koldskål, dessert, kærnemælk, A38, citroner, rørsukker, vaniljesukker, kammerjunkere, småkager, kage, hvedemel, bagepulver, vaniljesukker, rørsukker, smør, ægJeg er født før de store salmonellaskandaler, der var for 10-15 år siden. Det betyder, at i min barndom var der helt almindelig æg i koldskålen. Det ændrede sig dog efter salmonellaudbruddene, for der blev folk ret bange for rå æg. I de sidste mange år har jeg ikke lavet koldskål, for det var sjældent, at jeg ville til at købe pasteuriserede æg blot for at lave den ret.

Jeg har dog læst flere steder, at der er folk, der bruger tykmælk i koldskål for at give den mere tyngde, og så tænkte jeg, at jeg da blot kunne bruge det i stedet for æg. Og det er altså hyggeligere – og smager bedre – at lave sin koldskål selv frem for alle færdigprodukterne.

Når nu jeg var i gang, så ville jeg også prøve at bage kammerjunkere. Jeg fandt en opskrift på Idényts hjemmeside, hvor jeg blot brugte lidt mere vand samt erstattede sukker med rørsukker. Det er lidt omstændeligt at bage dem selv, men med lidt flere tilrettelser synes jeg, at denne opskrift er en fin løsning.

Koldskål
2-3 personer

½ l kærnemælk
½ l A38 eller tykmælk
revet saft og skal fra en økologisk citron
3 spsk mørk rørsukker
2 tsk vaniljesukker

Pisk ingredienserne godt sammen – evt. af to omgange, så sukkeret bliver ordentligt opløst.

Note: Uhm! Jeg elsker koldskål, og dette er en ret god løsning, hvis du ikke vil bruge æg.

Kammerjunkere
80 stk.

250 g hvedemel
2 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
35 g rørsukker
75 g smør
1 æg
½-1 dl vand

Rør alle de tørre ingredienser sammen. Tilsæt æg, blødt smør og vand og ælt det godt sammen. Rul dejen til små kugler, som du sætter på en bageplade. Put den i en forvarmet ovn, hvor de skal bage i ca. seks minutter ved 200 grader. Afkøl dem og halvér dem derefter. Jeg havde problemer med at få dem til at se ordentlige ud, men mere om det under noten. Sæt dem tilbage i ovnen ved 150 grader varmluft og lad dem tørre i ovnen i 15-20 minutter. Lad dem køle af.

Note: Kammerjunkerne var ret svære at forme, så de blev noget… rustikke… at se på. En anden gang tror jeg, at jeg ruller dejen til nogle tynde pølser, som får lov til at bage i ovnen i nogle minutter, og derefter skærer jeg dem i skiver. Det må give et mere ensartet udtryk og være lettere at arbejde med. Desuden vil jeg godt have lidt mere smag i kammerjunkerne – evt. lidt mere vanilje i eller måske lidt kardemomme.