Æbleis serveret med syltede æbler og nøddecrumble

æbledessert, æbleis, æbler, is, syltede æbler, fløde, sirup, rørsukker, vaniljesukker, hasselnødder, nødder, mandlerSom afslutningen på frokosten i lørdags, hvor vi fik fransk løgsuppe og rådyrkølle med rösti og solbærsauce, fik vi denne æbledessert. Den bestod af en æbleis – opfundet til lejligheden – samt syltede pigeonæbler og en nøddecrumble. En fin lille efterårsdessert.

Æbleis
nok til ca. 8 desserter i denne størrelsesorden

6 store danske æbler
2 dl vand
hjemmelavet sirup bestående af 1½ dl vand og 1½ dl rørsukker
2 dl fløde
1 tsk vaniljesukker

Start med at koge en sirup af 1½ dl vand og 1½ dl rørsukker. Når sukkeret er smeltet, lader du siruppen simre et par minutter, inden du sætter den på køl. Fortsæt med tilberedningen af æbleisen, når siruppen er kølet helt af.

Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i små stykker, som du hælder i en lille gryde sammen med vandet. Lad det simre, indtil æblerne bliver bløde og mosede. Tag gryden af komfuret og lad æblerne køle lidt af, inden du blender dem med en stavblender. Sæt mosen i køleskabet og lad den køle helt af.

Rør æblemos, sirup og vaniljesukker sammen med fløden til en jævn masse. Kør din æbleis på en ismaskine.

Kombinér gerne denne æbleis med syltede pigeonæbler og en nøddecrumble bestående af en del hasselnødder og en del mandler, der grofthakkes og tørristes på en pande.

Note: Denne æbleis smager SÅ meget af gammeldags æblekage! På den ene side overraskede det mig, men det burde det jo ikke – når man kombinerer fløde med æblemos, smager det selvfølgelig af en æblekage lavet på æblemos og flødeskum 🙂

12 thoughts on “Æbleis serveret med syltede æbler og nøddecrumble

  1. Lyder skønt med en is der smager af gammeldags æblekage 😉 Har dog stadig ikke fået købt mig en ismaskine – hvilken har du? Er det med eller uden kompressor?
    Knus

    Heidi/foodMAD

  2. Den ser altså også helt vidunderlig lækker ud … sjovt nok sad jeg i går og brainstormede på hvad jeg kan bruge de mange æbler jeg har til, og én af mine idéer var en is.

    Du bruger ret så meget vand til din æblemos, er der en grund til det? Jeg synes smagen bliver en anelse vandet når jeg tilsætter vand, så det er jeg helt holdt op med. Udover det vand der hænger ved, fra jeg har skyllet æblestykkerne altså.

    Ville nu altså gerne eje en ismaskine … måske jeg kan forsøge mig ud i en æble parfait? Ja det gør jeg sgu.

    Sikke en smuk header du har skiftet ud med 🙂

    • Ja, jeg skulle koge æblerne til mos, og da de ikke var specielt vandede, så brugte jeg to dl for at være sikker (desuden bruger jeg ikke sukker under kogningen af mosen, men laver en sirup ved siden af).

      Mange tak – det er et af mine yndlingsbilleder 🙂

  3. Uhhh så bare lige billedet på FB , og tænkte at jeg måtte huske at nå og komme forbi og læse…

    Det lyder bare sååå godt med den æble is… Mangler så stadig lige en ismaskine….

    Men sådan en får jeg da vel, lige pludselig….. 😀

    Hyggehygge
    Marianne

  4. Ej hvor ser det bare fantastisk ud. det ser meget professionelt ud, næsten helt perfekt! Du vildt dygtig! Og dit forside billede med de små svampe er jeg helt vild med, det ser så appetitligt ud 🙂
    Jeg laver selv mad i det små, jeg er dog ikke nær så god som dig! Men jeg gør mig også mere i det kreative 🙂
    http://www.mariahoffbeck.blogspot.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *