Fuldkornsboller med tomater og grillede artiskokker
Jeg bruger ofte surmælksprodukter i boller og brød, for det giver en god saftighed til bagværket og sørger for, at det holder sig frisk og blødt i længere tid. Faktisk er en rest kærnemælk eller tykmælk tit en god anledning til at bage en portion madboller, og sådan en undskyldning havde jeg den anden dag, da jeg havde lidt tykmælk, som skulle bruges. I køleskabet var der også et halvt glas grillede artiskokker, som trængte til at blive brugt, og de kunne jo meget passende hakkes i mindre stykker og puttes i dejen.
Fuldkornsboller med tomater og grillede artiskokker
ca. 9 boller
15-20 g gær
2½ dl varmt vand
2½ dl tykmælk
2 tsk salt
½ glas grillede artiskokker, afdryppede og hakket i mindre stykker
1 dl rugflager
1 dl havregryn
1 dl fuldkornshvedemel
hvedemel
tomater, salt og olivenolie som pynt
Rør vand og tykmælk sammen – væsken må ikke være varmere end spidsen af din lillefinger. Rør gæren ud i den og rør derefter ingredienserne i væsken i nævnte rækkefølge. Slut af med hvedemel – tilsæt det lidt af gangen, men pas på at du ikke bruger for meget. Dejen skal være fugtig uden at klæbe for meget. Dæk dejen til med et fugtigt klæde og lad den hæve i 1-2 timer, indtil den er nået dobbelt størrelse.
Sæt ovnen til 220 grader og form forsigtigt boller af dejen – de skal ikke æltes men blot lempes løs fra den store klump dej og formes direkte på den bagepapirklædte bageplade. Skær tomater i skiver og læg skiverne oven på bollerne. Slut af med lidt olivenolie og salt oven på hver bolle. Bag dem i ovnen i 20-25 minutter.
Note: Bollerne ville være saftige i sig selv, men når de kombineres med grillede artiskokker og friske tomater, så bliver det lækre madboller, som du kan spise, som de er. Det er dog også muligt at flække dem og spise dem med pålæg på, hvis det skal gå vildt for sig 🙂
spændende kombi, og med to ingredienser jeg sætter meget pris på:-) Dog for en gangs skyld ikke sulten her ved midnatstide, da jeg lige er kommet hjem fra gæstevisit!
Det er godt – vil helst ikke være skyld i, at du æder din hovedpude 😀
Uhmm, de lyder vel nok lækre 🙂
Mange hilsner
Birthe
De var også rigtig gode at hapse med som madpakke dagen efter 😉
Ser meget frisk og lækkert ud:-)
Tak skal du have 🙂
Lad vær’, hvor ser de dog lækre ud !!!!!
Ha, revenge 😀
Uhhh det lyder bare lækkert !! Du er sgu også bare fuld af gode ideer til de mad boller 🙂
Mange tak – jeg synes, det er så hyggeligt at lave forskellige udgaver, og så er det også meget rart at have boller i fryseren, som strengt taget ikke behøver at blive kombineret med pålæg, men som kan tøs op og spises med det samme 🙂
Uhm det lyder godt. Hvis jeg nu lukker øjnene og tæller til tre og MEGET intenst ønsker mig sådan en – tror du så den springer ud af computeren til mig? Hmm, nok ikke. Må hellere komme i køkkenet og bage dem selv. 🙂 Som altid dejligt med inspiration fra din hånd, Piske!!!
Hm, jeg må nok hellere lige gå ud i køkkenet og tælle, hvor mange der er tilbage i fryseren… 😉
Det virkede ikke, suk! Jeg prøvede ellers meget hårdt at få en bolle til magisk at fremkomme, men næ nej – sådan skulle det ikke være. Trist.
Skandale! Nå, måske er det meget godt – jeg ville ikke være helt tryg ved at folk pludselig kunne bortføre ting fra min fryser ved tankens kraft 😀
Det lyder sundt og meget lækkert! Man kan putte mange rester i sit de, fx også kogte kartofler – det er bare om at bruge fantasien 🙂
Kartofler er gode at bruge – både som små stykker i bollerne eller i most udgave, hvor de giver en god fugtighed til bagværket 🙂