Luftige fastelavnsboller

fastelavnsboller, boller, fastelavn, dessert, kage, smør, hvedemel, æg, fløde, hvid chokolade, husblas, vanilje, mørk chokolade, chokolade, flormelisSidste år fandt jeg ved et tilfælde en opskrift på fastelavnsboller, som påstod, at den var en anelse sundere end de sædvanlige opskrifter. Nu ved jeg godt, at ‘fastelavnsboller’ og ‘sund’ ikke er to ord, der kan kombineres, men jeg gemte alligevel opskriften, for jeg har en stærk svaghed for denne type kage. Jeg ved ikke helt, hvordan det lykkes mig kun at spise én om året, men det må være min samvittighed, der ellers truer med at torturere mig.

I lørdags måtte vi så lige afprøve den, da vi havde inviteret svigerforældrene på en kop kaffe + fastelavnsboller.

Fastelavnsboller
4 stk.

Dej:
50 g smør
1 dl vand
50 g hvedemel
2 æg
1 knips salt

Creme:
2½ dl fløde
50 g hvid chokolade – fint hakket
1 blade husblas – udblødt i koldt vand
½ vaniljestang

Pynt:
Lidt smeltet mørk chokolade
Flormelis

Smelt smørret i vandet i en gryde og rør melet i. Rør grundigt, mens gryden står på komfuret, til dejen er blank og slipper gryden .Tilsæt salt og lad dejen køle lidt af. Tilsæt æggene et ad gangen og rør dejen grundigt, til den er ensartet. Fordel dej med en ske i fire klatter på en bageplade med bagepapir. Bag kagerne ved 200 grader i ca. 25 minutter, til de er hævede og gyldne. Lad dem køle af på en rist.

Flæk den halve vaniljestang og skrab kornene ud. Kog fløden op med vaniljekornene. Tilsæt husblassen i den varme fløde under omrøring Lad fløden køle en smule af – tilsæt den hakkede hvide chokolade, mens du rører, til den er smeltet i fløden. Lad cremen køle af i køleskabet, indtil den er helt kold og kompakt. Pisk derefter cremen tyk.

Flæk dine fastelavnsboller og læg en skefuld creme i, læg toppen på, pensl med lidt smeltet chokolade og drys med flormelis.

Note: Mine fastelavnsboller hævede ikke så meget i ovnen, som jeg havde regnet med. Til gengæld smagte cremen temmelig godt, og alt i alt blev fastelavnsbollerne ganske gode.

19 thoughts on “Luftige fastelavnsboller

  1. Uhm, fastelavnsboller!
    Vi har godt nok syndet et par gange her på det sidste og købt hos bageren- de er så gode:)
    Cremen lyder spændende med den hvide chokolade..

  2. Men hvor er sveskerne henne, piske? Man ka da ikke lave fasternavnsboller uden svesker. Og jge har stadig ikke fået en ordentlig fasternavnsbolle, og nu er min bager gået på ferie, må man så godt bage selv?

  3. Hvor ser de lækre ud! Jeg tror at drengene skal introduceres for fastelavnsboller MED creme. Din chokoladetærte fra den anden dag ser altså også dejlig ud. Der må mere sport til her for at klare det hi hi. En dejlig mandag til dig. KNUS♥

  4. Mums – de ser super lækre ud – noget bedre end mine – af en eller anden årsag røg alt fyldet ud mens de var i ovnen.

    Noget må jeg have gjort galt – jeg har aldrig prøvet det før.

    Men dine ser virkelig lækre ud.

    Knus Grith

  5. Årh…. Suk…. Uhmmm … Jeg havde ellers besluttet mig for at jeg alligevel ikke ville bage fastelavns boller i år… Og så poster du denne opskrift… Som jo helt klart er mega sund(sundere) … eller… Den feder nok ikke… idag..-S- Den lyder ihvertfald god med den hvide chokolade i cremen.

  6. Zette – ahem… øhm… svesker… indgår ikke i mit lager. Beklager. Men jeg har nu overvejet at lave et eller andet dessertagtig på et tidspunkt med svesker… men ikke i fastelavnsboller. Der må være grænser for galskaben 😉

    Jeg synes bare, du skal kaste dig ud i at bage dem selv – især fordi din bager næppe har dem igen før til næste år 🙂

  7. Tina – det lyder som en god idé! Og ja, jeg håber også at få trænet fire gange i denne uge, for med al den flytning og fødselsdag, så trænger jeg til at brænde kalorier af 🙂

  8. Grith – tak for det 🙂
    Det var godt nok ærgerligt med fastelavnsbollerne! Jeg har ikke selv prøvet at lave fastelavnsboller med (bagt) fyld, men det kan være, jeg vil prøve til næste år.

  9. Altsaa det kan du naesten ikke vaere bekendt, saa maa man sidde her og droemme om fastelavns boller, eller skulle man proeve selv 😉
    Knus

  10. Pingback: Gammeldags fastelavnsboller - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *