I går var vi på æblerov hos svigerforældrene og slæbte tre kasser med hjem, så nu skulle der gerne være til ugen ud… og nok også lidt længere 🙂

Flere af æblesorterne kan holde sig i et godt stykke tid, bare de står tørt og køligt, men vi har også en kasse, der skal bruges nu, så om lidt vil jeg gå ud i køkkenet og sætte to gryder over – en til æblesmør og en til æblesirup. Og husk – hvis du får kogt æblesiruppen lidt for længe, så bliver det til æblegelé, men det er nu også godt som tilbehør til stegt kød. Måske der også skal laves lidt sundt slik a la æblechips?

Men æbler kan jo bruges til meget – både desserter, kompot, marmelader, salater og hovedretter. Her kommer et udpluk af de ting, jeg har lavet med æbler gennem de seneste år:

Hovedretter og salater:
Risotto med æbler
Kalveculotte med æblesauce
Kalvehjerte med svesker, æbler og fløde
Langtidsstegt lammehals med æbler
Osso buco med æbler
Kylling med citron, æble og fennikel
Speltsalat med fennikel og æbler
Pastinak- og quinoasalat med æbler
Rosenkålssalat med æbler
Salat med hindbær, æbler og hasselnødder

Syltning og varme drikke:
Æblemarmelade med kanel
Pære-æble chutney
Syltede paradisæbler/pigeonæbler
Æble-peberrodskompot
Æblesmør med kardemomme
Æblegelé
Æblesirup
Æbletoddy med kanel, chili og whisky
Varm æble-romdrik

Boller, kager og søde sager:
Boller med revne æbler
Kanel-æbleboller
Æble-timiantrøffel
Æblemuffins
Græskar-æblekage
Æblekager med hasselnøddeis
Æblepandekager
Let æblekage
Karamelæbler
Kanelstang med æbler
Æble-marcipantærte
Halloweenmuffins med æbler, kanel og dadler
Figen-æbletærte
Æbleskiver med kanelsyltede æbler
Æblekage med chokoladetrøffel