Friturestegt smør

friturestegt smør, friteret smør, smør, rapsolie, raspFriturestegt smør? Det må da være en aprilsnar? Det tænkte jeg i hvert fald, da jeg faldt over konceptet for et par år siden, da jeg ledte efter inspiration til mit texanske benspænd. Men nej – i Texas vandt friturestegt smør en pris som den mest kreative servering i 2009.

Jeg har set forskellige opskrifter på friturestegt smør, og jeg gik efter at lave en ret simpel udgave med smør, hvedemel, æg og rasp. Jeg brugte dog en rimelig grov rasp, og jeg tror, du får et bedre resultat, hvor du bruger en finkornet udgave eller evt. dypper den frosne smør i en dej lavet på lige dele mel og vand – lidt ligesom jeg gjorde, da jeg lavede friturestegt marsbar.

Friturestegt smør
4 personer

100 g koldt smør
½ dl hvedemel
1 æg, pisket
ca. 1 dl rasp blandet med et knips salt
½ l rapsolie

Skær smørret i 8 lige store firkanter og vend dem i mel. Vend dernæst smørfirkanterne i æg og til sidst i rasp. Læg dem i en skål og stil den i fryseren i mindst tre timer.

friturestegt smør, friteret smør, smør, rasp, rapsolieFriturestegt smør skal tilberedes lige inden, det serveres. Sørg derfor for at varme olien op, inden du tager smørret ud af fryseren. Olien er klar, når du kan stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik i olien, og det begynder at boble omkring tændstiksenden.

Put 2-4 smørfirkanter i olien og tag dem op, så snart de er let gyldne. Servér dem med det samme – enten med sirup, som texanerne gør, eller syltetøj lavet på mørke bær – for eksempel solbærsyltetøj.

Note: Ok, jeg indrømmer det – friturestegt smør er ret fjollet. Jeg syntes, det blev for vammelt med sirup til, men det fungerede til gengæld fint med en mørk og kraftig klat syltetøj til det friterede smør. Jeg har læst, at hvis du laver friturestegt smør med en blødere dej omkring, så smager det lidt ligesom ristet brød med smør på.

Skal jeg lave det igen? Nej, det tror jeg ikke. Det var et sjovt og utrolig skørt eksperiment, men jeg vil til enhver tid foretrække at smøre et stykke hjemmebagt hvedebrød med lidt smør og derefter stege det på en pande – hvis det er den ristede brød-smag, jeg går efter.

2 thoughts on “Friturestegt smør

  1. Du skriver “vend dernæst smørfirkanterne i smør” – du mener sikkert æg ikke?
    Smør med smør på ☺️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *