Norske skoleboller

Norske skoleboller

Disse norske skoleboller faldt jeg over, da jeg på et tidspunkt ledte efter inspiration til et benspænd. Og jeg må indrømme, at jeg studsede lidt over, at de hedder skoleboller, eftersom det er kager, der ligner en gærbolle-udgave af de danske spandauere.

Men det skal ikke skille os ad – jeg blev da nødt til at prøve dem!

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Ida Gran Jansen. Jeg lavede dog nogle småjusteringer.

Norske skoleboller

9. stk.

Vaniljecreme:
2 æggeblommer
1 spsk majsstivelse
3 spsk rørsukker
1 spsk vaniljesukker
2 dl mælk

Dej:
6½-7 dl hvedemel
1 dl rørsukker
25 g gær
½ tsk salt
2 tsk kardemomme
2½ dl mælk
1 æg
80 g blødt smør

Pynt:
glasur lavet af flormelis og vand*
kokosmel

Hvis du opdager, at du er løbet tør for flormelis, så kan du smøre bollens overflade med lys sirup og derefter drysse kokosmel på.

Start med at lave vaniljecremen. Her pisker du æggeblommer, majsstivelse, rørsukker og vaniljesukker sammen i en skål. Derefter tager du en lille kasserolle og hælder mælken i. Lad den varme langsomt op (husk at røre undervejs), indtil den er tæt på kogepunktet. Hæld en lille sjat varm mælk i den piskede æggemasse og pisk grundigt. Tilsæt lidt mere mælk, pisk igen og tilsæt så resten af mælken og pisk det sammen. Hæld massen tilbage i kasserollen og varm den op på mediumvarme, mens du pisker. Lad den småsimre i 4-5 minutter, indtil vaniljecremen er blevet tyk. Tag derefter kasserollen af varmen.

Mens vaniljecremen køler af, laver du bolledejen. Pisk æg og mælk sammen og varm det forsigtigt op i en gryde, indtil det er håndvarmt, Tag det af varmen og rør gæren ud i det. Rør derefter rørsukker, kardemomme og salt i. Rør halvdelen af melet i. Tilsæt det bløde smør og ælt det sammen. Tilsæt mere og mere mel under æltning, indtil du har en blød og smidig dej. Læg dejen i en skål og læg et fugtigt klæde over. Lad dejen hæve 1-1½ time, indtil den er dobbelt så stor. Del dejen i ni lige store boller og sæt dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Lad dem efterhæve en halv time under klædet.

Tryk en stor fordybning i midten af hver skolebolle og kom en god klat vaniljecreme i hver. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 12-15 minutter, indtil de er letgyldne.

Lad dine skoleboller afkøle helt, inden du smører toppen med glasur og drysser med kokosmel.

Note: Norske skoleboller er en meget hyggelig eftermiddagskage. Jeg tror godt, de kan tåle at blive frosset ned – det har jeg i hvert fald gjort med halvdelen af dem.



1 thought on “Norske skoleboller”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *