kartoffelsalat med creme fraiche, rygeost, radiser, purløg, ravigottesauce og salt

For et par måneder siden foreslog en af bloggens læsere, at jeg skulle have et benspænd med surmælksprodukter, og ideen var så god, at jeg straks besluttede mig for at gennemføre den i august måned!

Men hvad er surmælksprodukter egentlig? Ifølge Gyldendals åbne Encyklopædi, så er surmælksprodukter “… mælkeprodukter produceret af syrnet mælk. Syrning eller fermentering er en meget gammel og geografisk vidt udbredt måde at konservere bl.a. mælk på; babylonierne oparbejdede således 2500 f.Kr. surmælk af valle. Eksempler på udbredte surmælksprodukter i Danmark er cremefraiche, ymer, yoghurt, tykmælk og kefir (opr. fra Kaukasus). En række surmælksprodukter er knyttet til bestemte områder, fx kumys i Centralasien, dadhi i Indien, labneh i Egypten og Mellemøsten, skyr på Island og filmjölk i Sverige og Finland. I dag fremstilles flere surmælksprodukter end nogensinde, dog ikke af konserveringshensyn, men pga. produkternes smag og formodede sundhedsfremmende virkning.”‘

Jeg ved godt, at det ikke just er et benspænd for mælkeallergikere (undskyld), men jeg kommer også til at lave en del andre ting uden mælkeprodukter.

Vi får en del surmælksprodukter herhjemme – først og fremmest yoghurt om morgenen, hvor jeg foretrækker en yoghurt naturel med frisk frugt oven på. Jeg må lige gå i tænkeboks, så jeg ikke blot ender med at blogge en masse morgenmadsserveringer – selvom det selvfølgelig også kunne være hyggeligt.

Se de retter med surmælksprodukter, som jeg lavede i denne måned