solbærlagkage, lagkage, solbær, solbærmarmelade, mørk chokolade, kirsebærvin, chokoladecreme, chokoladelagkage, lagkagebunde, kage, dessertEn af mine kolleger bestak mig til at lave en kage til hans fødselsdag, og da jeg havde ret frie hænder (han foreslog noget med chokolade og røde bær), vidste jeg straks, hvad jeg ville lave – nemlig denne solbærlagkage. Jeg forelskede mig for lang tid siden i opskriften på en solbærlagkage, som jeg havde set på anarkistens blog.

Jeg lavede følgende ændringer:

  • jeg brugte en springform, der var en smule større (ca. 22 cm), men kagen blev stadig tilpas høj til, at jeg kunne få tre lagkagebunde ud af det
  • jeg dryppede hver creme med 1 spsk kirsebærvin, inden jeg lagde næste bund på
  • jeg dryssede ekstra hakket chokolade i

solbærlagkage, lagkage, solbær, solbærmarmelade, mørk chokolade, kirsebærvin, chokoladecreme, chokoladelagkage, lagkagebunde, kage, dessertDenne solbærlagkage tager tid at lave – jeg lavede cremerne onsdag morgen, bagte bundene onsdag aften og lagde kagen sammen tre timer senere, og jeg pyntede lagkagen i morges! Men den er sørenjensemig også det værd! Mmmm, hvor smagte den godt!

Solbærlagkage

Lagkagebunde:

4 æg
150 gram rørsukker
1 tsk vaniljesukker
25 gram kakaopulver
100 gram hvedemel
50 gram smeltet smør

Smør en 22 cm springform og beklæd bunden med bagepapir (klip en cirkel ud, der passer til bunden). Pisk æg og sukker til en luftig masse og tilsæt vaniljesukker og kakaopulver og pisk det grundigt. Vend forsigtigt melet i æggemassen. Vend smørret i dejen. Tænd ovnen på 175 grader. Hæld dejen over i springformen og bag den i ca. 30 minutter. Tjek om den er gennembagt ved at stikke med en tynd træpind i midten af springformen. Lad den køle helt af på en rist, inden du tager den ud af springformen og stiller den i køleskabet i et par timer. Det er meget lettere at dele den i lagkagebunde, når lagbagebrødet er helt koldt.

Flødecreme:
2,5 dl sødmælk
1 vaniljestang, flækket
3 store æggeblommer
50 gram rørsukker
15 gram hvedemel
1,5 dl fløde

Varm mælken op til kogepunktet, put vaniljestangen i og læg et låg på gryden, inden du tager den af komfuret. Lad vaniljestangen trække i mælken i fem minutter. Pisk imens æg og sukker til en luftig masse. Rør melet i og pisk så den lune mælk i. Hæld det hele tilbage i gryden og varm det forsigtigt op, indtil det småkoger. Rør i det konstant, så det ikke brænder på. Lad det simre i et par minutter. Cremen bliver først tyk, men efter et par minutters kogning bliver den lidt mere flydende – det er tegn på, at den er færdig. Hæld cremen i en skål og dæk overfladen og skålens sider med madlavningsfilm, så cremen kan køle af uden at trække skind eller danne kondens. Lad cremen køle af i køleskabet mindst fem timer. Den skal være gennemkold. Pisk fløden til stift skum og vend det forsigtigt i kagecremen. Nu er den klar til til at agere lagkagefyld.

Chokoladecreme:

½ liter fløde
250 gram god mælkechokolade

Hak chokoladen og put den i en skål. Bring fløden i kog og hæld den straks over chokoladen. Rør forsigtigt rundt, indtil chokoladen er smeltet, og dæk så cremen til på samme måde som flødecremen. Lad den stå i køleskabet i mindst fem timer.

Sørg for at røre lidt rundt i chokoladecremen med en ske, inden den skal piskes. Chokoladen kan være sunket til bunds, så den skal lige løsnes først. Pisk cremen med en elpisker på lav hastighed, indtil du får en tyk creme.

Solbærganashe:
1 dl fløde
100 gram mørk chokolade, hakket
2 spsk blendet solbærmarmelade

Hæld chokoladen i en skål. Bring fløden i kog og hæld den over chokoladen. Rør forsigtigt rundt, indtil chokoladen er smeltet og ganashen emulgerer (den bliver tykkere, mørkere og bliver glat og skinnende). Rør solbærmarmeladen i.

OBS – denne ganashe skal først laves, når du er færdig med at lægge din solbærlagkage sammen, da den skal bruges i flydende tilstand. Står den for længe, vil den blive fast og umulig at brede ud over lagkagen.

solbærlagkage, lagkage, solbær, solbærmarmelade, mørk chokolade, kirsebærvin, chokoladecreme, chokoladelagkage, lagkagebunde, kage, dessertSå er det tid til at samle din solbærlagkage:
2 dl solbærsyltetøj
2 dl fløde
200 gram mørk chokolade, hakket
kirsebærvin til at dryppe bundene med

Start med at placere ringen til springformen på det fad, lagkagen skal stå på. Springformen vil holde lagkagen på plads, mens du putter fyld i og være med til at give et pænere resultat.

Flæk lagkagebrødet i tre bunde og læg en af dem i springformen som bund. Dryp kirsebærvin på bunden og fordel chokoladecremen ovenpå. Drys med hakket chokolade. Læg en bund ovenpå, dryp den med kirsebærvin og bred så solbærsyltetøj ud over. Fordel flødecremen ovenpå denne, drys  med hakket chokolade og læg til sidst tredje bund. Smør solbærganashen ud på toppen af din solbærlagkage og stil den derefter i køleskab i mindst fem timer – eller gerne natten over – så lagkagen kan sætte sig.

Når det er tid til at pynte din solbærlagkage, fører du en lille paletkniv langs kanten af springformen for at løsne cremen fra formen. Fjern forsigtigt springformen og hold øje med, om cremen viser tegn på at ville flyde ud. Gør den det, så luk straks springformen igen og lad kagen trække et par timer mere. Dekorér kagen med chokoladeflager (de kan laves ved at smelte chokolade og brede ud på et stykke bagepapir. Skær dem til, inden chokoladen er helt størknet).

Note: Her får du en dejlig fyldig solbærlagkage med masser af smag. Solbær og chokolade klæder hinanden, og det er en lagkage, der vil gøre sig godt på ethvert fødselsdagsbord.