Rådyrribben med bacon, rødvin og fennikelfrø
Tidligere på året fik jeg et helt rådyr (dog parteret), som siden har ligget i vores fryser. Mange af de gode stykker er brugt, så her til aften gav jeg mig selv den udfordring at pakken med rådyrribben.
Vildtkød er lidt sværere at tilberede i forhold til for eksempel svinekød, for vildtkød er ofte ret magert og tåler ikke så høj varme eller så lang tilberedningstid som mange andre typer kød. Rådyrribben giver så den ekstra udfordring, at der ikke er særlig meget kød på benene, så det var lidt af et eksperiment, jeg havde kastet mig over – men det gik heldigvis godt.
Vær opmærksom på, at retten er lidt svær at gemme til dagen efter (da kødet ikke egner sig særlig godt til at blive genopvarmet), så husk at spise op 🙂
Rådyrribben med bacon, rødvin og fennikelfrø
3-4 personer
ribben fra ét rådyr
smør
1 løg, skåret i tynde både
1 pakke bacon, skåret i mindre stykker
4-5 dl kraftig rødvin
4 dl vand
1 spsk fennikelfrø
Baconsovs:
2 dl væde fra rådyrgryden
½ dl fløde
1 spsk æblesmør
en melbolle lavet på ½ spsk smør og ½ spsk hvedemel
kulør
salt og peber
afdryppede bacon- og løgstykker fra rådyrgryden (så meget, du har lyst til)
Smelt en god klat smør i en stor gryde og svits bacon og løg i det i et par minutter. Brun dine rådyrribben (af flere omgange) og tilsæt så rødvin, vand og fennikelfrø. Læg låg på gryden og lad retten simre i 30-40 minutter.
Hæld væden fra og tag 2 dl (sørg for at skumme fedtet fra). Hæld væden i en lille gryde sammen med fløde og æblesmør. Varm det op og pisk indholdet grundigt. Put melbollen i (kan evt. erstattes af 1 spsk maizena, som du rører ud i en lille skål med lidt af væden, inden du hælder det i gryden). Pisk melbollen grundigt ud i sovsen og tilsæt så meget kulør, at sovsen får den farve, du ønsker. Smag til med salt og peber og tilsæt til sidst bacon og løg.
Servér dine rådyrribben sammen med baconsovsen og rustik kartoffelmos (lavet ligesom denne kartoffelmos – dog kun på kartofler).
Note: Dette er en rigtig dejlig vinterret, men pas på – det både smager og mætter temmelig godt!
Vi drak en dejlig fyldig rødvin til – Montecucco Rosso Riserva DOV 2010 – som er en ‘storebror’ til den Rigoleto Montecucco Rosso 2010, som vi prøvede, da jeg lavede rådyrkølle med rösti og rødvinssauce. En skøn og kraftig vin, der egner sig fortrinligt til sådan en vildtret, men vinen kan vil også passe fint til en ret med endnu kraftigere vildtsmag.
Uhm, hvor lyder det dog lækkert – en rigtig vinterret! Og det minder mig om en oplevelse for lidt siden, hvor jeg var ude med mad til fuglene og overraskede et rådyr, der stod og spiste. Den blev frygtelig forskrækket og tog benene på nakken 🙂
Det kan jeg godt forstå – den havde nok regnet med at kunne spise alene 🙂
Det var en god opskrift. Jeg modererede den med lidt chili og tilsatte tragtkantareller
Mange tak – det er jeg glad for at høre. Tragtkantareller er nu også skønne 🙂