Jeg fik leget lidt i køkkenet, da jeg skulle kreere frokost. Jeg havde set en opskrift på linsekugler i ‘Den store vegetarbog’, og her erstattede jeg de røde linser med grønne og brugte kikærtemel i stedet for majsmel. Jeg havde en opskrift på chilimarinade liggende, som kommer fra Dansukker, og her kunne jeg ikke nære mig og pillede ved den, så jeg fik en mere stærk og kompakt sauce, som passede usædvanligt godt med linsekuglerne. I det hele taget var jeg yderst tilfreds med frokosten, så den kan jeg varmt anbefale!

Sprøde linsekugler
50 stk. sprøde linsekugler, vegetar, grønne linser, forårsløg, hvidløg, spidskommen, rasp, cheddar, ost, squash, kikærtemel, rapsolie

250 g grønne linser
2 store forårsløg, hakkede
2 fed hvidløg
1 tsk stødt spidskommen
80 g rasp
120 g revet cheddar
1 stor squash, groftrevet
150 g kikærtemel
olie til dybstegning

Kog linserne i 10 minutter. Skyl linserne godt igennem. Blend halvdelen af linserne med forårsløg og hvidløg – tilsæt evt. lidt vand, så blenderen arbejder bedre med ingredienserne. Rør de blendede linser sammen med resten af linserne, spidskommen, rasp, revet ost og squash. Rør det godt sammen. Form små kugler, som du vender grundigt i kikærtemel. Varm olien godt op i en tykbundet gryde og steg kuglerne i det – ca. otte stk. ad gangen. Tag kuglerne op efter få minutters stegning og læg dem på køkkenrulle, så det kan suge det overskydende fedt. Sørg for at give olien lidt tid til at blive helt varm igen, inden du steger næste hold. Servér linsekuglerne varme.

Note: Meget lækre og saftige, og chilisaucen passede godt til, men en mynte-yoghurtsauce vil også være fin til. Kuglerne smager også godt, inden de bliver rullet i mel og stegt, så mon ikke de også kan steges i ovnen, hvis du vil have en mindre fed udgave. Osten kan til gengæld godt blive et problem så.

Chilisauce

2 små røde peberfrugterchilisauce, sauce, peberfrugter, hvidløg, chili, hvidvinseddike, rørsukker
10 fed hvidløg
1 rød chili
½ dl hvidvinseddike
lidt salt
2 dl rørsukker
1 dl vand

Rens peberfrugter og chili og blend dem sammen med hvidløgsfeddene. Hæld alle ingredienser i en gryde og lad det småkoge en halv times tid. Servér til linsekuglerne

Note: Saucen blev kogt godt ind, så den var forholdsvis sød. Du kan evt. udelade lidt af sukkeret, hvis du foretrækker en knapt så sød sauce, men jeg synes, at den passede godt til resten af maden.