Hele eftermiddagen er gået med sjov i køkkenet. Jeg har syltet, bagt til i morgen, og der blev sandelig også lavet aftensmad. De sidste to ting blogger jeg dog først om søndag – nu vil jeg lige skrive om syltningen, inden jeg smutter i seng.

Jeg fik en pose med paradisæbler fra svigermor i går, og vi købte et godt læs limefrugter i dag, eftersom Kvickly havde supertilbud på dem, så begge ting ville jeg lave lidt spas med. Jeg fandt en opskrift på at sylte paradisæbler på chatbreak.dk, som jeg har omskrevet lidt, da jeg blandt andet valgte at bruge pigeonæbler, og så brugte jeg en opskrift på syltede citroner fra Alletiders Kogebog til at lave syltede limefrugter – ved ikke, om det er så let at overføre fra den ene type citrusfrugt til den anden, men det finder jeg ud af om nogle uger…

Syltede paradisæbler

700 g pigeonæblersyltede pigeonæbler, paradisæbler, æbler, syltning, paradisæbler, dessert, hvidvin, hvidvinseddike, rørsukker, kanel, nelliker, peberkorn
0,75 l vand
1,75 dl hvidvin
0,75 dl hvidvinseddike
500 g sukker
1 stykke hel kanel brækket i stykker
5 hele nelliker
15 peberkorn

Sørg for, at det er faste æbler, du bruger. Vask dem og lad stilken sidde, men fjern forsigtigt det yderste af blomsten med en kniv. Prik æblerne tæt med en gaffel. Bring vand, vin, vineddike, krydderier og sukker i kog. Når lagen har kogt nogle minutter, tilsætter du æblerne. Giv dem et kort opkog, for de forsigtigt tages op og lægges i rene glas. Kog lagen i 5-10 minutter.

Skum lagen og hæld den over æblerne. Husk at fordele krydderierne, hvis der er flere glas. Opbevar de syltede paradisæbler mørkt og køligt – gerne i køleskabet. Lad dem trække et par uger, før de serveres.

Syltede limefrugter
syltede limefrugter, lime, syltning, salt, rørsukker, olivenolie
12 limefrugter
200 g salt
50 g sukker
vand
1 dl olivenolie

Skær limefrugterne over på midten. Læg dem lagvis med salt og sukker i et skoldet sylteglas. Hæld kogende vand over, så det næsten dækker. Hæld olien over, og dæk limefrugterne med noget tungt, der kan holde citronerne nede.

Lad dem stå i mindst tre-fire uger ved stuetemperatur, til de er blevet helt bløde, og det hvide er blevet klart. Stil de syltede limefrugter i køleskabet, hvor de kan holde sig i flere måneder.

Når limefrugterne skal bruges, fjernes kødet. Skallen vaskes grundigt og tilsættes rå eller stegt i f.eks. salater eller til kød- eller grøntsagsretter. Saften kan benyttes i saucer eller dressinger, og limekødet kan serveres separat som tilbehør til kød eller i salater.

Note: Der står, at syltede citroner kan bruges til stort set alt – undtagen desserter – så jeg går ud fra, at det samme gælder for syltede limefrugter.

… og nu er det sengetid efter en hel aften med Battlestar Galactica. Vi er i gang med tredje sæson, og der har lige været et par afsnit, som har twistet historien på godt og ondt – very interesting.