Hvid gløgg, julekage og frugtet rødkålssalat

Så fik jeg julet lidt mere i køkkenet. Jeg har faktisk lavet en hel del ting derude i dag, men det er ikke dem alle, jeg kan nå at skrive om, så det må komme lidt løbende. Der blev også tid til at lave en dekoration med de lys, som en af gæsterne medbragte i fredags.

Vi havde også gæster i dag, så jeg ville lave gløgg og julekage – I ved, den slags med godt med syltede frugter og lignende guf. Da jeg var til frisør for et par uger siden, så jeg en opskrift på hvid gløgg, som jeg ville forsøge at efterligne, og efter lidt gøglen rundt blev resultatet godt.

Kageopskriften fandt jeg inspiration til i ‘Jul’, som jeg efterhånden har nævnt en del gange her på bloggen. Jeg havde ikke alle ingredienser ift. den originale opskrift, men så må man jo improvisere.

Sidst men ikke mindst fik vi and med kartofler, sovs, Taffel kartoffelchips og en frisk og frugtet rødkålssalat. Vi havde så travlt med at hygge, at jeg glemte at tage et billede under spisningen (!), men jeg tog efterfølgende et af rødkålssalaten, som er min yndlingsmåde at få rødkål på her i december.

Hvid gløgg
5-6 personerhvid gløgg, gløgg, jul, hyldeblomstsaft, kardemommefrø, kanelstang, ingefær, nelliker, appelsiner, hvidvin, rørsukker, rosiner, tranebær, mandler, pekannødder

4 dl koncentreret hyldeblomstsaft
8 kardemommefrø
5 kanelstænger
1 spsk ingefær i tynde skiver
3 spsk hele nelliker
skallen fra en ½ økologisk appelsin
10 dl hvidvin
2 spsk rørsukker

Fyld:
2 dl rosiner
1 dl tørrede tranebær
1½ dl hakkede, smuttede mandler
½ dl hakkede pekannødder

Varm alt op undtagen hvidvinen og fyldet. Lige inden, det begynder at koge, tager du gryden af varmen. Lad det trække et par timer, inden du sier krydderierne fra. Tilsæt vin og varm det op – det skal ikke koge. Bland bær og nødder og tilsæt det. Lad det trække et minut eller to, inden du serverer det.

Note: Jeg kunne huske, at der skulle hyldeblomstsaft i den oprindelige opskrift, men ikke om det var koncentreret eller ej, så jeg startede med at bruge to dl koncentreret saft og fire dl vand. Da vinen kom i, kunne jeg dog godt smage, at det blev for surt, så der tilsatte jeg to dl koncentreret saft samt to spsk rørsukker, og så blev den rigtig god. Det er under alle omstændigheder en god idé at smage den til lige inden serveringen, for det er ret forskelligt, hvor sød/sur folk vil have en gløgg. Hvid gløgg er et klart hit her i huset, hvor gemalen synes, at rødvinsgløgg godt kan blive for voldsom, så denne gløgg kommer bestemt på bordet igen.

Julekage med krydderier og tørrede frugter
8-10 personer

250 g smørjulekage, smør, muscovadosukker, kage, dessert, rørsukker, æg, hvedemel, bagepulver, ingefær, mandler, rosiner, ingefær, kardemomme, kanel, muskatnød, flormelis, appelsiner
100 g muscovadosukker
150 g rørsukker
3 æg
200 g hvedemel
1 tsk bagepulver
7 spsk tørret ingefær, hakket
1 dl hakket, syltet appelsinskal
1 dl hele, smuttede mandler
1 dl rosiner
1 spsk stødt ingefær
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. stødt kanel
lidt revet muskatnød

Flormelis
Appelsinsaft

Lad smørret stå på køkkenbordet en halv times tid, så det ikke er køleskabskoldt, når du skal bruge det. Pisk det samme med muscovado- og rørsukker, til det er hvidt og cremet. Hak de tørrede frugter og bland dem med en spsk. af melet, så det ikke klistrer sammen til én klump. Pisk æggene i dejen ét ad gangen. Bland melet med de andre tørre ingredienser og pisk det ind i dejen. Vend derefter frugtstykkerne i. Fordel dejen i en form, der er grundigt smurt med smør, og bag den i ovnen ved 160 grader – hvor længe den skal have afhænger af formen, men min fik ca. en time. Du kan teste det ved at stikke en tør træpind (grillpind) i kagen, og hænger der ikke dej ved, når du trækker den ud igen, er kagen klar.

Pak den ind i film og opbevar den et køligt sted – dog helst ikke så koldt som køleskabet. Når du skal servere den, laver du en glasur af flormelis og appelsinsaft, som du hælder ud over kagen. Drys evt. lidt pynt oven på.

Note: Mmm – en rigtig skøn kage med masser af krydderier og gods i! Selv gemalen, der normalt forsværger kage med rosiner i, kunne lide den!

Frugtet rødkålssalat

fintsnittet rødkålssalatrødkålssalat, rødkål, hindbær, rørsukker, appelsiner, valnødder, tranebær, salat
hindbær
sukker
appelsiner i tern
hakkede valnødder
friske tranebær, halverede

Hindbærrene koges med lidt vand samt sukker til en lind grød og køler derefter af. Den blandes med de andre ingredienser og må gerne trække lidt, inden den serveres.

Note: Mener, det var min svigermor, der lavede en tilsvarende for et par år siden. Jeg brugte ikke så meget sukker til hindbærrene, men det er jo en smagssag – jo mere sukker man bruger, jo mere dessertagtig bliver den i sidste ende. Men rigtig lækker udgave af en rødkålssalat!

19 thoughts on “Hvid gløgg, julekage og frugtet rødkålssalat

 1. Uhm, det lyder lækkert!
  Kagen er også bar super sød:)

  Den lyse gløgg har jeg også overvejet at afprøve, for jeg er ikke til rødvin og alm gløgg, så den her må være løsningen…

 2. Du har da godt nok været aktiv i weekenden. Dejligt med en masse tid i køkkenet. Kagen ser super fin ud og lyder dejlig med alle krydderierne – kan forestille mig, at duften har været skøn.
  Hvid glögg har jeg de sidste år gerne villet smage, har endnu ikke nået det… men mon ikke det lykkes på et tidspunkt.

 3. Den hvide gløgg ser rigtig lækker ud, måske jeg skulle prøve at lave den uden vin i – jeg drikker jo ikke alkohol pga. medicin 🙂
  Din salat ser også ret spændende ud, den er noteret! Jeg har nemlig stadig en del rødkål liggende fra weekendens salat…..

  Mange hilsner
  Birthe

 4. MissMuffin – og de to klædte hinanden ret godt 🙂

  Den hvide gløgg virker lidt mere 'frisk' i det, og sødmen er rimelig let selv at justere med mængden af hyldeblomstsaft og rørsukker.

 5. Hanne – det har jeg! Og jeg skal nok blogge lidt mere om det på et tidspunkt 🙂

  Begge ting faldt i god jord ved bordet, så det er bestemt ikke sidste gang, at jeg laver den slags 🙂

 6. NYBH – hm… gad vide, om man kan få vin uden alkohol i ligesom med øl?

  Ja, jeg har også godt med rødkål nu, så jeg overvejer, om jeg skal lave en portion mere, eller om der er noget andet spændende, jeg kan bruge den til… 🙂

 7. Der findes vin uden alkohol, men jeg bryder mig ikke så meget om smagen………så hellere danskvand 🙂

  Jeg vil slå et slag for den rødkålssalat jeg lavede til andeconfit'en, den var virkelig god: sprød og lækker…..

  mange hilsner
  Birthe

 8. Pingback: Smoothies og rødbede-bulgursalat | Piskeriset på eventyr

 9. Pingback: Julefrugtkage | Piskeriset på eventyr

 10. Pingback: Hjemmelavet gløgg | Piskeriset på eventyr

 11. Pingback: Inspiration til julefrokosten | Piskeriset på eventyr

 12. Pingback: Julefrugtkage | Piskeriset på eventyr

 13. Pingback: Julesalat med grønkål og appelsiner - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 14. Pingback: Frugtsmoothies og rødbede-bulgursalat - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 15. Pingback: Opskrifter på varme drikke - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *