Æble-peberrodskompot og varm portvinsdrik

Æble-peberrodskompot og varm portvinsdrik

Lige om lidt er det nytår, og derfor føles det lidt sært stadig at skrive om julemad, men jeg mangler stadig at fortælle om denne æble-peberrodskompot, som jeg medbragte til en julefrokost for et par dage siden. Jeg har også et par madeksperimenter i forbindelse med månedens benspænd, som jeg ikke har blogget om, og som vil følge de næste par dage. Derefter er det slut – så skal det nye år indvies med endnu et benspænd, for jeg er blevet ret glad for det koncept. Det giver mig mulighed for at udfordre mig selv på områder, som jeg ikke tidligere har berørt så meget, og det giver mange sjove, spændende, lækre og interessante madoplevelser. Jeg er jo stor fortaler af at eksperimentere i køkkenet, og det har jeg sandelig også gjort de sidste tre år.

Men som sagt – da vi var til julefrokost den anden dag – selvsamme arrangement, hvor jeg medbragte Büche de Nöel, norske smultringe samt panforte – tog jeg også en portion æble-peberrodskompot med. Det er en kompot, som du kan spise til blandt andet flæskesteg og frikadeller, og som har en god sødme og syrlighed på samme tid, som giver et godt modspil til den fede julemad.

Æble-peberrodskompot

Ideen til denne æble-peberrodskompot fik jeg, da jeg så, at Camilla Plum havde prøvet noget lignende, og da jeg er ret vild med hendes madlavning, måtte jeg også prøve. Jeg brugte ca. 500 g skrællede og Belle de Boskoop æbler, da det i mine øjne er det bedste madæble til retter, hvor du skal koge æblerne helt ud. Derudover brugte jeg ca. 5 cm frisk peberrod, lidt salt, 1-2 spsk æblecidereddike samt rørsukker. Æblerne blev skåret i tern og kogt i en gryde med en sjat vand i ca. 10 minutter, til de var kogt helt ud. Derefter rørte jeg lidt sukker i og et knips salt i og lod kompotten afkøle. Da den var afkølet, rørte jeg bittesmå tern af peberrod i (det er endnu bedre, hvis du river det fint på et rivejern) og smagte min æble-peberrodskompot til med sukker og æblecidereddike. Derefter fik den lov til at trække i køleskabet en dags tid, inden jeg kunne servere min æble-peberrodskompot.

En anden af julens lækkerier var en skønherlig varm portvinsdrik, som jeg fik lyst til at lave efter at have læst i Anarkistens seneste lækre bog, ‘Vinterkage’. Her har hun et afsnit med varme drikke, som tiltaler mig meget, og da gemalen er blevet ret glad for portvin og samtidig havde ondt i halsen, så tænkte jeg, at en solid spiritusholdig drik måske kunne skræmme sygdommen væk. Om ikke andet så ville det da pludselig være lidt sjovere at være syg.

Jeg tog udgangspunkt i Anarkistens opskrift men lavede en sødere version, så gemalens hals blev smurt ekstra grundigt. Til to velvoksne glas brugte jeg 4 dl almindelig portvin fra supermarkedet – jeg synes ikke, man behøver at bruge en dyr flaske på en varm drik – 85 g rørsukker, 35 g honning, ca. 7 cm lang kanelstang, halvdelen af skallen fra en øko-appelsin samt saften fra to appelsiner. Ingredienser blev opvarmet i en gryde, indtil det nåede kogepunktet og blev derefter nydt. Men jeg advarer – den drik slår hårdt, så sørg for at drikke den på et tidspunkt, hvor du kan sidde og nyde livet et par timer frem. Det er i øvrigt også meget sundt for sjælen.

Gemalen har desværre brugt hele julen på at være syg. Jeg har både prøvet at bestikke ham med god mad samt sjove, gode og dårlige film, ligesom jeg har prøvet med diverse halspastiller og milde drugs. Da intet af det virkede, truede jeg ham i ren desperation med at spille Nik og Jay for ham! I aften har vi derfor udskiftet den sjove fest med 22 festglade mennesker med en intim middag for ham og jeg herhjemme sammen med kattene. Det bliver muligvis ikke så party-agtigt, men vi skal nok få det sjovt alligevel.De allerpæneste ja-hatte er fundet frem og er dyppet i glimmer!

Og hermed vil jeg ønske jer alle sammen et godt nytår. Pas godt på hinanden, når festen brager løs i aften og husk at drikke et glas vand, inden du går i seng, så tømmermændene ikke indfinder sig i morgen.

Godt nytår!

portvinsdrik, portvin, rørsukker, honning, kanel, appelsiner


14 thoughts on “Æble-peberrodskompot og varm portvinsdrik”

 • Håber, godt nok at han snart bliver rask og jeg er sikker på at I får en hyggelig aften alligevel. Jeg har faktisk slet ikke noget imod stille og rolige nytårsaftner. Godt nytår!

  Mange hilsner
  Birthe

  • Ja, jeg synes også, det er synd, at han har været syg i så lang tid. Men vi skal nok få en god aften, og om ikke andet er kattene i hvert fald glade for, at vi er hjemme – pt. ligger den ene og sover på skrivebordet ved siden af mig.

   Mange tak og i lige måde 🙂

 • Hej Piskeris, æble og peberrod er en genial sammensætning..
  og du må ha’ et rigtig godt nytår.
  Tak for en dejlig blog 🙂

  Hilsen Lykke

  • Jep, det er dejlig frisk form for tilbehør!

   Og tusind tak – hav en festlig og fornøjelig aften 🙂

 • Kære Piskeris, hvor er det synd, at din gemal er syg, men jeg håber, I får en god nytårsaften alligevel. Din æble-peberrodskompot lyder virkelig lækker – den vil jeg prøve at lave. Her er Monsieur netop gået i køkkenet for at frembringe århundredets nytårsmenu 😉

  Glædeligt nytår!

  • Jeg er i gang med at piske en feststemning op (høhø :D), så mon ikke vi får en god aften alligevel?

   Uhada, det lyder ambitiøst! Rigtig godt nytår til jer og bon appetit 🙂

 • Hvor surt at gemalen er syg men er sikker på at I nok skal få en hyggelig aften alligevel♥ Ønsker jer begge et godt og lykkebringende nytår♥

  • Meget stille og rolig aften – men bestemt hyggelig. Kattene nød også at kunne ligge i sofaen og sove, mens vi var der – de lagde dårligt mærke til alle bragene udenfor!

   Også godt nytår til dig og dine 🙂

 • Rigtig godt nytår søde… glæder mig til et helt nyt og friskt år med masser af lækre opskrifter og billeder fra din side 🙂

  • Mange tak og i lige måde! Mon ikke jeg også kan finde på noget sjovt i år? 😉
   Ps. Jeg er ikke så god til udtrykket ‘søde’, så det undgår jeg helst 🙂

 • Nøj, en opskrift på portvins gløgg. Den skal helt sikkert prøves – omend nok i en sukkerfri version. Manden og jeg elsker portvin næsten højere end noget andet (det skulle da lige være en PX sherry), så det kan kun blive godt.
  Tak for den 🙂
  Bedste hilsner Kathe

  • Portvin er også skønt! ♥
   Glæd dig til næste uge, hvor jeg blogger om en dejlig portvinssmagning, jeg var til for nylig 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *