knivmuslinger, muslinger, skaldyrI forbindelse med månedens skaldyrsbenspænd har jeg også udnyttet muligheden for at eksperimentere med skaldyr, som jeg ikke før har brugt i madlavningen. Tidligere på måneden eksperimenterede jeg med hjertemuslinger, og i fredags var turen kommet til knivmuslinger, som jeg havde spottet i Torvehallerne. Det er her, jeg finder en hel del af mine spændende indkøb, som jeg ikke kan få andre steder, så jeg er meget glad for området.

knivmuslinger, muslinger, skaldyrKnivmuslinger er ret fascinerende. Flere af dem så ud som om, at de rakte tunge (!), men det var nu ikke et tegn på, at de var dårlige – de bevægede sig skam, når man rørte ved dem. Disse knivmuslinger var ca. 20 cm lange, så der er også noget mere mad i sådan en størrelse i forhold til blåmuslinger og hjertemuslinger. Jeg beregnede to-tre knivmuslinger per person som forret.

knivmuslinger, muslinger, skaldyrLigesom alle andre muslinger skal knivmuslinger vaskes grundigt i koldt vand, eftersom de kan indeholde sand og havvand. Hvis der er knivmuslinger, som er åbne og ikke bevæger sig, når du forsigtigt prikker til dem, skal de kasseres.

Læg dine knivmuslinger på den varme grill. Når de har åbnet sig, er de klar til at spise. Læg dem på et fad og sæt dem på bordet.

knivmuslinger, muslinger, skaldyrServér dem sammen med citronbåde, salt og peber, en god mayonnaise samt citronbrød bagt på grillen. Vi spiste kun de hvide dele af muslingen – de har også en lille udposning med sand i, som vi skar udenom.

Jeg var som sagt ret fascinerede af muslingerne, men det skyldtes mere udseendet end smagen, som var udmærket uden dog helt at imponere. Smagen er ret mild, og konsistensen er mere fast end for eksempel kammuslinger.

De små citronbrød bagte jeg også på grillen. Når vi griller, bager jeg altid brødet på selve grillen, og det kan jeg kun anbefale – helt friskbagt brød, hvor du kan justere smagen til at passe perfekt sammen med de andre ting, du smider på grillen. Det eneste, du skal huske at gøre, er at ælte en dej sammen mindst en halv time før.

Jeg havde dog lidt ekstra tid samme morgen, så jeg æltede en hurtig dej sammen der. Da jeg havde lidt rester af A38, en sjat hyldeblomstsaft og en lille gnalling gær, blev det også et Stop Spild af Mad-projekt.

Jeg blandede 1 dl koncentreret hyldeblomstsaft, 3 dl A38 og 2 dl koldt vand og rørte 10 g gær ud i det. Derefter rørte jeg 2 dl sesamfrø, 1 spsk salt, den fintrevne skal fra 1 øko-citron og 5 dl fint durummel i. Jeg sluttede af med at ælte fuldkornsmel ind i dejen, indtil den var fast men stadig fugtig. Dejen blev lagt i en skål, der blev dækket med et fugtigt viskestykke, og dejen blev sat i køleskabet i 12 timer.

Jeg tog dejen ud 1 time, inden den skulle bruges. Lige inden, at grillen var klar, formede jeg ca. 18 små flade boller af dejen – husk at duppe overfladen med mel, så de ikke hænger fast i grillen – hvorefter de blev bagt.

Hvis du vil hente mere inspiration til brød på grill, kan du kigge i grillkategorien, eller du kan tage udgangspunkt i opskriften på små estragonbrød.