Fish and chips

fish and chips, fish & ships, friturestegte fisk, torsk, øl, æg, hvedemel, engelsk, rapsolie, tartarsauce, sauceJeg kan ikke komme i tanke om noget mere engelsk end fish and chips, når det gælder mad. Tilbage i 1800-tallet var det noget, som arbejderklassen spiste, men i dag er fish and chips en populær form for take-away, og jeg har flere gange hørt det omtalt som Englands nationalret, selvom det sandsynligvis bare er en skrøne.

Fish and chips er er en simpel anretning, der består af pommes frites og friturestegt fisk – ofte serveret sammen med tartarsauce, der er en mayonnaisebaseret dressing. Kort sagt en ret smækfuld af fedt og kalorier, så det er ikke ligefrem noget, man bør spise særlig tit.

Vi havde inviteret et par venner til brætspilshygge, så mens vi tilberedte maden, blev der hygget i køkkenet med gulerodsstave og hummus – så fik vi da lidt grøntsager indenbords, inden vi nåede til hovedretten.

Tilberedningen af fish and chips starter et par timer før spisetid, så i den hjemmelavede udgave kan man ikke ligefrem tale om fastfood. Kartoflerne skal nemlig skrælles og ligge i isvand, så noget af stivelsen kan trækkes ud af kartoffelstavene. Læs mere i mit indlæg om hjemmelavede pommes frites. Vær obs på, at engelske pommes frites ofte er tykkere end de amerikanske og derfor også kræver længere kogetid i olien.

Da vi skulle lave pommes frites til fire personer, brugte vi 6 bagekartofler, men vi kunne i princippet godt have holdt os til 5 stk. Når et hold pommes frites var friturestegt anden gang, blev de hældt på en bageplade og sat i ovnen ved 110 grader, så de holdt sig varme og sprøde, mens de resterende pommes frites blev stegt. Lige inden servering blev de dryppet med hvidvinseddike og fik et gavmildt drys salt.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift på fish and chips, som Spise med Price brugte, da de lavede det i et af tv-programmerne. Jeg brugte dog lidt mere fisk og salt, og så blev fiskene stegt i rapsolie. Fish and chips bliver ofte tilberedt i jordnøddeolie i England, men generelt skal du blot være opmærksom på at bruge en smagsneutral olie såsom rapsolie eller solsikkekerneolie.

Friturestegte fisk
4 personer

500-600 g torskefileter
3 dl øl
2 æg
175 g hvedemel
salt

smagsneutral olie – for eksempel rapsolie

Læg torskefileterne på et fad og drys lidt salt på dem. Lad dem stå og trække en halv times tid. Rør æggeblommer og øl sammen og pisk så melet i. Hæld æggehviderne i en separat skål og pisk dem sammen med en tsk salt. Vend æggehvidemassen i dejen.

Varm olien godt op, så den bliver 175-180 grader. Du kan teste, om olien er klar, ved at stikke et lille stykke rå kartoffel i olien. Bobler og syder det, så er olien klar.

Dyp fiskestykkerne i dejen og lad dem dryppe lidt af på en rist, inden du putter et stykke i olien. Put ikke flere stykker i på samme tid – så falder oliens temperatur, og den kan ikke længere lynstege fisken. Når fisken er blevet gylden på den ene side, vender du den forsigtigt med en hulske og lader fisken stege færdig på den anden side. Derefter fisker (!) den op med en hulske og lægger fisken på noget fedtsugende papir.

Husk at dryppe fiskene med lidt hvidvinseddike og drys med salt, inden de serveres.

tartarsauce, sauce, mayonnaise, yoghurt naturel, kapers, syltede agurker, løg, estragon, purløg, dijonsennep, sennepTartarsauce har jeg ikke lavet før, så der måtte jeg surfe lidt rundt på nettet, og jeg fandt ud af, at sammensætningen varierer en del. Jeg faldt dog for Gastrodrengenes udgave, men erstattede persille med estragon og skar ned på purløgsmængden, for der har vi snart ikke mere i krydderurtebedet. Desuden brugte jeg hjemmesyltede agurker og ikke cornichoner.

Tartarsauce
4-5 personer

200 g mayonnaise – gerne hjemmelavet, og ellers kan Hellmann’s anbefales
2 spsk yoghurt naturel
1½ spsk finthakkede kapers
2 syltede agurker
1 spsk finthakket løg
2 spsk finthakket frisk estragon
1 tsk finthakket purløg
½ spsk dijonsennep
Salt og peber

Rør ingredienserne sammen og smag til med salt, peber og evt. lidt hvidvinseddike.

23 thoughts on “Fish and chips

 1. Årh mand! Jeg har ikke fået Fish’n’Chips siden jeg sidst var i London… Og jeg savner det jo helt, det smager SÅ godt med salt and vinegar… Mmm…

  – Maj 😀

 2. Yes, my dear – de smager bare så meget bedre, når de er dryppet med eddike. Det tager noget af den fede smag, så det er lige før, at man skulle tro, at det var sundt!!! – Dog en måde at få fisk på 2 gange om ugen

 3. Årh, hvor ser det mega godt, og mega svinskt ud – har aldrig fået fish’n’chips, men får lyst til at prøve det, hver eneste gang jeg ser billeder af det. Det må altså snart prøves.

  – Anne

  • Det må du prøve! Det smager godt – man skal bare ikke spise for meget af det, for det er som sagt rigt på kalorier 🙂

 4. Ja det kan vel hellere kalde slowfood :-). Det er muligt at det både er simpelt og fedtfyldt, men godt ser det ud. Hvad synes du om tartarsaucen? Kan normalt godt lide det men har ikke selv prøvet at lave det.

  • Tartarsaucen var en positiv overraskelse – jeg kunne godt lide, at der var lidt struktur (pga. syltede agurker og kapers), og at det syrlige også var med til at bryde fedmen fra mayonnaisen. Rigtig god sauce til retten 🙂

 5. Da jeg arbejdede i England på aller aller mindsteløn forkælede jeg mig af og til med en gang fish ‘n’ chips når det var aller værst. Elsker det og kan godt savne det en gang i mellem. Glæder mig til jeg får torsk i fryseren igen!

 6. Hejsa
  Jeg lavede faktisk din opskrift den anden dag, dog med sejfilet i stedet for torskefilet. Klasseopskrift. Især tartarsaucen var et hit. Hvis du kommer forbi TGV Café på Banegårdspladsen i Århus engang – så prøv deres Fish ‘n’ chips. Den er også i verdensklasse-:)
  Tak for opskriften
  Vh Kristian

  • Tak for tippet – og rosen selvfølgelige 🙂
   Det kan være, jeg skal prøve det. Aarhus har irriterende mange gode spisesteder, så jeg er virkelig fristet til at tage på gourmetweekend (eller nærmere gourmetuge!) i det jyske på et tidspunkt 🙂

 7. Pingback: Fiskehotdog med dildsauce - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *