Lutendrank og sød korngrød med svesker
I går havde vi Onkel Rejsende Mac og hendes kæreste på besøg, og det var jo en glimrende anledning til at lave en fem retters middelaldermenu! Velkomstdrinken, som også blev serveret sammen med første ret, var lutendrank, som både blev serveret i middelalderen og i renæssancen. Den minder en del om gløgg, men er dog knapt så sød og er krydret på en anden måde – og så er der heller ikke mandler og rosiner i.
Jeg hentede inspiration fra en opskrift på lutendrank fra historiskmad.dk, men tilpassede opskriften lidt undervejs.
Lutendrank
4 personer
6 dl rødvin – jeg brugte en sødmefuld, australsk vin
1 dl rørsukker
en kanelstang eller ½ tsk stødt kanel
et lille drys tørret ingefær eller 1 skive frisk ingefær
et lille drys revet muskatnød
1½ dl rødvin i en gryde sammen med sukkeret og krydderierne. Varm det langsomt op, indtil det er på nippet til at koge. Tag det af varmen og hæld resten af vinen i og si det gennem et tyndt klæde (det var jeg dog for doven til). Servér det med det samme.
Note: Lutendrank kan godt betragtes som en mild form for gløgg, og den fungerede fint som start på måltidet – især fordi det er så koldt for tiden.
Korngrød med svesker
mini-forret til fire personer
½ dl knækkede rugkerner
½ dl knækkede hvedekerner
½ dl grovvalsede havregryn
3 dl letmælk
lidt salt
10 søde saftige svesker, hakkede
De to typer kerner samt havregrynene koges ved lav varme i mælk. Tilsæt sveskerne efter 10 minutter og lad det simre videre. Husk at røre i grøden med jævne mellemrum. Tag grøden af varmen, mens der stadig er lidt bid i kernerne – den skal ikke være kogt helt til smat. Smag til med salt og servér med det samme.
Note: Grøden har en fin sødme, selvom der ikke er tilsat sukker, og den vil egne sig fint som morgenmadsgrød.
Begge dele lyder rigtig lækkert, men kan man mon ikke nøjes med mindre sukker i lutendranken? Jeg imponeret over, at du laver frem retter på en hverdagsaften 😉 Det højeste, jeg svinger mig op til, er tre – men en lørdag aften … 😉
Principielt jo – men det ville være synd, for pointen er jo netop at prøve at ramme samme smag som i middelalderen 🙂
Det lyder spændende og sundt! Dén grød kunne jeg godt tænke mig at lave til morgenmad. Har altid ‘underskud’ af korn, fordi jeg mangler mit gode danske rugbrød (har prøvet at lave rugbrød med surdej, men kan ikke rigtig finde ud af det der med at tage surdej fra til næste gang osv. måske du har et godt bud på et let rugbrød med mange kerner?) Wokretten ser også rigtig lækker ud. God weekend!
Jeg vil anbefale denne her, hvis det skal være let (dvs. hvis du ikke vil bruge surdej): https://piskeriset.dk/2012/05/17/saftige-brod/
Tak det vil jeg kigge på. Dog må jeg nok se om jeg kan finde ud af det med surdejen, for jeg savner noget ‘rigtig’ rugbrød 🙂
Forståeligt – rugbrød bagt på surdej er også det allerbedste 🙂