Æblesmør med kardemomme

æblesmør, æblemarmelade, marmelade, syltning, æbler, rørsukker, vaniljestang, vanilje, kardemommekapslerJeg har tidligere lavet æblesmør… eller rettere jeg troede, jeg havde lavet æblesmør, indtil jeg læste hos KageAnarkisten, at æblemassen skal koges i meget længere tid, end jeg oprindeligt havde lært. Vi fik en pose lysegrønne og meget fine sommeræbler fra mine svigerforældre den anden dag, og størstedelen af dem indgik i produktionen af et par glas æblesmør – selvfølgelig inspireret af KageAnarkisten men med anden krydring.

Æblesmør med vanilje og kardemomme

2 glas

1½ kg syrlige sommeræbler
4 dl vand
400 g rørsukker
1 knips salt
1 vaniljestang
10 kardemommekapsler

Æblerne vaskes og skæres i både, inden de puttes i en gryde (nej, du skal hverken fjerne skræl eller kernehus). Hæld vandet over æblerne, bring gryden i kog og lad æblerne simre under låg, indtil de er kogt helt ud.

Tag gryden af varmen og mos æblemassen gennem en sigte, så det bliver til fin puré. På den måde får du også siet kernehusene fra. Den fine puré hældes i en gryde sammen med sukker og salt. Vaniljestangen flækkes, vaniljekornene skrabes ud, og både korn og stang puttes i gryden. Kardemommekapslerne skal lige have et tryk, så de åbner sig, inden de også hældes i gryden.

Bring mosen i kog og lad de simre et par timer. Kogetiden afhænger af, hvor høj eller lav varme du bruger – jo højere varme, jo kortere kogetid – og jo oftere skal du røre i gryden. Jeg kogte pureen i ca. tre timer ved middelvarme og rørte i gryden ca. hvert kvarter. Massen skal være tyk, brun og så fast, at du kan tegne streger med det på en tallerken, uden at det flyder ud.

Hæld æblesmørret på skoldede glas og nyd det som pålæg på en bolle eller som tilbehør til efterårs- og vinterretterne.

Note: Det er mildt, godt og lækkert med den fine æblesmag blandet med vanilje og kardemomme. Du kan selvfølgelig eksperimentere med andre krydderier, og jeg kan for eksempel forestille mig, at kanel og stjerneanis også vil gøre sig godt i en portion æblesmør.

32 thoughts on “Æblesmør med kardemomme

 1. Det der! Det sgisme lige mig. Det skal prøves i weekenden! Også noget min datter kan være med til.

  Mvh
  Jesper

  • Jep, det er sagtens noget, som børnene kan være med til. Altså hvis de er tålmodige, for det tager trods alt nogle timer. Pøjpøj med det 🙂

 2. Jeg som troede jeg havde lavet æblesmør før – nej – ikke efter jeg har læst dit indlæg. Tror dog det bliver vanskeligt at finde nye æbler – skønt tiden er til det nu.
  Hilsen Charlotte

  • Æblerne er så småt ved at myldre frem, så inden længe skulle der gerne være masser af sorter at vælge imellem 🙂

 3. Jeg synes bestemt at du skal læse den, for den er fantastik 😀
  jeg fik også lige at vide af forlaget, at den udkommer på film, og at det bliver holdet bag The Hunger games som kommer til at lave den, så det kun blive spændende.

  Hvis du låner på biblioteket, kan du låne dem på eReolen.dk. det er der fra jeg læste den 🙂

  • Oh, jamen så er det nok meget godt at have læst bogen i god tid inden! Jeg skal lige lure lidt på, om jeg vil læse den på engelsk eller dansk 🙂

 4. Pingback: Stærk blommechutney og surtsyltede stikkelsbær | Piskeriset på eventyr

 5. Hej
  jeg har aldrig hørt om æblesmør før, men er nu gået igang. Skal de tre kogetimer foregå med eller uden låg?
  Mange tak for opskriften.
  Mvh. Christine

 6. Pingback: Æbler, æbler, æbler! | Piskeriset på eventyr

  • Det er nemlig en rigtig god måde at få brugt en masse æbler – tror snart jeg skal lave en ekstra portion – evt. med kanel 🙂

 7. Pingback: Æblesmør | Madet mere

 8. Pingback: Æblesmør med Vanilje og Kanel | Kager til kaffen

 9. Pingback: Rådyrribben med bacon, rødvin og fennikelfrø | Piskeriset på eventyr

 10. Pingback: Stærk blommechutney og surtsyltede stikkelsbær | Piskeriset på eventyr

 11. Pingback: Bagt torsk med bacon og grønkål - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 12. Pingback: Følg med i min læsning under Read-a-Thon | Den Lille Bogblog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *