Hjemmelavet koldskål med kammerjunkere

Hjemmelavet koldskål med kammerjunkere

Hjemmelavet koldskål har været en del af sommermenuen gennem hele mit liv. Jeg er født før de store salmonellaskandaler, der var for 10-15 år siden. Det betyder, at i min barndom var der helt almindelig æg i koldskålen. Det ændrede sig dog efter salmonellaudbruddene, for der blev folk ret bange for rå æg. I de sidste mange år har jeg ikke lavet koldskål, for det var sjældent, at jeg ville til at købe pasteuriserede æg blot for at lave den ret.

Jeg har dog læst flere steder, at der er folk, der bruger tykmælk i koldskål for at give den mere tyngde, og så tænkte jeg, at jeg da blot kunne bruge det i stedet for æg. Og det er altså hyggeligere – og smager bedre – at lave sin koldskål selv frem for alle færdigprodukterne.

Når nu jeg var i gang, så ville jeg også prøve at bage kammerjunkere. Jeg fandt en opskrift på Idényts hjemmeside, hvor jeg blot brugte lidt mere vand samt erstattede sukker med rørsukker. Det er lidt omstændeligt at bage dem selv, men med lidt flere tilrettelser synes jeg, at denne opskrift er en fin løsning.

Hjemmelavet koldskål

2-3 personer

½ l kærnemælk
½ l A38 eller tykmælk
revet saft og skal fra en økologisk citron
3 spsk mørk rørsukker
2 tsk vaniljesukker

Pisk ingredienserne godt sammen – evt. af to omgange, så sukkeret bliver ordentligt opløst.

Note: Uhm! Jeg elsker hjemmelavet koldskål, og dette er en ret god løsning, hvis du ikke vil bruge æg.

Kammerjunkere

80 stk.

250 g hvedemel
2 tsk bagepulver
½ tsk vaniljepulver
35 g rørsukker
75 g smør
1 æg
½-1 dl vand

Rør alle de tørre ingredienser sammen. Tilsæt æg, blødt smør og vand og ælt det godt sammen. Rul dejen til små kugler, som du sætter på en bageplade. Put den i en forvarmet ovn, hvor de skal bage i ca. seks minutter ved 200 grader. Afkøl dem og halvér dem derefter. Jeg havde problemer med at få dem til at se ordentlige ud, men mere om det under noten. Sæt dem tilbage i ovnen ved 150 grader varmluft og lad dem tørre i ovnen i 15-20 minutter. Lad dem køle af.

Note: Kammerjunkerne var ret svære at forme, så de blev noget… rustikke… at se på. En anden gang tror jeg, at jeg ruller dejen til nogle tynde pølser, som får lov til at bage i ovnen i nogle minutter, og derefter skærer jeg dem i skiver. Det må give et mere ensartet udtryk og være lettere at arbejde med. Desuden vil jeg godt have lidt mere smag i kammerjunkerne – evt. lidt mere vanilje i eller måske lidt kardemomme.

Prøv i øvrigt også disse citronsmåkager oven på koldskålen – det er heller ikke så tosset!



27 thoughts on “Hjemmelavet koldskål med kammerjunkere”

  • Åh ja det var tider – da man som efter skole snack kunne finde på at lave sig en gang æggesnaps 😀
    Og kan huske at vi til vores hjemmelavede koldskål også fik hjemmelavede skyer i (stort set det samme som guf).

    Men det smager nu faktisk også godt med tykmælk i stedet.

    Må prøve det der med hjemmebagte kammerjunkere en dag, for det lyder da også lækkert.

  • Uhm, koldskål 🙂 Jeg laver det faktisk på den måde (altså med tykmælk) hvis det skal gå hurtigt, for det er jo ret let……

    Jeg må dog tilstå at jeg ikke er så nervøs for æg – og har faktisk aldrig været det. Hvis det er til gæster bruger jeg altid pasteuriserede æg – hvis de ikke skal tilberedes – men til os selv gør jeg det sjældent. Måske dumdristigt, men sådan er det hos os…….

    Jeg har aldrig kastet mig ud i hjemmelavede kammerjunker, faktisk får vi oftest ristet havregryn (havregryn ristet med lidt sukker og smør) i.

    Mange hilsner
    Birthe

  • NYBH – det med at bruge tykmælk eller A38 virker ret godt, så det tror jeg, at jeg også bruger en anden gang. Fin løsning 🙂

    Til gengæld har gemalen nedlagt forbud mod, at jeg bruger rå æg, når vi er alene – og i det hele taget – og det retter jeg mig pænt efter.

  • Signe – jamen det var da så lidt! Sådan en gang koldskål hører sommeren til, og nu må det da være på tide at lege, vi har sommer 😉

  • Uhmm koldskål. Her hos os bruger jeg altid min mors opskrift…. som vist egentlig stammer fra min mormor… ( det skal jeg lige have tjekket -s-) Men det er kærnemælk, ymer, æggeblommer (past. for rå æg er også forbudt her ) sukker og vanillestang…. Uhmmm Det er SÅ lækkert. Vi rister også havregryn i sukker. Jeg har aldrig prøvet at lave kammerjunger. Det er da egentlig fjollet at jeg ikke har tænkt på det 😉 Det skal prøves.
    God dag.

  • Jeg elsker også koldskål og laver det med halvt ymer og halvt kærnemælk, jeg må dog indrømme at jeg også kommer æg i, jeg ved godt at det kan være farligt med de æg, men jeg spiser dem altså med vellyst, jeg kommer også æg på tartar 🙂
    Knus

  • Hov, interessant med koldskål uden æg. Det må prøves – tror jeg, jeg er ret meget fan af ægge-måden 😛 Har allerede lavet koldskål 2 gange i år. Skal også snart lave kammerjunkere, har en opskrift fra hjemkundskab i folkeskolen.

  • Wauw, tænk at du også bager kamerjunkere selv, jeg er imponeret,Piskeris. Jeg tror, jeg er for doven, men din opskrift på koldskål skal helt bestemt prøves 🙂

  • Vibeke – det lyder også lækkert! Jeg tror også, jeg har prøvet ristede havregryn på et tidspunkt, men vaner kan være svære at bryde, så vi plejer at få kammerjunkere 🙂

  • Pernille – hvis jeg ikke havde en i huset, som var imod det, så kunne jeg også godt finde på at bruge æg i, så længe det ikke skulle serveres for gæster 🙂

  • Bitten – ja, det var også først for et par år siden, at jeg stødte på det. Ellers har æg ALTID været en fast del af koldskål, men denne version er nu også ret god, så den kan jeg godt anbefale dig 🙂

  • Madame – det er jeg faktisk også, men det lykkedes at narre mig selv til at prøve det. Men jeg var også ret nysgerrig efter at kende resultatet, så det var nok det, der motiverede mig 😉

  • Hvor fantastisk overskudsagtigt – hjemmelavede kammerjunkere 🙂 Ser lækkert ud. Har også overvejet at lave hjemmelavet koldskål, men det er godt nok blevet ved tanken indtil videre. Det der med ægforskrækkelsen, kan jeg virkelig godt nikke genkendende til. Nu tror jeg ikke, at der er den store aldersforskel mellem os, men siden jeg begyndte at lave mad, så har jeg altid tænkt, at rå æg var noget farligt noget. Jeg husker tydeligt en historie om en familie på fire, hvis to medlemmer døde pga æg fra naboens gård. Skræmmende. I Irland kan jeg dog ikke få past. æg, så der bruger jeg også alm æg (men er altså stadig en smule bange).

  • Foodfanatic – jeg følte mig også ret overskudsagtig, for det er jo så meget lettere bare at købe en pose kammerjunkere 😀

    Jeg er glad for, at jeg prøvede at lave dem, men jeg er ikke sikker, at jeg vil gøre det fremover, for en af fordelene ved koldskål er jo, at det er hurtig og let at lave. Jeg synes, det er pudsigt, at andre lande ikke rigtig kender til pasteuriserede æg – jeg er heller ikke stødt på det, når jeg har rejst (og de kigger mærkeligt på én, når man spørger i de udenlandske supermarkeder :-)).

  • Måske er vi bare enormt ægforskrækkede her i DK – eller også have vi nogle helt vildt syge høns haha.

    Ps. Jeg syntes Prince of Persia var ret god – også selv om alt det hopperi minder lidt meget om computerspil. Du har sikkert set den, men hvis ikke, så er Stardust altså den mest fantastiske eventyrsfilm.

  • Foodfanatic – Stardust er helt klart en af de bedste eventyrfilm, jeg har set – og et af de få tilfælde, hvor jeg synes, at filmen er bedre end bogen. Jeg får helt lyst til at se den igen, nu hvor du minder mig om den 🙂

  • Uhmmmm …. jeg elsker koldskål. Jeg har i mange år lavet en koldskål netop på kærnemælk og a38 og efterhånden vænner man sig til den “nye” smag uden æg. Jeg er vild med det. (selv om opskriften er fra Anne Larsen … tiden, hvor hun skyllede kød under vandhanen;D)
    Og hjemmelavede kammerjunkere – genialt, den tanke har jeg aldrig haft. Her skal menuen vist også snart stå på koldskål!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *