Rådyrmørbrad med ribsgelé og fiskefilet med remoulade

stenbiderrognmadI går holdt vi en lille smule før-fødselsdag for mig og havde i den anledning inviteret familien på besøg til frokost – smørrebrødsfrokost selvfølgelig, for der skal jo laves en masse smørrebrød i denne måned. Det blev blandt andet til stegte fiskefileter med hjemmelavet remoulade samt en ‘jægermad’, der bestod af rådyrmørbrad, ribsgelé og hakkede mandler.

Jeg fandt en flaske frem fra gemmerne, og den smukke røde mousserende vin, Cantina Beato Bartolomeo Marzemino Breganze Vino Dolce, viste sig at passe glimrende som lidt lækkert til ganen, inden vi skulle i gang med at spise.

Jeg oprindeligt planlagt at lave velkomsthapsere med stenbiderrogn, men jeg konkluderede hurtigt, at der var for stor fare for, at vi kom til at spilde, når vi sad omkring sofabordet, så i stedet lavede jeg små stenbiderrognsmadder til forret.

fiskefiletmadFørste ‘rigtige’ stykke smørrebrød var samtidig en af mine yndlings – nemlig fiskefilet med remoulade og citron. Fiskefileten blev stegt efter samme princip som ved julefrokosten sidste år – nemlig i polentamel, hvilket giver dejligt sprøde fiskefileter.

Jeg har længe overvejet at eksperimentere med hjemmelavet remoulade, selvom jeg har været lidt skeptisk over for konceptet. For nylig fik jeg dog en rigtig god version på et spisested (og kunne af samme grund ikke tiltuske mig opskriften), så nu var det efterhånden på tide, at jeg selv fik prøvet det.

Jeg skelede lidt til et par forskellige remoulade-varianter i ‘Aamanns til frokost’ og kombinerede elementer fra to af dem samt fandt på et par ting selv. Resultatet blev denne halvgrove og meget pangfarvede remoulade.

Hjemmelavet remoulade

Mayonnaise:
2 past. æggeblommer
1 tsk dijonsennep
1 spsk hvidvinseddike
2 dl mild rapsolie
salt, peber og citronsaft

100 g ultrafinthakket blomkål
100 g ultrafinthakkede gulerødder
1 tsk karry
1-2 spsk finthakket dild
1-2 spsk creme fraiche 38%
2 spsk mayonnaise – muligvis mere
salt

Rør mayonnaisen sammen ved først at piske æggeblommer, sennep og eddike sammen. Tilsæt lidt olie, pisk det grundigt sammen, tilsæt lidt mere olie, pisk grundigt igen og fortsæt sådan, indtil al olien er optaget. OBS – det er vigtigt, at alle ingredienser har samme temperatur, hvis du vil undgå, at mayonnaisen skiller. Pas også på, at du ikke tilsætter for megen olie ad gangen. Smag til med salt, peber og citronsaft.

Hæld grøntsagerne i en skål og overhæld dem med kogende vand. Lad dem trække i fem minutter, inden du hælder vandet fra og hælder en ny portion vand over grøntsagerne. Lad dem trække i mindst ti minutter, inden du hælder vandet fra. Rør grøntsagerne sammen med resten af ingredienserne og smag til med salt.

Note: Superflot farve, men jeg syntes, at den manglede lidt fedme i smagen, hvilket jeg fandt lidt pudsigt. Den gik an, men den er ikke på højde med den remoulade, jeg smagte for nylig, så jeg må eksperimentere videre ved lejlighed.

svejkVi fik en række forskellige danske specialøl til frokosten. Ovenstående var en af de bedste, jeg smagte, og den kommer fra et af de lokale bryggerier, Hornbeer.

rådyrmad, rådyrmørbradJeg kunne selvfølgelig ikke holde mig til klassikere men måtte også selv eksperimentere, og det blev til denne ‘jægermad’, som bestod af rådyrmørbrad, ribsgelé og hakkede mandler.

Marineret rådyrmørbrad
8-10 personer afhængig af mørbradens størrelse

1 rådyrmørbrad
2-3 dl kærnemælk
salt
smør
bærsaft

ribsgelé
hakkede mandler eller hasselnødder

Fjern sener og hinder fra din rådyrmørbrad med en skarp kniv, inden du lægger den i en frysepose sammen med kærnemælken. Put den i køleskabet i mindst 12 timer. Tag derefter mørbraden ud af posen og skyl kærnemælken af. Dup kødet tørt og gnid det med lidt salt, inden du bruner den i smør på en pande.

Læg mørbraden i et ildfast fad og hæld mild bærsaft i bunden af fadet, inden du dækker fadet med madfolie. Stil fadet i ovnen ved 150 grader i 30-45 minutter (afhængig af mørbradens tykkelse). Stik i kødet med en tynd metalnål. Er kødvæsken klar, er mørbraden det også.

Lad din rådyrmørbrad køle af og skær derefter tynde skiver, som du lægger oven på det salatbelagte rugbrød. Pynt med ribsgelé og hakkede nødder.

Note: Ret kæk servering! En rådyrmørbrad varierer noget i størrelsen, og derfor blev enderne helt gennemstegte, mens midterstykket var mere saftigt. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på ikke at give kødet for længe i ovnen. Brug evt. stegetermometer. Men kombinationen af rådyrkød, ribsgelé og hakkede nødder er nu et fint bud på en ‘jægermad’ 🙂10 thoughts on “Rådyrmørbrad med ribsgelé og fiskefilet med remoulade”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.