Kastanjeboller med kanel og rødbedeboller med spelt
Det er ved at være et stykke tid siden, jeg sidst har bagt boller, så i weekenden ville jeg slå flere fluer med ét smæk og få bagt bøde rødbedeboller og kastanjeboller, så der atter var brød til madpakken. Jeg havde nemlig både rødbeder og kastanjer, der trængte til at blive brugt, og da man kan slippe af sted med at putte næsten hvad som helst i en bolledej, så var det oplagt at eksperimentere lidt her. Jeg havde egentlig tænkt mig, at kastanjerne skulle bruges til en puré eller lignende, men så kom jeg til at tænke på noget kastanjebrød, som Brødet viste for nylig på sin blog, og så fik jeg også lyst til at putte kastanje i bollerne. Jeg havde læst om tricket med at koge kastanjer hos Klidmoster, og det måtte jeg prøve. Du tager ganske enkelt kastanjerne og skærer et kryds på den flade side af dem med en lille kniv, og så koges de i 45 minutter i letsaltet vand. Sørg for at pille skrællen af dem, mens de er lune.
Rødbedeboller med spelt
9 stk.
12 g gær
3 dl kærnemælk
2 dl vand
½ tsk salt
2 spsk mørk sirup
170 g revne rødbeder
2 dl havregryn
175 g groft speltmel
hvedemel for resten
Denne dej blandes aftenen før og bages ved frokosttid næste dag.
Bland gær, kærnemælk og vand. Rør resten af ingredienserne i den nævnte rækkefølge. Dejen skal være rimelig smidig og gerne lidt klæbrig. Læg et viskestykke over og lad dejen hæve frem til frokosttid næste dag. Form boller af dejen og lad dem efterhæve i ca. 20 minutter på pladen. Bag dem ved 220 grader i ca. 20 minutter.
Note: Flotte, flotte rødbedeboller, som er dejligt saftige og mætter godt uden at virke tunge. Rødbederne giver lidt kant til smagen, men bollerne i sig selv smager ikke af den røde rodfrugt.
Kastanjeboller med kanel
10 stk.
12 g gær
3 dl kærnemælk
2 dl vand
½ tsk salt
1 tsk sukker
1-2 tsk kanel
130 g kogte, smuldrede kastanjer
2 dl havregryn
2 dl durummel
hvedemel for resten
Denne dej blandes aftenen før og bages ved frokosttid næste dag.
Bland gær, kærnemælk og vand. Rør resten af ingredienserne i den nævnte rækkefølge. Dejen skal være rimelig smidig og gerne lidt klæbrig. Læg et viskestykke over og lad dejen hæve frem til frokosttid næste dag. Form boller af dejen og lad dem efterhæve i ca. 20 minutter på pladen. Bag dem ved 220 grader i ca. 20 minutter.
Note: Nu er jeg fan af at putte kastanjer i boller, for det smager virkelig godt – især sammen med kanel, som jeg tilføjede i et anfald af julehumør. Bollerne er gode som morgenmad eller en lille bid brød til eftermiddagsteen/kaffen.
Hvor ser det lækre ud de boller. Jeg er ret vild med den røde farve, de er så fine 🙂
Jeg er spændt på at se hvad du har fået fra CoolStuff…..
Mange hilsner
Birthe
NYBH – mange tak! Begge typer smagte rigtig godt på hver deres måde! Tror måske jeg skal have en af de røde til frokost i morgen 😉
UHhhh elsker rødbeder. Det har jeg aldrig set før. Det var en god inspiration, tak!
Hej Christian!
Mange tak! Jeg synes, det giver en flot og anderledes farve til bollerne – skønt med lidt variation 🙂