Femretters fødselsdag

En af mine gode venner, Ninjaen, havde ønsket sig en femretters menu inklusiv dekoreret lagkage i fødselsdagsgave, så det fik hun selvfølgelig – selvom det nok kom lidt bag på hende, at jeg sagde ja til ideen – så kan hun lære det 😉

I dagens anledning forsøger jeg mig med en anden opdeling af indlægget, så det forhåbentlig er lidt mere overskueligt. Pestoen fra første ret er fra Boligliv – enten juli eller augustnummeret, suppen i anden ret er fra Nettokogebogen ‘Med friske krydderurter’ og brødet er en opskrift, som jeg har fra NYBH, tærte og salat i tredje ret er fra Mad! nr. 5/2009, sorbeten var i fryseren, og kagen er fra ‘Anarkistens Ægte Kagebog’.

sort båndpasta, tomatpesto, pesto, ostefyldt chili, pasta1. forret

Sort båndpasta vendt i tomatpesto og serveret med ostefyldte chilier.

Tomatpesto
4 personer

100 g soltørrede tomater
1 stor potte frisk basilikum
50 g mandler
1 fed hvidløg
50 g revet parmesanost
1 dl olie
saft fra en citron
salt og peber

Alle ingredienser blendes til en ensartet masse.

Note: Tomatpesto smager faktisk godt, når det er hjemmelavet! Jeg brugte ca. trefjerdedele af portionen til at vende rundt i pastaen lige inden servering. Både pesto og chilierne, som jeg ikke havde prøvet før, var ret lækre, men retten er forholdsvis tung som forret i en så stor menu.

jordskokkesuppe, suppe, jordskokker, majsbrød, hønsebouillon, koriander 2. forret

Jordskokkesuppe og majsbrød med cheddar.

Jordskokkesuppe
5 personer

500 g jordskokker
7-8 dl hønsebouillon
5 kviste timian
2½ tsk citronsaft
1-2 dl fløde 13%
salt og peber
friske korianderblade

Skræl jordskokker, skær dem i mindre skiver og kog dem godt møre i hønsebouillon sammen med timian og citronsaft. Blend jordskokker med bouillon og tilsæt fløde, indtil suppen er cremet og skummende. Smag til med salt og peber og pynt med friske korianderblade inden servering.

Note: Jeg brugte kun omkring halv så meget bouillon, som den oprindelige opskrift dikterede (ovenstående er den mængde, jeg brugte), for jeg mente, at ellers blev den alt for vandet, og så brugte jeg også kun halv mængde madfløde (er også rettet til i ovenstående). Jeg brugte desuden tørret timian. Dejlig cremet og mild suppe – den skulle dog nok være lunet lidt ekstra inden servering, men den smagte ganske godt og var let og luftig ovenpå den første forret.

Majsbrød med cheddar

125 g fint majsmelmajsbrød, brød, cheddar, ostebrød, majsmel, kærnemælk
125 g hvedemel
2 tsk. sukker
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
1 tsk. salt
3½ dl kærnemælk
2 æg
90 g revet cheddarost
3 spsk. smeltet fedtstof, helst vegetabilsk fedt, ellers smør

Bland alle de tørre ingredienser i en skål, og bland derefter kærnemælk, æg og fedtstof i en anden skål. Tilsæt den flydende masse til de tørre ingredienser og rør det til en jævn masse. Vend den revne ost i dejen og hæld blandingen i et smurt lavt fad. Bages ved 220 grader i ca. 25-35 minutter, indtil det er gyldent og gennembagt. Serveres lunt og helst friskbagt.

Note: Overraskende saftigt brød, der passede godt til suppen – tror det med fordel kan laves til en lang række grøntsagssupper.

lammekød, rosmarin, hvidvin, kartoffeltærte, tærte, kartofler, rucola, salat, rucolasalat, æbler, valnødder, Hovedretten

Lammekød i rosmarin og hvidvin, kartoffeltærte og rucolasalat med æble og valnødder.

 

Kartoffeltærte
3-4 personer
kartoffeltærte, tærte, kartofler, fløde, løg
1 rulle færdig tærtedej
350 g kartofler
1 løg
1 tsk tørret timian
salt og peber
3 æg
2½ dl fløde

Smør tærteformen med lidt olie, læg tærtedejen i, så den dækker både bund og sider og skær overskydende dej af med en kniv langs formens øverste kant. Skræl kartoflerne og skær dem i meget tynde skiver. Pil løget og skær det i tynde ringe. Bland kartofler og løg, læg halvdelen i formen. Drys med timian, salt og peber, og fordel de sidste kartofler og løgringe ud over. Drys igen med krydderierne.

Pisk æg og madlavningsfløde sammen og hæld det over kartoflerne i formen. Bag retten i ovnen ved 40-45 minutter ved 180 grader.

Rucolasalat med æbler og valnødder
3-4 personer
rucolasalat, salat, rucola, æbler, valnødder
3 håndfulde rucola
2 røde æbler
50 g valnødder

Citrondressing:
3 spsk olie
1 spsk citronsaft
1 spsk eddike
salt og peber

Skyl rucolaen godt. Skær æblerne i tynde både og bland dem med salaten og valnødderne. Bland dressingen og hæld den over salaten lige inden servering.

Note: Enkel tærte og spændende salat – en god kombination med det saftige lammekød.

blåbærsorbet, sorbet, blåbær, is, blåbæris
1. dessert

Blåbærsorbet.

… og derefter det kulinariske højdepunkt: fødselsdagskagen!

monsterkage, mandelbunde, Halloween, Halloween-kage, chokoladecreme, kagecreme, lemon curd
2. dessert

Monsterkage med mandelbunde, lemon curd, kagecreme og hvid chokoladecreme.

Indholdet er kraftigt inspireret af Anarkistens citronlagkage, men jeg havde ret rebelske tendenser i går, da jeg skulle lave den, så jeg lavede nogle ændringer undervejs (undskyld!), fordi jeg enten var doven (lemon curd) eller skulle have det til at fylde mere (hvid chokoladecreme).

Til denne kage er der brugt 1½ portion mandelbunde, trefjerdedele af et glas Robertson’s Lemon Curd, ½ portion kagecreme, et par gode sjatter limoncello, samt hvid chokoladecreme.

Mandelbunde
4 store æg
140 g sukker
125 g hvedemel
50 g fintmalede mandler
1 tsk vanillesukker
60 g smeltet afkølet smør

Tænd ovnen på 190 grader. Smør en 24 cm rund springform med smør. Klip en cirkel af bagepapir, der passer til bunden og læg den ned i formen. Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Sukkeret skal være opløst, og æggemassen være næsten hvid. Melet sigtes sammen med vanille og fintmalede mandler. Det vendes forsigtigt, og til sidst vendes smørret i dejen.

Fordel dejen i bageformen og bag den straks i midten af ovnen, til den er pænt lysebrun ovenpå, og kanten lige akkurat er begyndt at løsne sig fra formen – det tager 25-35 minutter. Test evt. ved at stikke den med en lille træpind.

Tag den ud og lad den køle helt af, inden du skærer den til.

Sådan laver du en rund kage – se Kagekonens blog

Når skålen er ‘foret’ med mandelbund, blandes limoncello med noget flormelis, og så dryppes bundene godt med væsken. Lemon curd hældes i en skål, og er en ret kompakt, blandes den op med lidt limoncello, så den kan smøres på bundene. Flere stykker mandelbunde skæres til, og skålen fores med endnu et lag. Skålen dækkes til og sættes i køleskab til næste dag.

Derefter tilberedes kagecreme og chokoladecremen, som begge skal stå i køleskab til næste dag.

Kagecreme
0,25 l sødmælk
0,25 l piskefløde
6 store æggeblommer
125 g sukker
30 g hvedemel
1 stang vanilje eller 1 spsk vaniljesukker

Hæld mælken op i en tykbundet gryde. Flæk vaniljestangen og læg den ned i mælken. Bring mælken i kog, og tag den af varmen. Læg låg på, og lad mælken trække med vanillestangen i en ti minutters tid. Imens pisker du æg og sukker til en tyk og luftig mousse. Pisk også melet i. Tag vaniljestangen op og skrab kornene ud i mælken. Hæld derefter mælken ned i æggeblandingen under fortsat piskning. Så snart al mælken er pisket i æggene, hældes det hele tilbage i gryden. Bring indholdet i kog under konstant piskning. Kog ved jævn varme et par minutter. Cremen bliver først meget tyk, og så vil den pludselig blive tyndere igen. Så er den færdig og hældes derfor i en skål til afkøling. Læg plastikfolie helt ned over overfladen, så den ikke danner skind eller kondens. Sæt cremen i køleskabet i mindst fem timer.

Hvid chokoladecreme
100 g hvid chokolade
2½ dl piskefløde

Chokoladen hakkes i mindre stykker og puttes i en skål. 1 dl piskefløde bringes til kogepunktet og hældes over chokoladen. Lad det stå et par minutter, inden du rører det forsigtigt sammen. Når massen er ensartet, dækker du skålen til og sætter den i køleskab i mindst fem timer.

Næste dag piskes resten af fløden til skum, og chokolademassen vendes i.

Skålen med bundene tages ud. Først smøres kagecremen ud over bundene i skålen, og til sidst hældes chokoladecremen i. Et rundt stykke mandelbund, der passer med bunden af skålen lægges ovenpå, så kagen har en bund.

Kagen vendes ud på et fad, og så er der frit slag mht. dekoreringen! Jeg brugte en smørcreme lavet af smør og flormelis til at glatte et par steder, hvor der var revner ved bundene. Dernæst rullede jeg noget hvid sugarpaste ud og lagde over kagen, blandede grøn konditorfarved med lidt vand og penslede kagen med, sigtede lidt kakaopulver på toppen af kagen, og tegnede ansigt med black royal icing, som jeg også brugte til græskartærten.

Et par papirøjne blev klistret på og et par farverige monstre forvildede sig op på kagefadet…

Note: Meget, meget lækker smagskombination! Nu er det ingen hemmelighed, at jeg er glad for citrussmagen generelt, men denne blanding var alligevel overraskende god. Kan varmt anbefales!



24 thoughts on “Femretters fødselsdag”

  • Øjs, jeg gad altså også godt komme forbi dig til sådan en fem-retters menu… lige bortset fra jordskoksuppen.

    Fik en gang jordskokker med Årstiderne, og selvom jeg blendede dem kraftigt, var suppen nu stadig temmelig “grynet”….nå ja og så er smagen af jordskokker heller ikke lige noget, der begejstrer mine smagsløg.

    Det er dog ikke værre, end at jeg ville smage på sådan en suppe igen, hvis jeg fik den serveret… men jeg er færdig med selv at lave den! *G*

    …og forøvrigt en rigtig flot monsterkage!

  • Hold da op, du har knageme været flittig, og din fantasi fejler ikke noget, – jeg er dybt imponeret over, at du tog udfordringen op!
    Knus
    Vibeke

  • Det er sjovt, at tænke på at en så klammo-kage kan smage godt. Den er virkelig fin:) Lækker middag i øvrigt. Er det noget, man bare kan ønske sig, for så vil jeg da …;)

  • Hvor lyder det dog lækkert alt sammen! Men din hovedret og de to desserter måske allermest.

    Det må have taget dig en hel dag at fremtrylle …

  • MissMuffin – den ser så eddikesur ud, at man kun kan holde af den! 😀

    (men ok – det ville jeg nok også have gjort, hvis jeg vidste, jeg skulle spises…)

  • Esther – gemalen var heller ikke superimponeret over jordskokkesuppen, men ligesom jeg er han heller ikke så begejstret for supper. Jeg synes nu, en fungerede fint i den udgave og i den mængde – den egner sig bedst som forret, synes jeg.

  • Vibeke! – taaak! *rødme*
    Jeg kan så tilføje, at en af gæsterne er vegetar, så jeg havde sørget for at holde forretterne kødfrie, og hovedretten blev serveret, så folk selv skulle skære tærte, tage salat m.m. – og her fik hun lidt ekstra brød og chilier fra de foregående retter, når nu hun måtte springe kødet over.

  • Sifka – hehehe! Dog ikke – men godt forsøgt 😉

    Jeg kan i øvrigt røbe, at den blev ikke mere charmerende, da vi skar hul på den, for så væltede noget af chokoladecremen ud! 😀

  • Madame – mange tak! Sorbeten var lavet på forskud, og kagen lavede jeg en del af aftenen før (mens gemalen forklarede brætspilsregler for vores gæst), så det tog mig faktisk kun formiddagen – jeg er god til at optimere og lave flere ting på én gang, og så var menuen også strikket sammen, så der ikke ville opstå panikøjeblikke 🙂

  • Hold da op, sikke en heldig veninde! 🙂 Hvor ser det FANTASTISK ud…….

    Mmm, den kartoffeltærte er lige noget for mig og godt at se at brødet blev vellykket 🙂

    Den kage lyder dejlig syndig, den må jeg helt sikkert prøve, jeg er VILD med lemoncurd.

    Mange hilsner
    Birthe

  • NYBH – tak skal du have! Hun havde tilmed gjort sig fortjent til det 😉

    Det var et ret sjovt brød! Tror jeg skal prøve at lave det igen en dag, når jeg skal have suppe – det er ret svampet, så det egner sig fint til at suge væske op. Endnu en gang tak for opskriften 🙂

    Lemon curd er bare så godt!

  • Hvor er det sejt at du har lavet alt det mad! Og den monsterkage er bare alt for cool haha, blev der mon rester tilbage? 😉
    Stort thumbs up herfra, du fortjener stor respekt for at tage hende på ordet!

  • Nicolai – tak skal du have! Fødselaren fik resterne med hjem – turde ikke have det stående, for så ville vi bare komme til at spise det! 😀

    Jeg spekulerer på, hvad hun så finder på at ønske sig til næste år… 😛

  • Hej Piskeris

    Forvirring … jeg skrev en besked i går, men kan ikke finde den. Så jeg må vist have kludret i det.. du får lige en ny.

    Skøn, skøn middag du der har lavet. Helt vildt. Det hele ser skønt ud og vildt gode billeder og anretninger.

    Lækker kage – lyder som en god kombination.

    Heldig veninde, som kender dig :o)

  • Hanne – det må være Echelon, der har været på spil! 😀

    Mange tak! Hun virkede også tilfreds med arrangementet, og det er jo det vigtigste 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *