af tilbehøret, da jeg ikke var helt færdig, inden de ankom 🙂

  • Wow sikke et arbejde og sikke et resultat!
    Vi har også planer om engang at prøve at lave en full thanksgiving dinner sammen med nogle venner, men planen er at dyret skal roteres på grillen, så vi venter lige til vejret er lidt mindre frostfyldt.
    Men nu har jeg da i hvert fald et godt link at falde tilbage på når fremgangsmåden skal gennemgås 🙂

  • Heidi – tusind tak for de pæne ord! Det lyder nu også ret godt med at grille kalkunen. Vi har ikke pakket grillen helt væk, for jeg håber netop også på at få prøvet at bruge den her ved vintertid, men jeg tror, det bliver temmelig koldt, hvis vejret ikke når at skifte i næste uge! 😀

  • Lene – mange tak! Jeg havde egentlig fundet et andet billede, men fungerede ikke godt nok (det var for kort og skulle i så fald kopieres flere gange, hvilket ikke så godt ud), så jeg skiftede blot baggrundsbilledet ud med et andet, der også ligger i Blogger-programmet 🙂

  • Hej Piskeris,
    Hvor er du sej at binde an med en kalkun! Det må vist prøves til næste år – det ser lækkert ud!
    Faldt over et amerikansk thanksgiving-digt forleden. Har ikke tidligere tænkt på, at det er et godt ord at tygge lidt på!
    Hilsen
    Jonna

  • Hej Jonna!
    Mange tak! Det var ikke så svært, som jeg havde frygtet – det var mest selve lagringen af kalkunen, der var besværligt, og det slap vi endda let omkring ved at kunne stille det udenfor pga. kulden 🙂

  • Jeg er helt vild med Thanksgiving og er helt vild med at bruge dagen på tilberedelsen af alle retterne. Vi bruger normalt en traditionel bread stuffing, man kan jo ikke få kulhydrater nok :-), men din stuffing ser absolut tiltalende ud.

    Måtte jeg foreslå at lave sydstatsgratinerede søde kartofler næste gang.
    Kogte søde kartofler, som skives og bage i ovn med lidt bourbon, pecans, brun farin, kanel. Og med marshmallows som en crunchy topping. Det kræver lidt tilvænning men smager så også fantastisk godt.

  • Lars – mange tak!

    Jeg var på udkig efter sweet potatos til en mos, men supermarkedet var desværre løbet tør. Jeg synes dog, at dit forslag virkelig spændende – og en anelse corny, men nu elsker jeg jo at prøve noget far out, så jeg vil prøve at huske denne variant 🙂

  • Hold da op! Sikke en lækker middag. Det kunne egentlig være en god tradition at holde thanksgiving middag for venner og familie omkring 1. søndag i advent. Den starter jeg næste år, så tak for inspirationen 🙂
    Mange hilsner
    Tine

  • Synes da ikke jeg har set den baggrund? Hvis det ikke er for besværlig kan du så ikke lige forklare hvor for så er der måske flere at vælge imellem.

  • Lene – du går ind under 'Design', vælger 'Blogger-designer', vælger det design, der hedder 'Bloggervindue', går ned på 'Baggrund' og så har du en masse baggrundsbilleder under en række temaer, som du kan vælge imellem 🙂

  • Har netop fejret juleaften med perfekt kalkun. Rigtig god opskrift, dog sparede jeg lidt på saltet uden at det gjorde noget. Tilgengæld kom der lidt fløde og frisk, stødt peber i sovsen 🙂

    • Jeg er glad for at høre, at den faldt i god jord. Har selv brugt opskriften flere gange efterhånden, og hver gang vækker det lykke at sætte sådan en kalkunbasse på bordet. INGEN går sultne derfra 😉

  • Ser rigtigt lækkert ud, det vil jeg prøve at lave i år.

    Vil du tror jeg skal ændre på mængden af lagen hvis jeg laver en 4kg kalkun?

    • Tak skal du have 🙂
      Nej, behold du blot den samme mængde – hellere have lidt ekstra lage frem for at risikere at mangle 🙂

  • Jeg står og skal lave en Thanksgiving middag for 12 personer, derfor vil jeg høre hvor mange som der er mad til, i disse opskrifter?

    Mvh

    Keld

    • Kalkunen og saucen er til 10-12 personer (afhængig af hvor meget tilbehør, du laver – og hvor glade dine gæster er for kød :)). Husk at kombinere æble-/nødde-fyldet (lav gerne 1½ gang den anviste portion i indlægget) med en stor portion kartoffelmos.

      Tranebærsaucen er jeg til gengæld i tvivl om mht. mængden. Hvis du vil lave den, vil jeg foreslå, at du ‘stiver den lidt af’ med lidt majsstivelse til sidst.

      God fornøjelse 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *