Italiensk aften med martini, rejer, entrecote og tiramusu
I går havde vi et vennepar på besøg, som netop har været i Italien. Jeg vidste derfor, at jeg måske spillede lidt højt spil ved at servere italienske og italiensk-inspirerede retter, men det var nu lige netop det, jeg havde lyst til at lave, og heldigvis faldt det i gæsternes smag 🙂
De vidste ikke, hvad menuen stod på, men de havde medbragt siciliansk rødvin (kald det lige timing!) og en nydelig blomst.
Opskrifterne er fra ‘Genial grill’ (drinken), ‘Flere suveræne salater og brillante buffeter’ (salaten), bladet Mad! nr. 4/09 (ovnbagt aubergine…) og desserten fra Nicolais blog. Resten er hjemmefusket.
2 dl tør vermouth
4 spsk koncentreret hyldeblomstsaft
4 spsk vodka (kan udelades)
4 usprøjtede rosenblade (kan udelades)
isterninger
Bland vermouth, hyldeblomstsaft og evt. vodka og hæld det i et glas med isterninger. Pynt med rosenblade.
Note: Jeg lavede drinken uden vodka. Jeg er ikke den store vermouth-nyder, men dette var en fin kombination og helt bestemt en drink, jeg kunne finde på at lave igen.
20 store forkogte rejer – helst grønlandske
4 ‘reder’ sort pasta
2½ dl madfløde
saften fra en halv citron
saften fra en lime
reven skal fra en halv lime
salt
2 tsk rørsukker
Pastaen koges. Fløden varmes op på en pande, citronsaft, halvdelen af limesaften og reven skal tilsættes. Fløden smages til med salt og sukker. Ved servering lægges pastaen på tallerkenen, fløden hældes over. Rejerne vendes i limesaft og salt og lægges på pastaen.
Note: For et stykke tid siden faldt jeg over sort pasta i SuperBest, og sådan noget kan jeg jo ikke stå for, så det måtte prøves! Pastaen smager ikke af blæksprutter, som er det, pastaen får den sorte farve fra, men den er meget dekorativ. Saucen blev komponeret ved komfuret, og normalt er jeg til lidt mere syrlige ting, men den svagtsøde sauce var spændende til pastaen og rejerne.
Marineret entrecote
4 personer
4 entrecotes
7-8 spsk olivenolie
saften fra en halv citron
2 tsk estragon
1-2 tsk hvidvinseddike
salt
Kødet får en let banketur. Resten af ingredienserne blandes til en dressing og hældes i en frysepose. Kødet puttes i posen og gnubbes ind i dressingen. Læg posen i køleskabet og lad kødet marinere i min. tre timer, inden det steges.
Icebergsalat med jordbær og hyldeblomst
4 personer
3-400 g icebergsalat
½ bakke friske jordbær
3 spsk pinjekerner
2 spsk koncentreret hyldeblomst
evt. en håndfuld rosenblade (usprøjtede)
Hyldeblomstdressing:
1 spsk friskpresset citronsaft
1 spsk koncentreret hyldeblomstsaft
2 spsk citronolivenolie (eller 2 spsk olivenolie og 2 tsk fintreven citronskal)
salt og peber
Skyl salaten og bræk den i mundrette stykker. Rist pinjekernene på en tør, hed pande, til de er gyldne. Tilsæt salt og hyldeblomstsaft og lad saften dampe af. Afkøl på en tallerken. Skær jordbærrene i kvarte. Rør dressingen sammen. Vend dressingen i salaten og fordel den på et fad. Pynt med jordbær, pinjekerner og evt. rosenblade.
Note: Meget lækker og anderledes salat. Den gjorde sig godt til oksekødet og var frisk og sød på samme tid. Mmm!
Ovenbagt aubergine med mozzarella og tomatsauce
4 personer
2 auberginer
½ dl olivenolie
3 fed hvidløg
2 løg
150 g mozzarellaost
Tomatsauce med bacon:
2 stængler bladselleri
1 rød peberfrugt
1 gulerod
100 g røget bacon (i ét stykke)
2 spsk olivenolie
400 g friske tomater
1 dåse flåede tomater
2 dl grøntsagsbouillon
1 spsk tørret oregano
1 tsk sukker
salt og peber
Rens bladselleri og peberfrugt. Skræl guleroden. Skær bladselleri, peberfrugt, gulerod og bacon i små tern. Steg baconternene i olie i et par minutter. Tilsæt de snittede grøntsager og lad dem stege med over svag til jævn varme i ca. fem minutter.
Skyl tomaterne og skær dem i tern. Kom dem i baconblandingen sammen med de flåede tomater, bouillon og oregano og lad det hele koge i ca. ti minutter. Smag tomatsaucen til med sukker, salt og peber.
Rens auberginerne og skær dem i skiver. Steg dem på begge sider i olie på en pande, til de er let møre. Pil og hak hvidløget, drys det over aubergineskiverne og fjern panden fra varmen. Pil løgene. Skær løg og mozzarella i tynde skiver. Fordel tomatsaucen i bunden af et ildfast fad. Læg skiftevis skiver af aubergine, løg og mozzarella i et tagfast mønster.
Stil fadet i ovnen ved 180 grader i ca. 45 minutter, til retten er godt gennembagt og gylden på toppen.
Note: Jeg bryder mig ikke om bladselleri, så det undlod jeg. Til gengæld glemte jeg hvidløgene *host*, men retten blev nu meget vellykket alligevel.
1½ dl fløde
4 spsk flormelis
250g mascarpone
1 tsk vaniljeekstrakt
3 spsk marsala eller cognac
2 dl stærk kaffe
20-24 ladyfingers
kakao til at sigte over
Pisk fløden til blødt skum med 3 spsk flormelis. Pisk så mascarpone, vanilje og 1 spsk cognac i. Sød kaffen med den sidste spsk flormelis, rør til det er opløst og hæld resten af cognacen i.
Drys med kakao i bunden af din form. Dyp ladyfingers i kaffen og dæk bunden helt. Kom et lag creme over og drys med kakao. Læg endnu et lag ladyfingers og fortsæt, indtil du dækker desserten med et sidste lag creme samt drysser kakao over. Stilles på køl i mindst 20 minutter inden servering.
Note: Jeg måtte bruge mere fløde undervejs for at gøre cremen mere luftig og flydende, og jeg lavede også ekstra kaffedyp, da ladyfingers suger væske noget hurtigere, end jeg først troede. Desserten smagten himmelsk, og jeg skal helt sikkert lave den igen – men så bliver det med mere creme og mere kaffedyp 🙂
Uhmmmm…jeg ville også gerne være gæst hjemme ved dig:-)
Mrs Cakeaholic – *hehe*, tak skal du have 😉
Jeg har lige opdateret indlægget med et samlet billede af hovedretten – det gik lidt stærkt, da jeg uploadede, så jeg glemte det i første omgang.
Hav en dejlig lørdag 🙂
Uhm, sikke en lækker og sommerlig menu du serverede for dine gæster!
Jeg har også de ovnbagte auberginer på listen over ting der skal prøves i nærmeste fremtid. Jeg kan hellere ikke li bladselleri, men i tomat- og kødsauce kan jeg nu ikke undvære det:)
Du skulle nu tage at bytte marsalaen ud med Amaretto…..NØJ en forskel :o)
Her falder jeg pladask for din
ovenbagte aubergine med mozzarella og tomatsauce – og for din dessert!
Jeg glæder mig til at prøve at gøre dig kunsten efter 🙂
MissMuffin – mange tak! Jeg var selv ret fascineret af jordbærsalaten – den var bedre og mere spændende, end jeg havde håbet. Sådan en gang jordbær var nu ganske fine i en salat 🙂
Esther – jeg valgte nu at bruge cognac, da det var det, jeg havde i skabet 😉
Men jeg har overvejet at prøve med Amaretto – så skal jeg bare lige opstøve noget først…
Madame – det kan jeg godt forstå – begge ting smagte uforskammet godt 😉
Jeg fandt dog ud af, at jeg havde valgt et fad, der var lige lovlig småt – for det første måtte jeg 'årelade' tomatsaucen lidt, inden jeg puttede auberginer mm. ned i fadet, og så valgte den også at boble lidt over, da den stod i ovnen. Heldigvis havde jeg været forudseende og lagt noget bagepapir under, så ovnen blev ikke så snavset.
God fornøjelse med at prøve dem 🙂
Oh my, sikke du rullede dig ud. Det ser rigtig lækkert ud alt sammen.
Det er en god måde at lave auberginer på, det tror jweg vil falde i god jord her 🙂
Klidmoster – jeg må sige, at jeg også var pænt tilfreds med indsatsen den aften. Nuij, hvor var det godt 🙂
Jeg kan se, at jeg åbenbart har haft et aubergineflip den sidste måneds tid (i hvert fald i forhold til, hvor lidt jeg normalt får brugt det i maden), men det er jo kun godt, for det er en god råvare 🙂