Brombærkoldskål

brombærkoldskål, koldskål, dessert, brombær, kærnemælk, tykmælk, flormelis, vaniljesukker, vanilje, citronerDer er nu ikke noget som en portion god, klassisk koldskål en varm sommeraften, og selvom jeg har prøvet både flere jordbær- og hindbærvarianter gennem tiden, så er der intet, der slår den klassiske udgave – måske fordi jeg elsker at skrue op for citronsmagen, som jeg er ret pjattet med?

På grund af al salmonella-snakken, der har været de seneste ti år, så er det efterhånden mange år siden, at jeg har lavet koldskål med æg. Jeg plejer i stedet at bruge lige dele kærnemælk og yoghurt/tykmælk, og det fungerer udmærket, så selvom de danske æg er blevet erklæret salmonellafrie fra den 1. juli i år, så holder jeg mig stadig til den anden kombination.

Med månedens benspænd er det jo særdeles oplagt at lave koldskål, og jeg kunne da heller ikke nære mig og måtte lege med en portion brombær, jeg fandt i fryseren. Det blev til en kraftig og sød koldskål med tydelig brombærsmag, men vil du have en mildere udgave, kan du selvfølgelig blot bruge færre brombær og skære lidt ned i sukkermængden.

Svulstig brombærkoldskål
4 personer

4 dl kærnemælk
4 dl tykmælk
300 g brombær
1½ dl flormelis
1½-2 tsk vaniljesukker
saften fra en halv citron

Mos brombær og flormelis grundigt. Tilsæt vaniljesukkeret og pisk derefter kærnemælk og tykmælk i. Smag til med citronsaft og servér koldskålen sammen med kammerjunkere eller sukkerristede havregryn (brug i så fald mindre sukker i koldskålen, med mindre du vil have en meget sød dessert).

Note: Tyk og kraftig koldskål, der stadig har bevaret vaniljesødmen og citronsyrligheden fra den traditionelle koldskål. Du kan evt. overveje at smide et par citronmelisse-kviste på, da det vil give et frisk og kækt pift til desserten.

16 thoughts on “Brombærkoldskål

  1. Orv det lyder godt – jeg elsker brombær! Og koldskål! Så det er jo en perfekt kombination til sådan en varm sommerdag, som dem vi har for tiden. Mmm.

    • Koldskål er en af mine yndlings-sommerdesserter, men da der næppe er så megen sommer tilbage nu, så tænkte jeg, at det kunne være skægt at kombinere det med et af mine yndlings-efterårsbær 🙂

      • Du er et geni. Punktum! Så er der ikke så meget at diskutere, vel? Når der er sat et punktum, altså. Jeg ELSKER brombær, næst efter hindbær er de mine yndlingsbær! Jeg tror jeg har noget med mere krydrede, parfumerede sommerbær. Stikkelsbær er også godt. Og solbær. Generelt vist bare bær. 🙂

        • Det er nemlig en af fordelene ved det danske klima – her er dejlig mange gode bær, som kan nydes hele sommeren og vinteren 😉

  2. For pokker da. Den ser himmelsk ud! Jeg er ikke så vild med normal koldskål, men din version vil med meget stor sandsynlighed få mine smagsløg til at juble!

    • Prøv det – og eksperimentér gerne videre, så du finder den balance mellem sødme og syrlighed, som passer dig bedst. Denne udgave er ret sød – i hvert fald til mig – mens min bedre halvdel mente, at det var helt perfekt 🙂

  3. Sikke en flot farve. Jeg elsker hjemmelavet koldskål. Har dog bare aldrig selv lavet det med bær i. Det burde man måske prøve 😉 Jeg er putter altså øko æggeblommer i min koldskål… Præsis som min mor og mormor gjorde i sin tid. Det smager altså godt 😉

    • Man kan sagtens bruge æggeblommer – nu har jeg bare vænnet mig af med det efter så mange år med salmonellaforskrækkelse 🙂

  4. Ser skønt ud. Jeg ville egentlig have lavet koldskål i dag, men så gad jeg ikke kører ind og købe kærnemælk da jeg fik fri fra arbejde – nogen påstår at kærnemælk er en væsentlig detalje i koldskål, så nu venter jeg da bare til i morgen 🙂

    • Tak skal du have! Husk at det er en kraftig udgave, så er du til mild koldskål, skal du endelig huske at bruge færre bær 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *