Abrikosboller og timian-olivenboller

Abrikosboller og timian-olivenboller

Det er efterhånden et godt stykke tid siden, at jeg har bagt brød og boller, så i går besluttede jeg mig for at bage nogle abrikosboller, som jeg kunne fryse ned. Det er altid rart at have lidt brød i ‘baghånden’, hvis der skal flikkes et hurtigt aftenmåltid sammen, eller der skal være lidt forkælelse om morgenen.

Jeg brugte samme ‘skabelon’ til både abrikosboller og timian-olivenboller, selvom den første var en lidt sød morgenbolle og den anden var en krydret burgerbolle.

Abrikosboller

ca. 12 stk.

12-13 g økogær
2 dl yoghurt naturel
3 dl koldt vand
1 dl hvid hvede
ca. 6-7 dl hvedemel
et lille knips salt
½ tsk vaniljepulver
1 tsk kardemomme
2 spsk mørk sirup
16 tørrede abrikoser, hakkede

Hæld yoghurt naturel og vand i en stor skål og rør gæren ud i det. Rør derefter alle ingredienser i undtagen hvedemelet, som du først tilsætter lidt efter lidt til sidst. Dejen skal være fugtig og klæbrig, når du har æltet den godt sammen. Dæk den med et fugtigt viskestykke og sæt den i køleskabet i 10 timer.

Tag dejen ud af køleskabet og form den forsigtigt til 12 abrikosboller, som du sætter på en bagepapirklædt bageplade. Dæk dine abrikosboller med et rent viskestykke og lad dem efterhæve en times tid. Bag dem i ovnen ved 220 grader i 16-18 minutter.

Note: Disse abrikosboller har en let sødme og fungerer rigtig godt som et hurtigt morgenmåltid eller eftermiddagssnack.

timian-olivenboller, boller, timianboller, olivenboller, gær, yoghurt naturel, hvid hvede, hvedemel, olivenolie, timian, oliven

Timian-olivenboller

ca. 7-8 stk.

12-13 g økogær
2 dl yoghurt naturel
3 dl koldt vand
3 dl hvid hvede
ca. 4 dl hvedemel
1½ tsk salt
½ dl olivenolie
1 tsk timian
1 håndfuld grønne oliven, hakkede

lidt olie til at pensle bollerne med

Hæld yoghurt naturel og vand i en stor skål og rør gæren ud i det. Rør derefter alle ingredienser i undtagen hvedemelet, som du først tilsætter lidt efter lidt til sidst. Dejen skal være fugtig og klæbrig, når du har æltet den godt sammen. Dæk den med et fugtigt viskestykke og sæt den i køleskabet i 10 timer.

Tag dejen ud af køleskabet og form den forsigtigt til 7-8 burgerboller, som du sætter på en bagepapirklædt bageplade. Dæk bollerne med et rent viskestykke og lad dem efterhæve en times tid. Pensl dem med olie og bag dem i ovnen ved 220 grader i 20-25 minutter.

Note: Jeg har endnu ikke smagt dem, men jeg har stærke intentioner om, at de skal indgå i mindst et måltid i denne måned!14 thoughts on “Abrikosboller og timian-olivenboller”

 • Hej Piskeris
  Hvor ser de gode ud!
  Jeg putter også tit abrikos i mine morgenmadsboller/rugmelsboller. Krydrer gerne med kardemomme, kanel og ingefær og mandler. Haps. Sikke en lækker og sund mellemmåltids-bolle.
  Du skulle også prøve varianten med æblestykker/rosiner eller tranebær. Skønt med en god bolle i tasken på arbejde, så falder man ikke fristende sukkerhuller 🙂
  Timian/olivenbollerne lyder også lækre! I dag har jeg lige bagt boller med løg, hvidløg og oregano i. De blev også lækre. Med iskoldt smør og til en varm grydefuld chili.
  Herligt med boller med fyld. Kun fantasien sætter grænser 😉
  Mange hilsner
  Gitte

  • Mange tak! Jeg har været en værre lille kanelgris i løbet af vinteren, så nu er jeg på afvænning 😀 Ligeledes med tranebær – det er også en vinterting for mig.

   God idé med løg – det tror jeg faktisk aldrig, jeg har brugt i madboller, men det er jo superlækkert i tærter. Er skrevet bag øret 🙂

 • Mmm, de ser gode ud. Jeg kommer tit rester fra havregrød, ris og lignende i boller, men sjældent noget, der giver smag udover måske lidt krydderurter. Jeg må helt sikekrt prøve med oliven en dag.

  • Det er også rigtig godt! Jeg kan anbefale at bruge sorte ris – det er ret smukt 🙂

 • Jeg falder fuldstændig for dine timian-olivenboller 🙂 Hvor er der mange muligheder, og jeg tænker tit på, at man skal huske at eksperimentere og prøve nyt …

  • Jeg tror sjældent, jeg laver den samme slags boller to gange, for jeg plejer altid at bruge det, jeg lige har ved hånden 🙂

 • Altså de der olivenboller, ik!!! Jeg er allerede sulten og nu forestiller jeg mig sådan en lun bolle….suk!!! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *