Græskartærte med kanel

græskartærte, græskar, butternut squash, tærte, dessert, rørsukker, æg, kanel, mørk rom, creme fraicheJeg elsker Halloween. Det er som en slags voksen udgave af fastelavn – men fyldt med gys, gru og skøre påfund. Der er nok en del, som synes, at det er noget kommercielt amerikansk pjank, men jeg er nu ret glad for, at det er en tradition, som har vundet mere og mere indpas i Danmark gennem de sidste fem-ti år.

Jeg havde håbet på at tage til Halloweenfest i byen i år, men jeg har alt for meget om ørerne til, at jeg har overskud til det, så jeg holder mig til at holde Halloween-hyggeaften i morgen, hvor jeg skal spille brætspil med nogle venner. I dag tog jeg dog forskud på glæderne, da jeg havde valgt at udsætte mine kolleger for en græskartærte – selvfølgelig dekoreret med spiseligt spindelvæv og plastikedderkopper!

Tærten er inspireret af ‘Økologisk køkken året rundt’, som jeg bliver mere og mere begejstret for. Fantastisk kogebog – og billig tilmed! Jeg købte den i Føtex for 39,95 kr for en måned eller to siden. Jeg erstattede jeg mascarpone med creme fraiche 18%.

Græskartærte med kanel

Dej:
175 g blødgjort smør
50 g sukker
1 æggeblomme
275 g mel

Fyld:
400 g skrællet butternut-græskar uden kerner
150 g rørsukker
3 æg
1 tsk stødt kanel
3 spsk mørk rom
2 spsk creme fraiche 18%

Pisk smør og sukker sammen i en skål, så det bliver let og skummende. Tilsæt æggeblommen og rør, til massen er glat. Tilsæt melet lidt ad gangen og rør, til dejen kan samles til en kugle. Del dejen i to og frys halvdelen ned. Pak resten ind i film og lad den sætte sig ved stuetemperatur i ca. 20 minutter. Rul dejen ud på et meldrysset bord og beklæd en tærteform på 23 cm med den. Stil den på køl til senere.

Forvarm ovnen til 180 grader. Skær græskarret i mindre stykker og kog dem i en gryde kogende vand, til de er møre. Lad dem dryppe af, kom dem i en foodprocessor og blend dem til puré. Tilsæt resten af ingredienserne til fyldet og blend igen til en glat creme. Stil tærteformen på en bageplade og fyld den trefjerdedel op med cremen. Kom tærten i den forvarmede ovn og bag den i 10-15 minutter, eller til fyldet begynder at stivne. Hæld resten af cremen i og bag videre i 25 minutter, eller til fyldet er stivnet.

Tag tærten ud af lad den køle af – servér den med vaniljeis eller flødeskum.

Note: Det er en meget lækker og velsmagende kage, som ikke behøver tilbehør – den flødeskum, jeg serverede til, virkede faktisk lidt malplaceret, for kagen smagte rigtig fint uden.

26 thoughts on “Græskartærte med kanel

 1. Uh, den lyder god, den må jeg have afprøvet 🙂 Jeg har faktiskk aldrig bagt en “pumpkin pie”, kun nydt dem til Thanksgiving, når jeg har været i USA…….

  Mange hilsner
  Birthe

 2. Jeg kan vildt godt lide dekorationen på kagen, den er fin.
  Jeg går ikke op i Halloween, men jeg er nu også lidt sart, når det handler om uhygge, lige bortset fra din kage:)
  Knus
  Vibeke

 3. NYBH – hvaba? Har du ikke lavet pumpkin pie – det overrasker mig altså 🙂

  (men det er også første gang, jeg har lavet det, og det var langt bedre, end jeg turde håbe på!)

  Denne her kan varmt anbefales! Gemalen mener dog, at vanilleis eller flødeskum – evt. creme fraiche – vil være godt til, så der er vi lidt uenige 🙂

 4. Vibeke! – mange tak! Jeg prøvede også at koncentrere mig, da jeg skulle lave den på arbejdet, selvom jeg havde travlt, og det blev ok, synes jeg 🙂

  Sjovt nok var en del af mine kolleger interesserede i edderkopperne og især, om de kunne spises…!?!?

 5. Det er da en sjov halloween tærte du har fået lavet – rigtig sjov dekorering.

  Halloween er en dejlig festdag, og din kage passer da fantastisk ind.

 6. Hvor er den rigtig fin:)
  Jeg kan også godt li halloween, men i år har jeg ik fået lavet nogen græskar-lygte, da jeg hver gang jeg har været hjemme hos Pap har glemt et græskar!
  Kristian har dog købt en mini-græskar til fyrfadslys, så det står og pynter lidt endnu..

 7. Grith – mange tak! Mine kolleger syntes også, at Halloween var en glimrende undskyldning for, at jeg havde kage med! 😀

  I går aftes pyntede jeg op her i hjemmet, så det er klar til spas og uhygge i aften!

 8. MissMuffin – tak 🙂
  Jeg havde også planer om at snitte et græskarhoved i år, men der var ikke noget i det supermarked, hvor gemalen handlede ind den anden dag, så med mindre jeg får købt et på vej hjem fra arbejde i dag, bliver det ikke til noget – ævæv.

 9. Uhm, hvor lyder det dog lækkert, Piskeris – den tærte skal prøves hjemme i mit køkken. Og spindelvævet ovenpå gør den til en øjenlyst 🙂

 10. Aaaaij, hvor ER den da skøn!! Fed deco… Var egentlig også inviteret til halloween fest i Odense, men kan så sidde i Forum og sende skumle fæle tanker afsted i stedet. Ho ho hooooo

 11. Jule Mig? Er det tærten, du tænker på? Det skulle jeg have vidst i går – så havde jeg taget et billede 🙂

  Men der er fyldet, som har samme farve som ovenpå og så bunden, som har samme farve som kanten af tærten, så den er meget enkel, når den bliver skåret ud – hvis man ikke har pyntet den mere end det 🙂

 12. Frk. Bibo – tænkte nok, den var noget for dig 😉

  Sjovt nok slipper jeg lidt lettere af sted med at lave sådan en dekoration op til Halloween end på andre tidspunkter af året… godt der er nogle mærkelige traditioner, som man kan bruge som undskyldning til at fjolle 😉

 13. Foodfanatic – mange tak! Er spændt på at se, hvad du finder på! 🙂

  Græskartærte skal jeg helt sikkert lave igen på et tidspunkt, for det smagte meget bedre, end jeg forestillede mig.

 14. Pingback: Enokisvampe, langtidsstegt vildand og figen-æbletærte | Piskeriset på eventyr

 15. Pingback: This is Halloween | Piskeriset på eventyr

 16. Pingback: Femretters fødselsdag | Piskeriset på eventyr

 17. Pingback: Halloweenkager og Halloweenguf | Piskeriset på eventyr

 18. Pingback: Enokisvampe, langtidsstegt vildand og figen-æbletærte | Piskeriset på eventyr

 19. Pingback: December: Kanel og ingefær - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 20. Hej,

  Hvordan har du lavet det spiselige spindelvæv? Er det lakridssnørebånd, eller noget andet lakrids?
  Ser super godt ud… 😀

  Mvh Julie Jørgensen

  • Du kan blandt andet lavet det med sort kagegelé (kan købes i specialbutikker) eller farve glasur sort med pastafarve/kagefarve 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *