Chokoladecheesecake med lavendelkys

chokoladecheesecake, cheesecake, chokoladekage, kage, dessert, Lavendelkys, kys, marengskys, kyskager, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, lavendler, lilla pastafarve, smør, Digestive kiks, flødeost, fløde, Amaretto, chokolade, mørk chokoladeTil familiemiddagen her til aften havde jeg snuppet tjansen med at lave dessert. Jeg havde en plan om at kombinere krydderurte-benspændet med en stor Valrhona-chokoladebar, men havde meget svært ved at beslutte mig for, hvad jeg skulle lige. I sidste ende gik jeg tilbage til min første idé – at lege videre med en Amaretto-cheesecake jeg havde set hos Klappeklappekage. Her blev der brugt Amaretti-makroner, som jeg dog aldrig er stødt på (kan man købe dem her i Danmark?), så jeg endte med at lave bunden af Digestive, smør og mandelessens og så pynte kagen med lavendelkys. Det blev en indbydende og spændende kage – og blomsterkyssene passede fint til chokoladen.

Lavendelkys
mange!

1 æggehvide
100 g lyst rørsukker
1 tsk vaniljesukker
3 spsk tørrede lavendler
lidt lilla pastafarve

Æggehviden piskes til en cremet masse – den skal ikke være stiv. Lidt sukker tilsættes, og det piskes godt igennem, hvorefter lidt mere sukker tilsættes. Fortsæt piskningen på denne måde, indtil alt sukkeret er opløst i marengsmassen. Pisk vaniljesukker, lavendler og lidt lilla pastafarve i til sidst (pastafarven kan købes i velassorterede kagebutikker). Put marengsmassen i en sprøjtepose og sæt små toppe på en bageplade beklædt med bagepapir. Dyp evt. den ene pegefinger i lidt vand og læg spidserne på toppene ned. Bag dem ved 120 grader i en time.

Note: De har en meget intens lavendelsmag, hvilket jeg er ret fascineret af. Jeg troede i øvrigt, at det var en ret ‘voksen’ smag, men nevøen fik også en, og han sagde højt, at den smagte godt! Jeg er stolt 🙂

Chokoladecheesecake med lavendelkys
ca. 10 personer

100 g smeltet smør
160 g knuste Digestive kiks
1 tsk mandelessens

200 g god mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Caraque 56%
400 g flødeost naturel
2 æg
60 g rørsukker
2 dl fløde
5 cl Amaretto likør

Pynt:
lavendelkys
40-50 g smeltet mørk chokolade

Knus kiksene og bland dem grundigt med smørret. Fordel blandingen i et dybt tærtefad – jeg brugte et på 28 cm, og det var lige lovlig stort mht. kiksemassen, så enten bør du bruge et fad på ca. 26 cm, eller også skal du lave lidt mere kiksemasse, hvis du bruger et fad på 28 cm. Sæt fadet på køl.

Smelt forsigtigt chokoladen. Pisk æg, sukker, og flødeost grundigt, inden du tilsætter piskefløde og pisker et øjeblik igen. Tilsæt chokoladen og Amaretto og rør det godt ud i flødemassen. Hæld blandingen ud over kiksebunden og bag kagen ved 170 grader i ca. 40 minutter. Sluk derefter ovnen og lad kagen stå i ovnen og køle af en times tid, mens ovnlågen står lidt på klem. Sæt den derefter i køleskabet, indtil den er kølet helt af, inden den serveres.

Lige inden servering pyntes kagen med lavendelkys og flydende chokolade.

Note: Det er en ret mættende kage sådan smagsmæssigt – der er skruet godt op på smagsbarometeret. Samtidig går chokoladen og lavendelkyssene godt sammen, da chokoladen gør smagen mere rund og tager toppen af den parfumerede lavendelsmag. Alt i alt en spændende og skøn kage.

26 thoughts on “Chokoladecheesecake med lavendelkys

 1. Mums, cheesecake er jo lige mig 🙂 Hvor ser den bare flot ud med lavendelkys. Jeg har også overvejet at forsøge mig med en chokolade cheesecake, men jeg kan godt forestille mig at det må være en heftig omgang, rent smagsmæssigt..

  Mvh Anna

  • Jeg holder mig også normalt til ‘almindelige’ cheesecakes, men nu har jeg længe fantaseret om at lave en med chokolade, og denne her er ret god – men også relativ heftig, som du også nævner 🙂

  • Tusind tak. De er forholdsvis stærke i smagen, men jeg er ret fascineret af at bruge blomster i madlavning – det er ret sjovt 🙂

  • Det er god timing! Det er vældig træls, når man får kigget på madblogs, og der er længe til næste måltid 😛
   Hav en god aften!

  • Så bare brug Amaretto-likør. Det tænkte jeg først på, men så opdagede jeg, at vi af ukendte grunde havde en lille mandelessens stående, og så kunne jeg lige så godt bruge den, så den ikke gik til spilde 🙂

 2. Totalt blæret dessert at komme anstigende med 😉
  -På den gode måde selvfølgelig. Lavendel og dessert kombineret = pivfrækt og top dollar. Jeg er supermisundelig. (Tror ikke lakrids-kys ville have været ret godt til den kage der…)

  • De er rimelig ‘hærdede’ efterhånden, men jeg tror stadig, de syntes, det var en sjov idé 🙂
   Og de to ting gik i øvrigt godt sammen – chokoladen fik afrundet og dæmpet den parfumerede smag ved lavendlerne.

 3. Pingback: Chokoladecheesecake med kaffelikør | Piskeriset på eventyr

 4. Hejsa
  Det lyder lækkert med lavendelkys 🙂 Dem må jeg prøve. Og som flere allerede har sagt, så findes makronerne både i Netto og Irma indimellem og jeg fandt dem i en special butik i Nyborg, som handler med mange italienske varer. Mmmm lækkert billede.

  • Jeg må se, om jeg kan få fingre i dem på et tidspunkt – nu er jeg efterhånden ret nysgerrig mht. smagen 🙂
   Og mange tak for inspirationen. Det var dejligt endelig at prøve en cheesecake med chokolade i, og den var ret lækker 🙂

 5. Pingback: Chokoladecheesecake med kaffelikør | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *