varm rødkål, rødkålssalat, rødkål, solbærsaft, kanel, nelliker, stjerneanis, allehånde, solbæreddike, kål, sirup, hyldebærsirupI går var det juleaften, og hvad er en julemiddag uden rødkål? Jeg medbragte både en varm rødkål og en kold rødkålssalat, og vanen tro kunne jeg ikke lade være med at pille lidt ved denne klassiker.

Varm rødkål er utrolig let at lave – især hvis du har et mandolinjern. Desværre er jeg ikke særlig gode venner med det, vi har i køkkenet, så det plejer at være en opgave for gemalen, når mandolinjernet bliver fundet frem (nejnej, det er ikke en undskyldning for at lokke ham ud i køkkenet… slet slet ikke…*fløjter uskyldigt*).

Varm rødkål med solbær

8-10 personer

½ stort rødkål
2 spsk smør
4 dl koncentreret solbærsaft
1 stykke kanel (5-7 cm)
8 nelliker
1 stjerneanis
5-6 allehånde
3-4 spsk solbæreddike (alternativt kirsebæreddike eller blåbæreddike)
½-1 dl solbærsirup (alternativt hyldebærsirup eller blåbærsirup)
salt

Snit rødkålen i meget fine, tynde skiver – gerne på et mandolinjern – og hak det bagefter i mindre stykker. Smelt smørret i en dyb gryde og hæld rødkålen i. Svits det ved middelvarme i et par minutter, inden du tilsætter solbærsaften.
krydderisiPut krydderierne i en lille krydderi-si (jeg har købt min hos Kunst og Køkkentøj i København). Har du ikke sådan en filur, kan du putte krydderierne i en lang tepose eller vikle det ind i lidt gazebind, inden du putter krydderierne i gryden og sørger for at stikke dem godt ned i saften. Læg låg på gryden og lad det simre ved lav varme i en times tid – husk at røre i gryden et par gange undervejs.

Smag rødkålen til med solbæreddike, solbærsirup, salt og peber. Varm rødkål kan serveres med det samme eller gemmes og opvarmes, når du skal bruge den.

Note: Der er et fint lille strejf af solbær i smagen, uden at rødkålen bliver meget ‘bær-agtig’ i smagen. Varm rødkål passer rigtig godt til den stegte and, men vil også egne sig fint til for eksempel flæskesteg eller frikadeller.