Græskartærte med kanel

Græskartærte med kanel

Jeg elsker Halloween. Det er som en slags voksen udgave af fastelavn – men fyldt med gys, gru og skøre påfund. Der er nok en del, som synes, at det er noget kommercielt amerikansk pjank, men jeg er nu ret glad for, at det er en tradition, som har vundet mere og mere indpas i Danmark gennem de sidste fem-ti år.

Jeg havde håbet på at tage til Halloweenfest i byen i år, men jeg har alt for meget om ørerne til, at jeg har overskud til det, så jeg holder mig til at holde Halloween-hyggeaften i morgen, hvor jeg skal spille brætspil med nogle venner. I dag tog jeg dog forskud på glæderne, da jeg havde valgt at udsætte mine kolleger for en græskartærte – selvfølgelig dekoreret med spiseligt spindelvæv og plastikedderkopper!

Tærten er inspireret af ‘Økologisk køkken året rundt’, som jeg bliver mere og mere begejstret for. Fantastisk kogebog – og billig tilmed! Jeg købte den i Føtex for 39,95 kr for en måned eller to siden. Jeg erstattede jeg mascarpone med creme fraiche 18%.

Græskartærte med kanel

Dej:
175 g blødgjort smør
50 g sukker
1 æggeblomme
275 g mel

Fyld:
400 g skrællet butternut-græskar uden kerner
150 g rørsukker
3 æg
1 tsk stødt kanel
3 spsk mørk rom
2 spsk creme fraiche 18%

Pisk smør og sukker sammen i en skål, så det bliver let og skummende. Tilsæt æggeblommen og rør, til massen er glat. Tilsæt melet lidt ad gangen og rør, til dejen kan samles til en kugle. Del dejen i to og frys halvdelen ned. Pak resten ind i film og lad den sætte sig ved stuetemperatur i ca. 20 minutter. Rul dejen ud på et meldrysset bord og beklæd en tærteform på 23 cm med den. Stil den på køl til senere.

Forvarm ovnen til 180 grader. Skær græskarret i mindre stykker og kog dem i en gryde kogende vand, til de er møre. Lad dem dryppe af, kom dem i en foodprocessor og blend dem til puré. Tilsæt resten af ingredienserne til fyldet og blend igen til en glat creme. Stil tærteformen på en bageplade og fyld den trefjerdedel op med cremen. Kom tærten i den forvarmede ovn og bag den i 10-15 minutter, eller til fyldet begynder at stivne. Hæld resten af cremen i og bag videre i 25 minutter, eller til fyldet er stivnet.

Tag tærten ud af lad den køle af – servér den med vaniljeis eller flødeskum.

Note: Det er en meget lækker og velsmagende græskartærte, som ikke behøver tilbehør – den flødeskum, jeg serverede til, virkede faktisk lidt malplaceret, for kagen smagte rigtig fint uden.

græskartærte, græskar, butternut squash, tærte, dessert, rørsukker, æg, kanel, mørk rom, creme fraiche


26 thoughts on “Græskartærte med kanel”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *