Chokoladekage med chokomousse og hasselnødder

Chokoladekage med chokomousse og hasselnødder

Da jeg havde gæster i søndags, blev de udsat for tre slags chokoladekager. Den første var den omvendte hindbærroulade med hvid chokoladecreme, mens den anden er denne chokoladekage med chokomousse, som jeg pt. også bruger som dekoration her på bloggen. Den tredje og sidste chokoladekage kommer i starten af næste uge.

Inspirationen til denne chokoladekage med chokomousse har jeg hentet fra Claus Meyers ‘Chokolade’, som er en kogebog med mange indbydende kager i. Jeg valgte at lave en del ændringer i forhold til den originale opskrift – dels for at gøre det lettere for mig selv, dels fordi jeg mente, at der måtte være en fejl i opskriften på dejen. Resultatet blev en syndig lækker chokoladekage, som smelter på tungen! Jeg brugte Valrhona Caraïbe, som jeg har fået fra Chokolade Compagniet, samt en økologisk mælkechokolade fra Bjørnstad (kan købes i flere supermarkeder, blandt andet Netto).

Chokoladekage med chokomousse og hasselnødder

ca. 8-10 personer

Karamelliserede hasselnødder:
150 g hasselnødder
75 g rørsukker
en kvart dl vand
1 spsk smør

Hasselnøddebund:
25 g hvedemel
60 g flormelis
25 g fintmalede hasselnødder
2 æggehvider
50 g rørsukker

Chokolademousse:
125 g mørk chokolade, jeg brugte Valrhona Caraïbe
1 æggeblomme
20 g rørsukker
1 dl minimælk
3½ dl fløde

Derudover:
100 g mælkechokolade
100 g mørk chokolade

Hak hasselnødderne. Hæld sukker og vand i en lille gryde og bring det i kog. Lad det koge et par minutter, inden du tilsætter de hakkede nødder og rører rundt. Skru lidt ned for varmen og bliv ved med at røre rundt. Nu tørrer hasselnødderne ud, men du skal blot blive ved med at røre i gryden. Lidt efter lidt karamelliserer sukkeret, og når sukkeret er forvandlet til karamel, tager du gryden af komfuret, tilsætter smør og rører grundigt i gryden. Hæld nødderne ud på et stykke bagepapir og lad dem køle af.

Lav derefter hasselnøddebunden ved at røre hvedemel, flormelis og de blendede hasselnødder sammen i en skål. Pisk æggehviderne til en let skum i en anden skål og tilsæt så sukkeret lidt ad gangen, mens du fortsætter piskningen. Pisk æggehviderne, indtil de kan lave bløde toppe. Vend forsigtigt melblandingen i æggehviderne med en dejskraber – brug store, bløde bevægelser. Tag en springform – ca. 24 cm i diameter – og tegn omridset af på et stykke bagepapir. Vend papiret om og læg det på en bageplade. Fordel derefter dejen på bagepapiret, så dejen fylder cirklen ud. Bag den ved 180 grader i ca. 10 minutter, indtil den er gylden. Lad bunden køle helt af.

Smør indersiden af springformen med lidt smør og klip så bagepapir til, så du kan beklæde siderne af springformen med bagepapir. På den måde bliver det lettere at tage kagen ud af formen, lige inden den skal serveres. Læg den afkølede hasselnøddebund i bunden af springformen.

Smelt 100 g mælkechokolade og fordel det ud over bunden. Drys 100 g af de karamelliserede hasselnødder ud over. Gem resten af hasselnødderne i en lufttæt bøtte. Du kan bruge dem som pynt til en anden kage eller evt. oven på morgenyoghurten. Stil kagen i køleskabet.

Chokolademoussen laver du ved at hakke chokoladen fint, inden du smelter den – enten over vandbad eller ved at zappe den i mikrobølgeovnen. Pisk æggeblommen og sukkeret sammen i en skål. Hæld mælk og 1 dl af fløden i en lille kasserolle og varm det op, indtil det når kogepunktet. Hæld det ned i æggemassen under konstant piskning og hæld derefter den varme æggeblanding tilbage i kasserollen. Skru ned for varmen, så blusset står på mediumvarme og husk at røre hele tiden i gryden med en træske. Kasserollens indhold vil langsomt tykne, men pas på, at det ikke kommer til at koge. Temperaturen skal op på 85 grader. Har du ikke et termometer, du kan bruge til at måle med, kan du lave træske-prøven. Dyp træskeen i kasserollens indhold og tegn derefter en streg hen over bagsiden af træskeen med din pegefinger. Hvis mælkeblandingen er så fast, at den ikke glider hen over den streg, du har tegnet på træskeen, er mælkeblandingen klar.

Hæld en tredjedel af mælkeblandingen i den smeltede chokolade og rør grundigt med en dejskraber. Tilsæt derefter den næste tredjedel, rør igen og tilsæt det sidste af mælkeblandingen. Rør i skålen, indtil chokolademassen er ensartet. Pisk det resterende fløde til blødt skum og vend det forsigtigt i chokolademassen, når den er kølet så meget ned, at den kun er en smule varmere end din lillefinger. Hæld chokolademoussen i springformen og sørg for at fordele det godt. Moussen er ret flydende, men du skal ikke være bekymret – den stivner, når den kommer i fryseren. Sæt din chokoladekage med chokomousse i fryseren i minimum tre timer.

Husk at tage kagen op 2-3 timer inden, at du skal bruge den. Pynt den evt. med hakket mørk chokolade lige inden serveringen.

Note: Denne chokoladekage med chokomousse er en rigtig dejlig kombination af chokolademousse og hasselnøddeknas! Kagen mætter godt men smager efter mere – så er du advaret! Det er i øvrigt en kage, der er perfekt, hvis du skal have mange gæster, for denne chokoladekage med chokomousse kan sagtens laves flere dage før og fryses ned. Så skal du blot huske at tage den op et par timer før, at du skal servere den.20 thoughts on “Chokoladekage med chokomousse og hasselnødder”

 • Det lyder vanvittig lækkert 🙂 Jeg sniger din opskrift ind i vores i håb om, at min hjertenskær vil lave den næste gang, han bager … 😉

  • Sig til ham, at den har vakt lykke hos alle, jeg indtil videre har testet den på 😉

  • Ja, jeg er en ‘ond’ vært 😀
   Elsker også gode, cremede chokoladekager, så månedens benspænd er helt perfekt!

 • Hold nu op !!! Jeg har spist sundt og kalorie fattig siden 1 januar og har ikke haft nogen som helst problemer med det…. Men lige nu, kunne jeg godt spise mindst 3… nej 5 stykker af den kage der !! Føj hvor ser den ualmindelig lækker og mums ud.

 • Synes at denne opskrift ser urimelig lækker ud.

  Jeg har netop bagt den, men jeg løb ind i nogle komplikationer med moussen.
  Jeg fik en flydende masse, med meget lidt luft (tykkelse). Den blev bestemt ikke en mousse, selvom jeg fulgte opskriften til punkt og prikke.

  Spørgsmål som “Hvor tyk skal mælkeblandingen blive?” og et spørgsmål som “Hvor meget skal piskefløden piskes?” dukkede op.

  Min mælkeblanding fik en smule luftig tykkelse, og jeg mistænkte, at den 1 del mælk og 1 del piskefløde, var for meget i forhold til min mængde af chokolade, da det endte med at blive rimelig flydende allerede der.

  Lige nu står den i fryseren, og jeg håber på, at det fixer alt, selvom jeg er meget i tvivl. 🙁

  På forhånd tak. 🙂

  • Æv hvor træls! Jeg oplevede ikke problemer, og mht. mælkeblandingen kan jeg ikke huske, hvor tyk/tynd den var. Piskefløden blev pisket til blødt skum – ikke mere end det. Jeg mindes dog også, at cremen er ret flydende, når den hældes i formen, så jeg håber, at din kage arter sig, og det hele ender godt 🙂

   • Ååååh, heldigvis endte alt alligevel godt efter at den havde været i fryseren i 4 timer. Men jeg var meget i tvivl, i og med at den var så flydende.
    Den er umådelig lækker. Tak for en fantastisk opskrift 🙂

    Tror dog at det kunne være en rigtig god idé at skrive i opskriften, at det er meningen at den skal være meget flydende, og at den stivner rigtigt i fryseren, så det bliver mousse-agtigt. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *