I aftes havde vi inviteret otte venner til en aften i 60’ernes og mordets tegn! Vi havde nemlig købt et Murder Mystery-spil, hvor temaet var de hippe 60’ere, og selvom vi havde sagt, at folk ikke behøvede at gøre så meget ud af det, så var de vildt overskudsagtige og havde klædt sig flot ud!

Jeg havde researchet på madområdet, for selvfølgelig skulle vi have noget 60’er inspireret mad, men det var lettere sagt end gjort, for der var en del uenighed blandt dem, jeg spurgte. Til sidst valgte jeg så at tage udgangspunkt i noget, som jeg mente, folk ville opfatte som 60’er-agtigt, og som samtidig ikke krævede for meget opmærksomhed i køkkenet. Jeg synes stadig, at jeg brugte for lang tid derude i forhold til spillet, men det må kunne gøres bedre, hvis vi laver noget lignende en anden gang.

Vi startede ud med pindemadder, og dernæst fik vi mørbrad l’orange og karamelrand – begge fra Arlas hjemmeside. Hovedretten fik gemalen desværre ikke taget billede af, så det må I tænke jer til. Den rettede jeg desuden til, så den blev knapt så fed – se noten efter opskriften.

Mørbrad l’orange
10 personer

4 stk svinemørbrad
25 g smør
salt og peber
½ l madfløde
2 tsk kulør
2 dl friskpresset appelsinsaft
evt. maizena

Sener og hinder skæres af mørbraderne. Smørret smeltes i en gryde, hvori mørbraderne brunes lidt. Krydres med salt og peber. Mørbraderne tages op af gryden. Fløden kommes i gryden sammen med kulør og smages til med appelsinsaft, salt og peber. Saucen gives et opkog, inden mørbraderne igen lægges tilbage i gryden, og det hele steger under låg i ca. 20 minutter. Du kan evt. vælge at jævne saucen med lidt maizena.

Mørbraderne skæres i skiver, lægges i et dybt fad og overhældes med saucen.

Note: Ovenstående er min tilrettede version af opskriften – jeg brugte lidt mindre kød end i den originale opskrift, jeg erstattede piskefløde med madfløde, og så brugte jeg kun en fjerdedel mængde smør. Retten blev serveret med kartofler og grønne bønner.

Karamelrandkaramelrand, dessert, rørsukker, sødmælk, dulce de leche, karamelcreme, æg, fløde
10 personer

0,75 dl vand
10 spsk sukker
1 l sødmælk
350 g dulce de leche (karamelcreme)
6 æg
1½ dl sukker
2½ dl fløde

Rør vand og sukker sammen i en gryde og bring det i kog. Lad det koge ved kraftig varme i 3-4 minutter, til det bliver lysebrunt. Nu skal det gå stærkt – fordel karamellen i bunden af 4 små ovnfaste skåle (ramekiner) – pas på, det er meget varmt.

Bring mælken i kog i en tykbundet gryde. Tilsæt dulce de leche og tag gryden af varmen. Rør indtil karamelcremen er opløst. Lad mælkeblandingen køle let af. Pisk æg og sukker sammen til en luftig “æggesnaps”. Rør den lune mælkeblanding heri, sigt den og fordel den i de 4 skåle. Stil skålene i en bradepande og hæld vand heri til det går halvt op af skålenes sider. Bag dem midt i ovnen ved 150 grader i ca. 50 minutter.

Lad skålene køle af på en bagerist og stil dem herefter i køleskabet i mindst tre timer – gerne til næste dag. Når de skal serveres, dypper du bunden af hver skål i kogende vand, løsner forsigtigt med en kniv rundt i kanten og vender hver karamelrand ud på en tallerken. Server dem straks sammen med iskold flødeskum.

Note: Meget mild og blød dessert. Lidt for mild til min smag, men den faldt i god jord hos gæsterne.