Hyldesjus, hyldeblomstsaft og hyldeblomstmarmelade

Sidste år ville jeg lave hyldeblomstsaft – men nåede det ikke. I år har jeg ventet utålmodigt på, at hylden ville være klar, så jeg kunne lave hyldeblomstsaft, og sidste søndag tog svigermor og jeg på en lille udflugt, hvor vi fik plukket en masse hyldeblomster. Her er anden del af resultaterne. Inspirationen til denne hyldeblomstsaft fik jeg fra Skov og Natur, mens hyldesjus og hyldemarmelade er inspireret af Camilla Plums hjemmeside.

Hyldeblomstsaft

hyldeblomstsaft, hyldeblomstdrik, hyldeblomster, hyld, saft, citroner, rørsukker, citronsyreCa. 20 skærme hyldeblomster

2 økologiske citroner i skiver
1 liter kogende vand
1 kg rørsukker
40 g citronsyre

Læg hyldeblomster og citronskiver lagvis i en spand. Hæld sukkeret og vin/citronsyre i og tilsæt det kogende vand.

Rør godt rundt i spanden indtil sukkeret er opløst. Lad derefter din hyldeblomstsaft trække køligt i fire dage, hvor du rører i blandingen en til to gange om dagen. Si din hyldeblomstsaft og hæld den på skoldede flasker. Husk, at denne hyldeblomstsaft skal fortyndes med iskoldt vand, når det skal drikkes.

Note: Det er sjovt, hvor overrasket man kan blive over ting, man egentlig godt ved. Jeg har fået masser af hjemmelavet hyldeblomstsaft som barn – og elskede det – men i mange år har jeg nøjedes med det, man kan købe i supermarkederne. Den hjemmelavede hyldeblomstsaft er dog markant bedre, og hvis du ikke allerede har lavet hyldeblomstsaft, så skynd dig at benytte chancen for at lave en af de dejligste sommerdrikke til næsten ingen penge.

Hyldesjus

1 del koncentreret hyldeblomstsaft
1 del gin (eller whisky)
masser af knust is

Bland ingredienser og nyd den stille og roligt.

Note: Nu kan jeg normalt ikke fordrage gin, men det her er den bedste måde at anvende den på, jeg indtil videre har set.
hyldemarmelade, hyldeblomstmarmelade, hyld, marmelade, syltningHyldemarmelade

Tag de hyldeblomster og citroner, der bliver tilbage, når du sier hyldeblomstsaften. Det er vigtigt, at du har brugt hyldeblomster, hvor alle insekter er fjernet, indtil saftproduktionen gik i gang. Hak blomster og citroner grundigt, inden du koger dem i en gryde med en lige så stor mængde rørsukker. Kog så længe, at citronerne bliver helt møre – jeg gav min portion en halv time, og der var sukkeret næsten karamelliseret. Hæld det på et skoldet glas og stil det køligt – kan bruges på ost eller i kager.

Note: Intens smag, så den skal nok bruges med måde – men meget spændende smag, og så elsker jeg, at man bruger ingredienser, man ellers ville have smidt ud.

40 thoughts on “Hyldesjus, hyldeblomstsaft og hyldeblomstmarmelade

 1. Wow, fed ide med at bruge de sidste rester til marmelade. Jeg læste også et sted at blomsterne kunne bruges i stegeretter når man havde siet saften fra.

  Jeg har desværre ikke plads til i fryseren til hyldeblomstsaft i år, den er allerede fyldt med din dejlige rabarbersaft 😀

 2. Åh nej…… jeg smed det hele ud i går…. Øv, øv – det må jeg simpelthen huske til næste år.

  Den hyldesjus skal på listen over drinks, der skal nydes med en veninde midt i ferien!!

 3. Klidmoster – jeg kunne heller ikke stå for det, elsker når man kan maxe ud på udnyttelsen af råvarerne 🙂

  God idé mht. stegeretterne – det havde jeg ikke hørt.

  Hehe, vi kan da bytte en flaske! Jeg fik slet ikke lavet nok af rabarbersaften! 😀

 4. Hyldemarmelade er lige netop årsagen til at jeg har sat en portion mere over. Men jeg har Anne Hjernøes version og det er jo tæt ved din så det må jo prøves.
  Og så har jeg lige forsøgt med hyldeblomsteddike som også lyder lovende.
  Men i det hele taget er hyldeblomster jo bare inbegrebet af sommer

 5. Det lyder bare så spændende med hyldemarmelade – det har jeg aldrig hørt om før. Tak for en herlig idé! Vi har masser af hyldetræer i haven …

 6. Ja, hyldeblomstsaft er fantastisk – især når det er hjemmelavet 🙂
  Jeg har ikke lavet i år. Min undskyldning har været at jeg ikke haft plads i køleskabet.
  Sidste år var det så køligt at det kunne stå ude i skuret, men det er jo ikke just køligt i disse dage…

  Sikke en ide med resterne fra saften – du er simpelthen så god til at få brugt alt, det beundrer jeg virkelig.

  Mange hilsner
  Birthe

 7. Signe – hyldeblomsteddike lyder også spændende! Det får jeg ikke lavet i år, men jeg er spændt på at høre mere om dit. Har du bestemte planer for, hvad det skal bruges til?

 8. NYBH – tusind tak! Jeg elsker, når jeg kan få brugt rester/restprodukter på en ny og god måde – så føler jeg, at jeg får det fulde udbytte og lærer noget nyt på samme tid 🙂

 9. Hyldeeddike til deressing til salat siger Anne Hjernøe, så det var det som var tanke, men de er så faktisk også superdekorative for de skal trække i vindueskarmen i sollys.

 10. Hyldeblomstdrik.
  Jeg har i ca 25 år lavet hyldeblomst drik i store portioner, mellem 25 – 150 ltr stort set efter samme opskrift, dog har jeg af økonomiske grunde brugt alm. sukker og citron.Jeg har ÿderligere tilsat 1 teskefuld atamon, og fyldt drikken på 1,5 – 2ltr.plastikflasker, (helst grønne fakse flasker) de kan købes billigt i de fleste supermarkeder.Det er efterfølgende ikke nødvendig at opbevare drikken på frost eller køl, blot stil den på det køligste sted i huset,den holder nemt 1 år, derefter kan den gære en smule,men det gør blot smagen lidt mere rafineret.
  venlig hilsen
  Nattens cowboy

 11. Hej Anonym!
  Tak for tippet – dejligt at høre, at du også har gang i hyldeblomstbryggeriet 🙂

  Jeg undgår dog helst atamon at have læst en del kritik af produktet gennem de seneste år – så vil jeg hellere stille det køligt 🙂

 12. Pingback: Grillet vandmelon med chorizopølse, quinoa-jordbær salat, myntebrød, kyllingefileter med hvidløgsost og bacon, grillede nektariner med vanilleis og hyldesukker | Piskeriset på eventyr

 13. Pingback: Roastbeef på grillen | Piskeriset på eventyr

 14. Pingback: Safterne stiger | Piskeriset på eventyr

 15. Pingback: Husk at snyde | Piskeriset på eventyr

 16. Pingback: Har du husket hylden? | Piskeriset på eventyr

 17. Pingback: Citrushyld og andre gode sager | Piskeriset på eventyr

 18. Pingback: Tre danske sommerretter – rygeostemad, stegt rødspætte og stikkelsbærkompot med creme fraiche | Piskeriset på eventyr

 19. Pingback: Yoghurtmarineret kylling | Piskeriset på eventyr

 20. Pingback: Citrussyltede løg og bagte appelsiner | Piskeriset på eventyr

 21. Pingback: Jordbær-rabarbertærte | Piskeriset på eventyr

 22. Pingback: Hyldeblomstsorbet | Piskeriset på eventyr

 23. Pingback: Italiensk aften med martini, rejer, entrecote og tiramusu | Piskeriset på eventyr

 24. Pingback: Peperonatacreme, oliventapenade, asparges-tærte, sød kartoffelsalat og krydrede frikadeller | Piskeriset på eventyr

 25. Hejsa,
  det lyder som en supergod opskrift, den prøver vi i morgen, men jeg skal lige høre om du ved om den er fryseegnet? Vi plejer nemlig også at lave vandis af vores saft, men én gang prøvede vi en opskrift hvor det krystalliserede meget 🙁

  • Jeg plejer altid at fryse den koncentrerede saft ned i plastikflasker, som jeg kan tø op i løbet af efteråret og vinteren, og der er ikke problemer med den. Jeg ved dog ikke, hvordan saften fungerer som vandis.

   I øvrigt er jeg pt. i gang med at lave en portion, så hele køkkenet dufter af hyldeblomster – mmm 🙂

 26. Pingback: Har du husket hylden? | Piskeriset på eventyr

 27. Pingback: Safterne stiger | Piskeriset på eventyr

 28. Pingback: Grillet vandmelon med chorizopølse, quinoa-jordbær salat, myntebrød, kyllingefileter med hvidløgsost og bacon, grillede nektariner med vaniljeis og hyldesukker | Piskeriset på eventyr

 29. Pingback: Gurkalicious og Fårekylling | Piskeriset på eventyr

 30. Pingback: Bærgelé med hyldeblomst | Piskeriset på eventyr

 31. Pingback: Yoghurtmarineret kylling | Piskeriset på eventyr

 32. Pingback: Hvide danske asparges med citronsmør samt stegte rødspættefileter - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 33. Pingback: Grillet hyldeblomstkylling med spidskåls- og ananassalat - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 34. Pingback: Hyldeblomstgin - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *