November: Kål og rodfrugter


Denne måneds tema er IKKE for børn! I hvert fald er det de færreste børn, som bryder sig om kål og rodfrugter, og det er jo egentlig synd, for der er mange lækre retter med disse billige råvarer.

Jeg skal da heller ikke være for kæphøj – da jeg var barn, var jeg ikke videre begejstret, når diverse knold- eller kålretter kom på bordet, men med årene er jeg heldigvis blevet mindre kræsen og har i øvrigt oplevet hvor forskelligt, råvarerne kan udnyttes.

Som en ekstra udfordring vil jeg forsøge at få afprøvet nogle af de rodfrugter eller kåltyper som jeg har meget lidt eller slet ingen erfaring med at bruge i køkkenet. Det skal nok blive sjovt! (gad vide, om gemalen pludselig travlt med at arrangere aftenaftaler…)

Her til aften fik jeg sparket temaet i gang ved at bruge romanesco kål, som ses øverst i dette indlæg. Det er muligvis den smukkeste grøntsag, man kan få. Jeg synes i hvert fald, at den er et pragtfuldt syn og nyder virkelig, når råvarerne kan være så indbydende…

Se de retter med kål og/eller rodfrugter, som jeg lavede i denne måned

28 thoughts on “November: Kål og rodfrugter

 1. Ja romanesco er noget af det smukkeste – det er blomkål nu egentligt og når den nærstuderes.
  Ungerne (3½ og 5½) og jeg elsker kål og rodfrugter, så jeg vil glæde mig til at læse med – også denne gang.
  Knus til dig

 2. Det kalder jeg et fint kål! Sådan et har jeg aldrig set før. Glæder mig til at læse med, jeg er selv ret glad for rodfrugter.
  Har du fået tilmeldt dig madbloggertræffet? 😉 Ej, jeg er bare nysgerrig.

 3. Signe – mange tak! Så håber jeg, at jeg kan finde på noget godt 🙂

  De seneste år er jeg som sagt blevet langt bedre til at bruge kål og rodfrugter i maden, så jeg skal lige gruble lidt mere over, hvad jeg præcis vil lave af retter i denne måned… meeen mon ikke jeg finder på noget? Det er ikke ligefrem opskrifter, jeg mangler 😀

 4. Bitten – jeg blev også ret begejstret, da jeg stødte på det første gang 🙂

  Haha – man skulle tro, at du har kigget mig over skulderen. Det er ikke en gang en halv time siden, jeg sendte tilmeldingen! 😀

 5. Mmmmmmh romanesco , mmmmh 😀

  Jeg G L Æ D E R mig til at følge dig ivrigt i næste måned . Kål og rodfrugter er bare mumsfilibaba 😀 Og så er du jo total moderigtig når du er så klima og vi-spiser-årstidsbestemt-og-dansk !

  Lav endelig noget rigtig billigt der kan glæde en fattig , vegetar studerende ! 😀

 6. Du glemte at tilføje, at kræsne kærester som regel heller ikke er til rodfrugter og kål:)
  Romanesco er virkeligt en smuk grøntsag, men jeg har heller ikke prøvet den..

  PS: Det var ski også på tide du fik dig meldt til det bloggertræf:) Glæder mig til at se dig!

 7. Sofieveistrup – ja, jeg forsøger generelt at følge årstiden. Det giver både bedre og billigere mad, det er miljørigtigt – og så bliver jeg endnu gladere, når årstiden skifter, og der kommer nye friske råvarer, som jeg ikke har fået i lang tid 🙂

  Der er selvfølgelig undtagelser – agurker og tomater spiser jeg året rundt, og skal vi have mad fra andre madkulturer, bliver jeg også nødt til at 'snyde' ind imellem, men det er nu både hyggeligt og interessant at holde sig til årstidens udvalg.

  Jeg skal se, om ikke jeg kan have det i baghovedet. Vi har en forholdsvis dyr måned her i november, så jeg har også en vis interesse i at holde det på et fornuftigt plan! 😀

 8. MisMuffin – hæhæ, det er rigtigt! Spørgsmålet er, om en sjat fløde og en god rødvin eller øl til kan dulme smagen nok 😉

  Jeg turde jo ikke andet, haha! Nej, jeg glæder mig – interessant arrangement og en masse sjove og spændende bloggere – det kan kun blive godt 🙂

 9. Romanescokål er helt utrolig flot at se på – smager den som blomkål? Jeg er vild med både kål og rodfrugter og glæder mig til at se, hvad du finder på 🙂

 10. Madame – det er som en blanding af broccoli og blomkål 🙂

  Tak – jeg håber, jeg kan finde på noget godt. Tror jeg skal gruble lidt videre over det i aften 😉

 11. Spændende … jeg er ret udfordret, når det kommer til kål. Kål”duften”/smagen er jeg ikke så glad for. Men vi fik faktisk romanesco i en wokret fornylig .. mest pga den skønne udseende 😉
  Derimod er rodfrugter et hit!

 12. Hanne – hvad med rå kål? I salater for eksempel? Der kan man i hvert fald lave flere spændende ting, og jeg glæder mig til de sprøde rødkålssalater 🙂

 13. Hej!
  Mine unger er nok meget mærkelige – de ELSKER i hvertfal blomkål, broccoli og 'juletræer'(romanesco)… Tror det er som med så meget andet, hvis bare de er vant til at blive præsenteret for forskellige smags indtryk og får lov til selv at tage stiling til om de kan li det eller ej, så kører det meget nemmere…
  Da min datter forleden fyldte 5 og gerne ville give frokost i børnehaven var alle pædagogerne overraskede over at det var alle peberfrugt stykkerne der blev spist først….
  KNUS fra Pia søegaard

 14. Hej Pia!
  Det er da skønt at høre! Det er så meget lettere og sjovere at lave mad til folk, der ikke er kræsne (omend det også kan være en sjov udfordring at lokke dem til at prøve noget, de normalt ikke kan lide – ind imellem lykkes det at 'omvende' folk ;-)).

  Jeg kan godt lide kælenavnet juletræer! 😀

 15. Pingback: Simremad – okse i øl og kanel, pastinakmos og æble-, fennikel- og rosenkålssalat | Piskeriset på eventyr

 16. Pingback: Majroer med fløde og spinat samt gulerodssalat med parmesan | Piskeriset på eventyr

 17. Pingback: 2 anderledes rødkålssalater | Piskeriset på eventyr

 18. Pingback: Majroer med fløde og spinat samt gulerodssalat med parmesan | Piskeriset på eventyr

 19. Pingback: Simremad – oksekød i øl og kanel, pastinakmos og æble-, fennikel- og rosenkålssalat | Piskeriset på eventyr

 20. Pingback: Simremad - oksekød i øl og kanel med pastinakmos - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *