Syltede asier
Min far laver verdens bedste syltede agurker OG syltede asier! De har lige det der ekstra bid og syrlighed, som jeg ofte savner i købeversioner, så jeg er så småt begyndt selv at eksperimentere på det område. Denne version er dog mildere end den, han plejer at lave, så jeg må lige udspørge ham og få et par tricks ved lejlighed.
Jeg tog udgangspunkt i en opskrift på syltede asier, som jeg fandt i klassikeren ‘Den grønne syltebog’, hvor asierne syltes med løg og dild. Jeg udelod dog skalotteløgene, og så justerede jeg lidt på de forskellige mængder, lavede min egen krydderiblanding og udelod Atamon. Dette er i øvrigt en stor portion syltede asier, så du kan eventuelt overveje at dele kogningen op i to omgange.
Syltede asier
5-6 glas
4 asier, medium størrelse
1 bundt små krondildskærme
2 liter vand
200 g salt
Eddikelage:
9 dl eddike
600 g rørsukker
1½ spsk sennepsfrø
1½ spsk sorte peberkorn
1 tsk hele nelliker
Skyl asierne og skræl dem. Flæk dem på langs, skrab kernerne ud og skær dem i 1 cm brede både. Bring vand og salt i kog og hæld forsigtigt asierne i. Lad dem koge i ca. to minutter og put så dildskærmene i. Lad det koge op et øjeblik og tag gryden af komfuret. Hæld vandet fra og fordel asierne i sylteglas, som du inden har skoldet med kogende vand og derefter givet en omgang vodka. Bring eddikelagen i kog et øjeblik og hæld det straks i de enkelte sylteglas, så lagen dækker asierne. Luk glassene til og stil de syltede asier køligt.
Note: Som sagt er disse syltede asier mildere end dem, jeg er vant til, men de lader til at have potentiale, og jeg glæder mig til at smage på dem igen, når de har stået et par uger mere og trukket i lagen.
‘Den grønne syltebog’ er et must i reolen – men asier er nu nok noget, jeg giver afkald på at sylte, så hellere fx rødbeder eller blommer 🙂
Nemlig, der er mange gode opskrifter i den. Rødbeder er også godt – det kommer jeg helt sikkert også til at sylte i løbet af vinteren 🙂
Uhmm asier – det har jeg aldrig selv syltet, men kunne kun forestille mig at de er en lille himmerigsmundfuld!!
Jeg synes bare ikke at jeg hverken kan opstøve skærmdild eller asier – må hellere forsøge mig med marked i Odense, det giver nok mest held…
– Maj 😀
Det kunne jeg heller ikke sidste år. I år fik jeg asier fra min far og købte skærmdild på et marked. Jeg synes dog, at jeg så asier i et supermarked for nylig, men jeg kan desværre ikke huske hvilket…
Ih, det er godt nok længe siden jeg har fået asier og det selvom jeg faktisk rigtig godt kan lide dem 🙂
Mange hilsner
Birthe
De er nemlig rigtig gode oven på en mad eller som tilbehør til vintermaden 🙂
Har endnu ikke forsøgt mig med rigtigt at sylte, men det frister virkelig – jeg vil også være sej hausfrau! 😀
Det er du da allerede! 😀
Uh en leverpostejsmad med asier♥ Mange mange år siden jeg har fået det. Hvad mon en asie hedder på hebraisk 😉 Knus♥
Ja, det er et godt spørgsmål. Gad vide, om man kan få dem sydpå?
Jeg har set asier i bilka – men dildskærme har jeg endnu ikke fundet…
Jeg faldt over dem på et marked. Måske har Irma dem? De plejer at have en del specialvarer.
Hej, Jeg har syltet asier i ca 8 år nu og har lige ordnet ca. 35 kg sidste søndag. Og det er på den nemme måde, for jeg springer saltningen over. Skræller og udhuler (grundigt, ellers bliver de bløde) asierne, skærer dem i strimler og lægger dem i atamon skyllede glas.
blandingen som jeg hælder består af
2 l eddike, 1,5 kg sukker samt 1,5 brev syltekrydderier (færdigblanding af sennepskort, hel peber, chili og andet godt). Herudover lægger jeg et par skiver frisk peberrod i hvert glas samt rigeligt med dildskærme (kroner), inden jeg hælder den kogende lage over. Likker for spandene eller glassene og lader dem stå køligt i ca 3 uger inden de kan spises.
Dette giver nogle rigtigt sprøde og lidt stærke asier. Man kan tilsætte lidt mindre krydderier hvis det er for stærkt.
Asierne kan som regel bestilles hos grønthandlere, men er tilmunder halv pris i gårdbutikker. Dildskærmene eller kronerne kan ligeledes bestilles men ofte også fås hos grønthandlere.
35 kg – det var godt nok mange! Så er der til mange leverpostejmadder 🙂
Sammen med hjemmesyltede rødbeder er det en meget kærkommen jule- og fødselsdagsgave, samt værtindegave i stedet for blomster. Og så er det da lidt sjovt at finde de “gamle dyder” frem!
Enig – jeg har også brugt syltede rødbeder og diverse marmelader som værtindegave og julegaver 🙂
Hvis du vil have mere “bid” i asierne så prøv at putte skiveskåret peberrod i. Peberrod i sig selv konserverer også. Og så laurbærblade, gerne friske, der er knap så bitre som de tørrede. Jeg bruger faktisk opskriften fra Den Grønne Syltebog (min er efterhånden et meget slidt eksemplar med masser af noter), og det er opskriften med Tawana-syltede asier – i den nyere udgave hedder den Melatin-syltede asier. Jeg sylter mine i hele både, det giver en mere sprød asie og de bliver under ingen omstændigheder kogt med i lagen, men får kogende lage over sig 2 gange. Lone 🙂
God idé! Jeg mener, jeg har brugt peberrodstricket i noget andet, jeg syltede på et tidspunkt, og ja, det giver lige et ekstra pift 🙂
Jeg har læst en masse om alle asie opskrifter – og forstår slet ikke hverken saltning eller kogning, hvorfor gå gennem alt det besvær, bare fordi vores forfædre gjorde det. Jeg har nu i 10 år syltet 40-50 kg asier hvert år i september (i år i august, da de var lidt tidligere fremme end normalt) – og min fremgangs måde er ganske enkel.
Skræl og udhul asierne. Skær dem i skiver, læg dem i atamon skyllede spande/glas – og overhæld med lage, som er kogt af eddike, sukker, færdige poser med syltekrydderier og peberrod.
Fordelingen er ca. som følger:
12 kg asier (giver ca. 6,3 kg færdige asier)
4 l eddike
3 kg sukker
2-3 ps krydderier (som jeg åbner og lader ligge med i hele perioden) – 3 poser giver asier som er lidt “hotte” – hvis man ikke er til dette, så er 2 poser rigeligt.
Rigeligt med dildskærme (min gamle moster på 92 sagde altid, at man endelig ikke måtte spare på sukker og dildskærme!!) Peberrod i skiver
Peberroden bruges også ved syltning af rødbeder. Har en god preserverende virkning, giver noget smag – og skulle efter sigende holde det hele mere klart.
Denne fremgangsmåde giver knasende sprøde asier – også selvom de ved april/maj begynder at se lidt “blanke” ud. Og ca. 50 kg asier tager 2 aftener eller en dag – og så er der til alle…….
Og er en meget populær fødselsdags- og julegave hvor jeg kommer frem.
Jeg vil anbefale dig at droppe Atamon, da den er under mistanke for at kunne udløse allergier og ADHD. Jeg plejer i stedet at skolde glassene og derefter ryste noget vodka rundt i dem, inden jeg putter syltesagerne i.
Den tager jeg til mig med Atamonen. Jeg plejer (til mine mange kilo asier) at bruge ca. 1/4 dl blandet med vand til skylningen – så det er nok ikke noget man bliver voldsomt syg m.m. af – men der er jo ingen grund til at tage chancer.
Lige præcis – og skoldning + evt. skyl i vodka plejer at fungere lige så godt 🙂
Hvad gør du af vodkaen bagefter? Smider den ud eller hælder den tilbage på flasken ?
Hej Karen. Din opskrift lyder rigtig nem, så den vil jeg da prøve til næste sæson 🙂 Apropos saltning er det ikke noget man gør fordi vores forfædre gjorde det – ej heller for at konservere. Det er for at trække væsken ud af asierne (agurker etc. – alle grøntsager, der indeholder temmelig mange procent vand) så væsken ikke igennem lagringstiden fortynder lagen.
Hej Lone,
Jeg er godt klar over at det er for at trække væsken ud, men det er ikke nødvendigt, det er ihvertfald min erfaring. Jeg har det ligesådan med opskrifterne på agurkesalat. Der skal man ofte salte agurkerne for at trække væsken ud, hvorefter opskrifterne lyder på at man skal blande eddike, vand og sukker…… Jeg blander kun eddike, sukker og peber, og høvler agurkerne direkte i. Det andet er dels for besværligt og giver heller ikke nogen mening.
Hej Karen. Tak for tippet – det vil jeg prøve næste gang jeg laver agurkesalat – jeg putter nu aldrig vand i eddikelagen til agurkesalat netop fordi det virker ulogisk først at fjerne væden for derefter at tilsætte vand til lagen (jeg følger min mors gamle opskrift).
Hej Karen.
Tak for tippet – det vil jeg prøve næste gang jeg laver agurkesalat. Jeg putter nu aldrig vand i lagen netop fordi det virker ulogisk først at trække væden ud og derefter tilsætte vand 🙂 (jeg følger bare min mors gamle opskrift).
Jeg har syltet asier flere gange med stor held ,men i år har de fået en meget stærk eftersmag,kan jeg gøre dem mildere med ny lage eller er det for sent ?min opskrift er:
2 l eddike-1,4 kg. sukker -salt-1 stk peberrod-små løg-1 kogepose med krydderier.
Jeg lærte af min mor og moster, at man skulle “smage” på asierne inden man forarbejdede dem, da de enkelte gange kunne være bitre – og dermed ødelægge hele portionen, som de lå sammen med. Det kan være tilfældet her.
Men jeg har ikke selv været ude for det – og tror heller ikke er der så meget at gøre, når først skaden er sket.
I øvrigt er mit største uheld nok, at mine asier stod for længe på altanen og dermed måske blev for kolde. I hvert fald var det en gang “vandmænd” jeg fik åbnet til – blødt og slattent – og nærmest ulækkert i konsistens. Det har jeg lært ret meget af. Surt at måtte kassere ca. 30 kg asier……………….
God weekend.
Karen
Tak for svaret og øv-jeg smagte på alle asier og de var ikke bitre-
jeg godt kender problemet .