Ymerboller med valnødder og rosiner

Ymerboller med valnødder og rosiner

Nødder er oplagte at putte i bagværk, så da jeg indså, at det var alt for længe siden, jeg havde eksperimenteret mig frem til en ny bolleopskrift, måtte jeg selvfølgelig inddrage nødder i bagningen. Det passer også godt ind i månedens nødde-benspænd.

Jeg putter næsten altid yoghurt, ymer eller kærnemælk i dejen, når jeg bager boller. Det gør, at bollerne har lettere ved at holde sig friske og saftige i flere dage, og så giver det også en lille smule syrlighed til smagen, hvilket jeg godt kan lide. I denne opskrift på ymerboller kan man dog ikke smage syrligheden så tydeligt, da jeg puttede ekstra sirup i, ligesom rosinerne selvfølgelig også er med til at gøre bollerne sødere i smagen.

Ymerboller med valnødder og rosiner

8 stk.

5 dl ymer
10-15 g gær
3 dl ølandshvedemel
1½ tsk kanel
1 tsk salt
3 spsk sirup
1 dl rosiner
1½ dl grofthakkede valnødder
ca. 3 dl hvedemel

Tag ymeren ud af køleskabet, hæld den i en stor skål og rør gæren ud i det. Tilsæt resten af ingredienserne i nævnte rækkefølge og rør undervejs. Slut af med at ælte dejen grundigt og stil den til hævning på køkkenbordet med et fugtigt viskestykke over skålen. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse. Vores køkken var ikke så lunt i går, så det tog 6 timer, før dejen var klar.

Brug en grydeske til at tage stykker af dejen, som du sætter på en bagepapirbeklædt bageplade. Form forsigtigt dejen til boller – du må ikke ælte dem, da du så slår luften ud af dem – og de må gerne se lidt rustikke ud. Lad dine ymerboller hæve videre på pladen, mens du tænder for ovnen og varmer den op, så den kommer op på 200 grader. Sæt bollerne i ovnen og lad dem bage, til de er gyldne – det tager ca. 25 minutter.

Note: Disse ymerboller er milde, saftige og sødmefulde morgenmadsboller. Kan anbefales, som de er – eller evt. kombineret med smør, ost og æblesmør – eller andre former for marmelade.

ymerboller, boller, kærnemælk, gær, valnødder, rosiner, kanel, hvedemel, ølandshvedemel, sirup


2 thoughts on “Ymerboller med valnødder og rosiner”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *