græskarboller, boller, gær, græskarmos, græskar, hokkaido græskar, hørfrø, havregryn, rugkerner, grahamsmel, hvedemelI går var jeg lidt snedig. Her fik jeg nemlig klaret en masse praktiske ting i løbet af ingen tid – herunder at få bagt nogle boller til på onsdag, hvor jeg skal have dem med til rollespil. Bortset fra en enkelt er alle bollerne frosset ned og klar til at blive taget op onsdag morgen – perfekt!

Jeg havde en rest hokkaido græskar i køleskabet, som jeg ikke kunne få brugt, da vi ganske enkelt ikke har været nok hjemme i denne uge. Derfor besluttede jeg mig for at skære den i små stykker og bage i ovnen den anden dag, og så kunne jeg mose det og bruge i disse boller. Det blev et ganske vellykket eksperiment, og det er bestemt ikke sidste gang, at jeg udnytter grøntsagsrester på denne måde!

Langtidshævede græskarboller
9 store boller

15 g gær
5 dl vand
135 g græskarmos
1 dl hørfrø
2 dl havregryn
1½ dl knækkede rugkerner
1 dl grahamsmel
1 tsk salt
1 tsk sukker
hvedemel for resten

avokadoolie til pensling
evt. græskarkerner til at drysse over

Gæren røres ud i vandet i en stor skål. Græskarmosen blandes i og alle andre ingredienser røres i bortset fra hvedemelet, der tilsættes lidt efter lidt, til du har en god og smidig dej, der stadig er lidt fugtig. Læg et fugtigt viskestykke over og lad det hæve på køkkenbordet ca. 12 timer. Ælt det let og form store boller af det – du kan godt lave dem mindre, end jeg gjorde, men jeg ville partout have dem alle sammen på én plade. Lad dem efterhæve med et viskestykke over sig og pensl dem derefter med avokadoolie. Bages ved 220 grader i ca. 20 minutter.

Note: Jeg ville rigtig gerne have puttet græskarkerner i bollerne samt oven på som pynt, men vi var desværre udgået, så i stedet dryssede jeg lidt hørfrø oven på – mest for syns skyld, for eftersom jeg havde penslet med olie, så sad de ikke særlig godt fast. Bollerne var dejligt saftige og havde en flot orangegylden farve på grund af græskarmosen – fin måde at få brugt grøntsagsrester på!

Og så tror jeg ellers, at jeg holder blogfri det meste af weekenden. Jeg har en hel del at se til og får nok ikke så meget tid ved computeren, så hermed ønsker om en god weekend til jer alle – og så blogges vi nok ved søndag aften 🙂