2 anderledes rødkålssalater

coleslaw, rødkålssalat, rødkålssalater, rødkål, creme fraiche, mayonnaise, hasselnødder, citroner, honning, kålFriske sprøde rødkålssalater er blevet hyppige gæster til julemiddagene i min omgangskreds de senere år, men udover den efterhånden klassiske udgave med rødkål, appelsiner og diverse tørrede eller friske bær, så er det faktisk utrolig sjældent, at jeg støder på rødkålssalater. Det er som om, at rødkålen er blevet fastlåst i en rolle som en kåltype, der kun spises i december – eller evt. serveres i varm udgave til flæskesteg resten af året.

Det er jo lidt synd, for rødkålen er både en sund, billig og smuk grøntsag, så her på det seneste har jeg eksperimenteret lidt med rødkål. Dengang jeg havde benspænd med kål og rodfrugter, brugte jeg mere tid på at lære nye kåltyper at kende frem for at eksperimentere med de mere ‘kendte’ former for kål, så nu er det på tide, jeg tager revanche.

Jeg lavede for nylig to anderledes rødkålssalater. Sidste weekend lavede jeg denne coleslaw-inspireret rødkålssalat. Jeg tog udgangspunkt i en almindelig coleslaw, jeg tidligere har brugt til BBQ-spareribs.

Coleslaw på rødkål
2 personer

meget fintsnittet rødkål – nok til to personer (din vurdering af hvor meget kål I kan spise)
1-2 spsk kirsebæreddike (kan evt. erstattes med solbæreddike eller brombæreddike)
1 håndfuld hakkede hasselnødder

Dressing:
1 spsk mayonnaise – gerne Hellmann’s
1 spsk creme fraiche 18%
1 spsk akaciehonning
salt og peber

Hæld den fintsnittede kål i en skål og kram den (dvs. kålen) med fingrene. Hæld kirsebæreddiken ud over kålen og kram den atter grundigt med fingrene. Rør mayonnaise, creme fraiche og honning sammen og smag til med salt og peber. Hæld dressingen ud over kålen og vend den grundigt, så dressingen bliver fordelt. Drys salaten med hasselnødderne.

Note: Jeg serverede salaten til langtidsstegt lammebov, og den simple servering faldt i god jord hos gæsten. Det er samtidig en hurtig og let måde at lave tilbehør på – især hvis du gerne vil skære ned på de hurtige kulhydrater.

rødkålssalat, pesto, rødkål, rødkålssalater, salat, kål, basilikum, olivenolie, parmesan, hvidløg, citronerRødkålssalat med pesto

En anden fortolkning af rødkålssalat er denne utrolig simple salat, hvor du tager fintsnittet rødkål og krammer godt og grundigt med verdens bedste pesto. Og ja, pestoen skal være hjemmelavet, for der er en verden til forskel mht. smagen i en hjemmelavet pesto og en pesto fra supermarkedet. Har du først smagt hjemmelavet pesto, går du ikke tilbage til købeversionen igen.

Ideen fik jeg fra de utallige spidskålssalater, jeg har lavet gennem de senere år, for jeg tænkte – hvis man kan få et godt resultat ud af at kramme fintsnittet spidskål med pesto – mon ikke man så også kan få det, hvis man erstatter spidskålen med rødkål? Svaret er ja – omend rødkålssalaten ikke bliver lige så blød efter en krammetur som spidskålen gør. Til gengæld er resultatet smukkere – jeg er i hvert fald ret pjattet med farvekombinationen.

8 thoughts on “2 anderledes rødkålssalater

  1. Spændende salater, jeg tænker at jeg vil prøve salaten med pesto i den kommende uge. Da vi et halvt rødkål liggende.

    Min kæreste lavede en ret spændende salat til aftensmad, med rødkål, andebryst, tørret figner og med et asiatisk touch- ret lækkert.

    Lena

  2. I 1988-89 tilbragte jeg fem måneder i USA, og på restauranter var det meget brugt at der også var fintsnittet rødkål i en blandet salat. Lige siden har jeg serveret rå rødkålssalater og puttet rødkål i en blandet salat. Mine børn har aldrig kunnet lide den kogte, så endelig blev rødkål en favorit for dem.

    • Kål giver også en skøn sprødhed i salater (og som sagt er det en meget smuk kåltype), så det kan jeg godt forstå 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *