brombærkoldskål, koldskål, dessert, brombær, kærnemælk, tykmælk, flormelis, vaniljesukker, vanilje, citronerDer er nu ikke noget som en portion god, klassisk koldskål en varm sommeraften, og selvom jeg har prøvet både flere jordbær- og hindbærvarianter gennem tiden, så er der intet, der slår den klassiske udgave – måske fordi jeg elsker at skrue op for citronsmagen, som jeg er ret pjattet med?

På grund af al salmonella-snakken, der har været de seneste ti år, så er det efterhånden mange år siden, at jeg har lavet koldskål med æg. Jeg plejer i stedet at bruge lige dele kærnemælk og yoghurt/tykmælk, og det fungerer udmærket, så selvom de danske æg er blevet erklæret salmonellafrie fra den 1. juli i år, så holder jeg mig stadig til den anden kombination.

Med månedens benspænd er det jo særdeles oplagt at lave koldskål, og jeg kunne da heller ikke nære mig og måtte lege med en portion brombær, jeg fandt i fryseren. Det blev til en kraftig og sød koldskål med tydelig brombærsmag, men vil du have en mildere udgave, kan du selvfølgelig blot bruge færre brombær og skære lidt ned i sukkermængden.

Svulstig brombærkoldskål
4 personer

4 dl kærnemælk
4 dl tykmælk
300 g brombær
1½ dl flormelis
1½-2 tsk vaniljesukker
saften fra en halv citron

Mos brombær og flormelis grundigt. Tilsæt vaniljesukkeret og pisk derefter kærnemælk og tykmælk i. Smag til med citronsaft og servér koldskålen sammen med kammerjunkere eller sukkerristede havregryn (brug i så fald mindre sukker i koldskålen, med mindre du vil have en meget sød dessert).

Note: Tyk og kraftig koldskål, der stadig har bevaret vaniljesødmen og citronsyrligheden fra den traditionelle koldskål. Du kan evt. overveje at smide et par citronmelisse-kviste på, da det vil give et frisk og kækt pift til desserten.