Friterede hyldeblomster og hyldesukker
I søndags plukkede jeg hyldeblomster sammen med svigermor, og så havde jeg ellers travlt i køkkenet med en række sjove eksperimenter. Jeg fik endelig prøvet at lave friterede hyldeblomster, og det smagte ganske godt. Opskriften har jeg fra Skov og Natur, hvor jeg udskiftede kardemomme med vaniljesukker, ligesom jeg kun brugte halvt så meget citronskal. Jeg skelede også til deres udgave af hyldeblomstsaften, men tilføjede også lidt lime efter inspiration fra Min Kage.
Sidst men ikke mindst måtte jeg også lige prøve at lave hyldesukker, som jeg havde læst om på et tidspunkt. Det blev lidt sjove mængdeangivelser, da jeg sjussede mig frem undervejs, men det kom til at smage pivgodt!
Friterede hyldeblomster
2 personer
6 stk hyldeblomstskærme, mellemstørrelse
lidt flormelis
Dej:
120 g hvedemel
3 dl mælk
2 æg
revet skal fra en halv citron
1 tsk vaniljesukker
rapsolie til stegning
Dejen piskes grundigt sammen. Varm olien godt op på en dyb pande eller gryde, dyp hyldeblomstskærmen i dejen, så blomsterne er dækkede, og tryk skærmen ned på panden i den glohede olie. Steg den, til den er helt gylden og lad den dryppe af på lidt køkkenrulle. Drys lidt flormelis over dine friterede hyldeblomster og servér dem med det samme.
Der bliver dej til overs, og her valgte jeg at hælde ca. 20 g rørsukker og 3 spsk hyldeblomster i dejen, inden jeg bagte et par pandekager af dem. De er nu frosset ned og skal spises en dag, hvor vi trænger til en bid sommer…
Note: Friterede hyldeblomster er en alt for overset dessert. Pas på du ikke spiser for mange, da olien godt kan slå hårdt.
Hyldesukker
120 g hyldeblomstskærme uden stængler
560 g rørsukker
80 g hyldeblomster og 160 g rørsukker blendes godt sammen. Bliver alle hyldeblomster ikke kværnet i den proces, så hak dem grundigt med en kniv bagefter. Tag ligeledes resten af hyldeblomsterne og hak dem godt, inden du blander den blendede hyldeblomstmasse med resten af hyldeblomsterne og rørsukkeret – ‘ælt’ det grundigt sammen, så smagen fordeler sig godt. Lad det tørre i solen eller som jeg_ ved 50 grader varmluft, indtil sukkeret er helt tørt. Kan bruges som drys på kager, desserter, morgenmad eller hvad du nu har lyst til at forsøde.
Note: Det smager desværre så godt, at jeg har lyst til at æde det råt. Som slik. Hele tiden. Jeg må hellere gemme det godt væk…!
Uhm, det lyder spændende med hyldesukker- meget anderledes!
Ja, hyldesukker, det må jeg prøve… tak for ideen 🙂
Nøøøj. Hyldesukker. Det har jeg da aldrig hørt om. Det må jeg prøve at lave idag. Ligesom de der friteret hyldeblomster. Hver morgen kan jeg kigge over på et fint stor blomsterene lavt hyldetræ der står ved en markkant. Den tro jeg at jeg skal plyndre idag 😉
Du finder da også på sjove ting, som vi andre ikke har hørt om. Hvor spændende!!
Wow, der blev jeg lige blæst tilbage i barndommen. Vi fik altid fritterede hyldeblomster med vanilleis mindst 3 gange i hver hyldesæson. Åh, det er bare guf. Vi lavede dog vores dej med øl så vidt jeg husker.
Hvis der stadig er hyldeblomster at finde i morgen, vil lave en omgang hyldesukker – det lyder fuldstændig fantastisk 😀
Hyldesukker – sikke en skøn idé! Det ville jeg aldrig være kommet i tanker om, at jeg absolut må smage 🙂
Jeg har haft kig på de friterede hyldeblomster i mange år efterhånden, måske tiden nu er inde til at prøve dem 🙂
Den sukker må jeg kopiere, for søren da hvor lyder det godt!! – tak for opskriften…….
Mange hilsner
Birthe
Det ser spændende, det er rigtig blevet moderne alt med hyldeblomsten, her findes de desværre ikke.
ØJ, øj…. det sukker skal jeg bare have lavet. Jeg har lige frosset mit hyldeblomstsaft. Så må ud på cyklen igen og samle blomsteskærme.
De friterede har jeg heller ikke smagt – endnu! Det skal også prøves.
Kom lige til at se at du er startet på “Kvinden i buret”, jeg er spændt på hvad du synes 🙂
Mange hilsner
Birthe
MissMuffin – det smager ganske lovende, og jeg har allerede planer om at bruge noget her i weekenden! Er lidt spændt på, hvor lang tid smagen holder, men nu har jeg i hvert fald sørget for at lukke glassene godt til.
kimmm – selv tak. Jeg er glad for at kunne inspirere 🙂
Vibeke – det havde jeg heller ikke, men det var absolut værd at prøve! God jagt 😉
Frk. Bibo – hehe, min eventyrlyst bringer mig ud på de vilde vover! 😀
Klidmoster – hvis vi havde haft vanilleis i fryseren, så havde jeg klart også serveret det til – det må være guf! Nu du siger det, så mindes jeg også engang at have set en opskrift med øl, men jeg tror ikke, jeg har fået denne ret som barn 🙂
Madame – håber du får prøvet det, for jeg synes, det smager rigtig godt – og det er jo ret let at lave 🙂
NYBH – selv tak! Håber du får prøvet begge ting – jeg hyggede mig vældig godt med at lave OG spise det! 😀
Lene – det er godt nok ærgerligt. Kan man få det som saft hos jer, eller kender man slet ikke til det dernede?
Hanne – jeg har hamstret plastflasker de seneste dage, så jeg kan fryse noget af det ned, og så har jeg lånt nogle små pantflasker af svigermor. Tror jeg kom til at lave riiigeligt den anden dag! Men ok, når det kan fryses ned, så gør det knapt så meget 😉
NYBH – pt. er jeg kommet godt i gang, og den er virkelig god indtil videre! Jeg er lidt bagud med at fortælle om bøger, så det når jeg forhåbentlig senere i aften 🙂
Inspireret af dit hyldeblomstsukker, måtte jeg straks igang! Jeg fik lavet både lavendelsukker, hyldeblomstsukker (tilføjet citronskal som jeg elsker) og hyldeblomstsalt efter C.Plums opskrift. Tror dog at hyldesukkeret bliver favoritten. Tusind tak for inspirationen 😀
Ditte – det er jeg glad for at høre! Jeg får også mange gode inputs fra alle mulige personer og steder, så det er dejligt at kunne give lidt igen til andre. Jeg tror, jeg skal teste hyldesukkeret i morgen på en dessert 😉
Hej Piskeris 😉 !!!
Mht hyldeblomstsukkeret har jeg et par spørgsmål?
Jeg havde forestillet mig at opbevare sukkeret i et glas med patentlåg i en tør skuffe. Er det rigtig gjort?
Hvor længe har sukkeret en god smag af hyldeblomst?
Holdbarheden sådan generelt… er det som almindeligt sukker, der holder i flere år?
Tusind tak for nogle super gode og inspirerende opskrifter. Anna!
Jeps, det er også sådan, jeg har gjort 🙂
Jeg prøvede at opbevare sukkeret et års tid, og der havde det stadig smag af hyldeblomst. Det havde tabt lidt smag, men hyldeblomsten var stadig tydelig. Sukkeret kan sagtens holde sig flere år, men det vil tabe smag med tiden.
Og mange tak for rosen 🙂