Syltede pigeonæbler og syltede limefrugter

Syltede pigeonæbler og syltede limefrugter

Hele eftermiddagen er gået med sjov i køkkenet. Jeg har syltet, bagt til i morgen, og der blev sandelig også lavet aftensmad. De sidste to ting blogger jeg dog først om søndag – nu vil jeg lige skrive om syltningen, inden jeg smutter i seng.

Jeg fik en pose med pigeonæbler fra svigermor i går, og vi købte et godt læs limefrugter i dag, eftersom Kvickly havde supertilbud på dem, så begge ting ville jeg lave lidt spas med. Jeg fandt en opskrift på at sylte pigeonæbler på chatbreak.dk, som jeg har omskrevet lidt, og så brugte jeg en opskrift på syltede citroner fra Alletiders Kogebog til at lave syltede limefrugter – ved ikke, om det er så let at overføre fra den ene type citrusfrugt til den anden, men det finder jeg ud af om nogle uger…

Syltede pigeonæbler

700 g pigeonæbler
0,75 l vand
1,75 dl hvidvin
0,75 dl hvidvinseddike
500 g sukker
1 stykke hel kanel brækket i stykker
5 hele nelliker
15 peberkorn

Sørg for, at det er faste æbler, du bruger. Vask dem og lad stilken sidde, men fjern forsigtigt det yderste af blomsten med en kniv. Prik æblerne tæt med en gaffel. Bring vand, vin, vineddike, krydderier og sukker i kog. Når lagen har kogt nogle minutter, tilsætter du æblerne. Giv dem et kort opkog, for de forsigtigt tages op og lægges i rene glas. Kog lagen i 5-10 minutter.

Skum lagen og hæld den over æblerne. Husk at fordele krydderierne, hvis der er flere glas. Opbevar de syltede paradisæbler mørkt og køligt – gerne i køleskabet. Lad dem trække et par uger, før de serveres.

Syltede limefrugter

12 limefrugter
200 g salt
50 g sukker
vand
1 dl olivenolie

Skær limefrugterne over på midten. Læg dem lagvis med salt og sukker i et skoldet sylteglas. Hæld kogende vand over, så det næsten dækker. Hæld olien over, og dæk limefrugterne med noget tungt, der kan holde citronerne nede.

Lad dem stå i mindst tre-fire uger ved stuetemperatur, til de er blevet helt bløde, og det hvide er blevet klart. Stil de syltede limefrugter i køleskabet, hvor de kan holde sig i flere måneder.

Når limefrugterne skal bruges, fjernes kødet. Skallen vaskes grundigt og tilsættes rå eller stegt i f.eks. salater eller til kød- eller grøntsagsretter. Saften kan benyttes i saucer eller dressinger, og limekødet kan serveres separat som tilbehør til kød eller i salater.

Note: Der står, at syltede citroner kan bruges til stort set alt – undtagen desserter – så jeg går ud fra, at det samme gælder for syltede limefrugter.

syltede limefrugter, lime, syltning, salt, rørsukker, olivenolie


16 thoughts on “Syltede pigeonæbler og syltede limefrugter”

 • Det lyder godt nok laekkert. Det lyder som om, at du har en rigtig hyggelig weekend i koekkenet. Hvad bruger du de aebler til og hvad mener du med at fjerne blomsten? Du maa endelig lige sige til, hvordan de smager, naar du tager 'hul' paa krukken. Har ret saa meget lyst til at proeve opskriften 🙂

 • iiii… Syltede og henkogte ting er bare så hyggeligt – og sp er det dekorativt samtidig. Jeg synes det er så lækkert at min nabo bruger sådan noget som værtindegaver. Når jeg får lidt mere styr på min tid og lidt mere overskud, vil jeg også igang.

 • Uhm, jeg synes, det lyder utroligt lækkert med syltede lime – så har man altid frisk lime til madlavningen. Mine lime ligger gerne og bliver kedelige, inden jeg når at få dem brugt.

  Måske skulle jeg gå på paradisæble-rov på søndagens travetur …

 • Pernille – jeg er spændt på, hvordan de bliver! Jeg mindes, at min mor har lavet noget lignende, da jeg var barn 🙂

  Ja, de har det godt nok ikke let. De er ret menneskelige og har mange fejl – det kan jeg godt lide!

 • Foodfanatic – jeg har planer om at servere dem til dessert med en klump vanilleis til! Nu ved jeg ikke, hvor krydrede de kommer til at smage, men jeg kan forestille mig, at det er en god kombination 🙂

  Blomsten er den der lille tørre dims, der sidder omme på den anden side i forhold til stilken.

  Og jeg skal nok huske at følge op på opskriften, når de er færdige 🙂

 • Mette Lykke – det kunne jeg heller ikke stå for! Nu pynter de ganske vist i køleskabet, men glasset med limefrugter står stadig fremme – til gemalens undren, hehe!

 • Huset i Hou – jeg tror også, jeg vil til at bruge det noget oftere. Jeg mangler bare nogle flere sylteglas til det! 😀

  Men jeg kunne selvfølgelig bruge andre glas, hvis det var…

 • Madame – jeg har længe overvejet at lave syltede citroner, så da jeg så limefrugter på tilbud, måtte jeg jo prøve opskriften på dem – især fordi de fleste opskrifter, jeg havde med lime, var desserter 😛

 • Så din post om saltede lime og prøvede…det ser ud som om at skallerne bliver mere eller mindre brune. Gør jeg noget galt eller kan de bruges alligevel? VH Niels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *