Romaperitif, dåsekylling, asparges-rabarbersalat, grillbrød med merian og salat med champignons og perleløg

Romaperitif, dåsekylling, asparges-rabarbersalat, grillbrød med merian og salat med champignons og perleløg

Fredag aften havde vi gæster, og de blev forkælet med romaperitif, dåsekylling og en masse tilbehør.

Zette gav mig for nylig en drinkopskrift, jeg har glædet mig til at afprøve, og den blev den så her til aften. Da flere i selskabet foretrækker sødere drinks, så brugte jeg lidt mere grenadine, end den oprindelige opskrift foreskriver. Jeg lavede også en asparges-rabarbersalat, som tog udgangspunkt i en opskrift, jeg havde set på Politiken på et tidspunkt. Jeg endte dog med at lave så mange ændringer, at det dårligt kan betale sig at beskrive, men jeg var stadig ikke helt tilfreds bagefter.

Dåsekylling er en grillklassiker, som jeg først nu får afprøvet, men den var et sikker hit. Jeg læste et par steder om den ret simple fremgangsmåde, og så kylede jeg lidt forskellige krydderurter i dåserne. Og når nu vi var i gang med at eksperimentere, så klaskede jeg også en brøddej sammen, som vi smed på grillen, og det er heller ikke sidste gang, vi gør det. Manner, hvor jeg elsker at grille!

Dåsekylling

5-6 personer

2 kyllinger på 1300 g hver
2 dåseøl
20 enebær
6 friske kviste estragon
6 friske kviste citronmelisse
rapsolie
salt

Gnub kyllingen indvendig og udvendig med salt. Klip spidsen af lårene og vask dåserne grundigt. Drik halvdelen af hver øl og fyld så enebær og de friske krydderurter ned i dåserne. Tryk en kylling ned over hver dåse og sørg for at tjekke, at de står godt. Pensl kyllingerne med rapsolie og bær dem forsigtigt ud til grillen.

Når du griller dåsekylling, så sørg for at have en foliebakke under dem til at samle det fedt op, som de afgiver under grillningen. Lad dem stege i ca. en time og pas rigtig meget på, når du skal have dem af grillen igen, og når du skal fjerne dåserne fra kyllingerne.

Note: Jeg har grinet lidt de gange, jeg har læst om dåsekylling, men jeg må indrømme, at resultatet blev uforskammet godt. Om det lige var dåseøllens skyld skal jeg ikke kunne sige, men kyllingerne fik et dejligt sprødt og lækkert skind, og jeg skal helt sikkert forsøge mig med noget lignende igen på et tidspunkt, for det smagte aldeles lækkert.

romaperitif, drink, vermouth, hvid rom, grenadine, citroner, citronmelisse

Romaperitif

4 personer

2 dl tør vermouth
2 dl hvid rom
0,75 dl grenadine
0,25 dl citronsaft
knuste isterninger
citronmelisseblade til pynt

Note: Jeg gjorde drinken lidt sødere end den oprindelige opskrift, men du kan også overveje at putte en sjat danskvand i for at få lidt bobler.

asparges-rabarbersalat, salat, asparges, rabarber, mørk farin, olivenolie, hvidvinseddike

Asparges-rabarbersalat

4-6 personer

500 g grønne asparges
1 tynd rabarberstængel
lidt smør
1 tsk brun farin
2 spsk olivenolie
1 spsk hvidvinseddike
lidt salt

Knæk det nederste af aspargesene og skræl dem med en tyndskræller eller kartoffelskræller. Læg alle skiverne i en skål med isvand i en halv time, så de holder sig friske og sprøde. Skær

Skær rabarberstænglen i små skiver og steg dem i 20 sekunder på en varm pande i lidt smør. Tilsæt den brune farin til sidst og lad det smelte, inden du fjerner panden fra komfuret. Når rabarberen er kølet af, blandes den med olien og hvidvinseddiken, og den smages til med salt. Lad aspargesskiverne dryppe af, inden du vender dem i rabarberdressingen.

Note: Interessant kombination, men måske ikke helt umagen værd at lave. Jeg synes, det blev lidt noget bikseri at skrælle de asparges, og dressingen imponerede ikke ligefrem. Det hjalp dog på det, da jeg brugte lidt saft fra den lækre rabarberpickles.

hummus, humus, kikærter, olivenolie, citroner, tahin, estragon, spidskommen

Hummus med estragon

4-5 personer

270 g kogte kikærter
1-1½ dl olivenolie
saften fra en halv citron
1 spsk tahin
salt
5-6 topskud af estragon
1 tsk spidskommen

Alle ingredienser blendes til en ensartet masse.

Note: Fin variant med den friske krydderurt. Jeg glemte dog at putte hvidløg i, og det kan jeg vældig godt lide i hummus, så det savnede jeg lidt.

grillbrød, brød, boller, grill, gær, sirup, hirseflager, durummel, hvedemel, merian

Grillbrød med merian

2 stk.

6 dl lunkent vand
50 g gær
1 spsk olie
1 tsk salt
1 tsk sirup
100 g hirseflager
200 g durummel
hvedemel for resten
en håndfuld friske meriankviste

Gæren opløses i det lunkne vand. Alle ingredienser undtagen hvedemel og meriankviste blandes i. Meriankvistene hakkes godt og blandes i dejen, og hvedemel blandes i, til dejen samles. Den hæver til dobbelt størrelse og formes dernæst til to brød, som lægges på et par vaskede rabarberblade, inden de lægges på grillen. Læg låget over og lad dem bage – det tager ca. en halv time. De har bedst af at bage på midten af grillen.

Note: De sidste par uger har jeg tænkt på at forsøge med bagning på grillen, og det gik meget godt i første forsøg. Vi har ikke nogen bagesten eller andet fancy udstyr i den retning, så jeg var kreativ og huggede de fire små sølle rabarberstængler, der har stået og kedet sig i et hjørne af vores have. Bladene blev brugt som ‘bageplade’, og det fungerede over al forventning – brødene var fine og lækre, og resterne af bladene kunne let skrabes af.14 thoughts on “Romaperitif, dåsekylling, asparges-rabarbersalat, grillbrød med merian og salat med champignons og perleløg”

 • Sikke en lækker middag fra grillen. Lækkert med alt det forskellige grønt. Asparges/jordbær salaten har jeg også forsøgt mig med. Jeg skar dog aspargesne i tynde skrå skiver med en kniv og dressingen af hvid balsamico og ahornsirup. Dåsekylling er et hit! Jeg har hørt at det også smager godt at bruge en dåse cider.

  Håber at vi ses på Roskilde. Vi kan jo lige aftale nærmere på sms 🙂

 • Jeg har læst et eller andet om, at de dåser afgiver et eller andet giftstof, jeg ved ikke om det er rigtigt, men jeg tør ikke bruge dem, så jeg har købt et stativ til kyllingen hvor der er en “skål” under som opsamler fedt og saft.
  Brødet ser ualmindelig godt ud, især da du ikke bruger en bagesten, det vil jeg prøve.
  Knus
  Vibeke

 • Jeg kan godt forstå at du elsker at grille, du er også god til det 🙂

  Det ser jo endnu engang skøøønt ud – og jeg kunne virkelig godt tænte mig en mundfuld af den drink, den ser god ud – og grenadine er jo altid godt. Jeg ville nok foretrække lidt bobler i også…..

  Dåse kylling er også et hit her. Sidste gang jeg lavede det, gned jeg kyllingen ind i alverdens ting, meget lækkert. Efter sigende skulle det være godt med alle mulige former for øl-typer, så der er jo nok at tage af og eksperimentere 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

 • Haha, sikke en festlig opskrift: 'Drik halvdelen af hver øl …' 😉

  Det lyder utrolig dejligt alt sammen – tak for herlig inspiration til weekenden, Piskeris!

 • Klidmoster – mange tak! Jeg har pønset lidt på, om jeg skal prøve med cider næste gang – for der skal helt sikkert være en næste gang, men nu skal jeg lige finde ud af, hvad kyllerne så skal udsættes for 😉

  Og ja, det må vi lige koordinere. Pt. er mit bedste bud fredag eftermiddag, men lad os kigge på det i løbet af ugen. Pøjpøj med turen 🙂

 • Vibeke – jeg har læst ret blandede holdninger til dåsekylling – der er også nogen, der mener, at det er samme overflade som ved leverpostejbakker, og det derfor ikke kan være skadeligt. Hvem der har ret ved jeg desværre ikke, men jeg valgte i første omgang at mene, at det nok ikke var skadeligt at prøve. God idé med stativet!

 • NYBH – tusind tak! Det er ligesom at få nyt legetøj – en masse nye muligheder for madlavning er pludselig blevet tilgængelig 🙂

  Jeg er også bange for, at der må eksperimenteres lidt mere med det kyllinge-fænomen – nøj, hvor smagte det godt! 😉

 • Du skulle prøve den grillet kylling med rom som jeg har lavet et par gange, den giver en meget interessant sauce og har været en succes hver gang 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

 • NYBH – hov, der fik du lige sneget endnu en ting ind på min liste! 😀

  Jeg tror godt, jeg kan sælge den idé til gemalen, så den er kradset ned med det samme 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *