Hjemmelavet gløggekstrakt

Hjemmelavet gløggekstrakt

Hjemmelavet gløggekstrakt? Er det ikke lige lovlig tidligt til det? Nej, juleforberedelserne starter skam nu – ja måske allerede for 1-2 uger siden! I anledning af mit varme drikke-benspænd har jeg set lidt fremad, og der er jo ikke længe til, at julemåneden starter. Jul og gløgg går – i min verden – hånd i hånd, og derfor skal jeg naturligvis også eksperimentere med gløgg i denne måned. Da jeg allerede har lavet rødvinsgløgg, hvidvinsgløgg, Glühwein og Lutendrank, så måtte jeg prøve noget andet denne gang, og det blev så hjemmelavet gløggekstrakt.

Ekstrakten indeholder en del sukker og kan med fordel laves flere uger før, at du skal bruge den. På den måde kan den også nå at trække i lidt længere tid. Jeg fandt inspiration hos dejlige Klidmoster, som tidligere har eksperimenteret med hjemmelavet gløggekstrakt.

I Klidmosters version bruger hun blandt andet saft fra citroner og appelsiner. Jeg kom dog i tanke om, at jeg havde et par flasker limonade stående, som jeg købte for lang tid siden for derefter at finde ud af, at de var alt for sure til mig! Men jeg hader at smide råvarer ud, så limonaden blev i stedet brugt som base til gløggekstrakten. Jeg skruede op og ned for en række af krydderierne, ligesom jeg udelod nogle og tilføjede pomeransskal.

Hjemmelavet gløggekstrakt

300 g rørsukker
3 dl sur citronlimonade (kan erstattes med 2 dl citronsaft og 1 dl appelsinsaft)
3 dl vand
skallen og saften fra en øko-appelsin
1 spsk pomeransskal
2 kanelstænger (ca. 5-6 cm lange)
1 laurbærblad
10 allehånde
15 nelliker
10 kardemommekapsler
5 stjerneanis
5 enebær
1 tsk røde peberkorn
1 tsk anisfrø
1 tsk korianderfrø

Hæld alle ingredienserne i en kasserolle og varm det op. Lad det simre i 20 minutter, og stil derefter kasserollen i køleskabet. Lad det trække i et par dage. Si krydderierne fra og kog derefter ekstrakten ind til det halve.

Note: Denne udgave af hjemmelavet gløggekstrakt er sød og krydret på samme tid. Jeg elsker krydret mad og drikke, så jeg kunne godt finde på at bruge endnu flere krydderier næste gang, men jeg synes nu, den har en fin balance. Prøv i øvrigt at bruge gløggekstrakten til andre ting – for eksempel i en dressing til kålsalat.

Blandingsforhold?

Jeg vil foreslå, at du bruger ½ dl hjemmelavet gløggekstrakt sammen med 2 dl god, kraftig og tør rødvin. Er du til meget sød gløgg, så brug en mere sødmefuld vin. Tilsæt evt. et skvæt portvin til sidst. Husk i øvrigt at gløgg lavet på rødvin har en helt anden alkoholprocent end den milde søde gløgg fra supermarkedet 😉



11 thoughts on “Hjemmelavet gløggekstrakt”

    • Tusind tak! Normalt laver jeg gløgg ved at varme krydderier og vin op i en kasserolle, eller jeg køber Irmas blandede udgave, men jeg glæder mig til at bruge min egen ekstrakt i den kommende måned 🙂

  • Hej igen…
    Der står pomeransskal…. Hvor køber jeg det??.
    Og hele allehånde kan jeg heller ikke finde…

    På forhånd tak…

    • Jeg har set begge dele hos Føtex, så jeg vil tro, at flere af de større supermarkeder har det. Pomeransskal har jeg selv købt i en tyrkisk butik, men jeg så i dag, at krydderiproducenten Santa Maria lige er begyndt at føre det i poser. De hele allehånde fås blandt andet på glas i mærket Santa Maria 🙂

  • jeg forstår vist ikke helt opskriften. 3 dl vand 3 dl surt og koges ned til det halve ca 3 dl og ca 1/2 dl pr kop = ekstrakt til 6 kopper glögg ? Ved større mængde ekstrakt, skal der så ganges op på krydderier ?

    • Sådan cirka – jeg bruger ca. ½ dl gløggekstrakt til at blande med 2 dl rødvin, så der er til 6-7 glas gløgg i ovenstående opskrift. Men det er en smagssag – måske er du til en lidt mildere eller kraftigere udgave, så prøv dig endelig frem 🙂

      Ja, jeg ville gange op mht. krydderier, hvis jeg skulle lave en større portion gløggekstrakt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *