Grillet hyldeblomstkylling med spidskåls- og ananassalat

I går havde jeg besøg af Foodfanatic, og det var rigtig hyggeligt at kunne madnørde og tale om gode spisesteder og madlavningstricks. Altid rart med ‘lidelsesfæller’! Jeg så det samtidig som en oplagt mulighed for at starte på månedens benspænd – grill. Vejret var noget ustadigt, og jeg dækkede derfor bord indendørs, men netop da maden var klar, brød solen frem, og så skyndte vi os at flytte udenfor. Grillmad smager bare bedst i solskinsvejr!

Da jeg for nylig bryggede hyldeblomstsaft til den helt store guldmedalje, havde jeg en del hyldeblomstklaser og citronskiver til overs, da saften var siet fra. Jeg overvejede at lave marmelade af det ligesom sidste år, men da jeg samme dag havde købt en god og saftig bornholmerkylling på ca. 1700 g, fik jeg en anden dag. Hvorfor ikke prøve at lave en ‘sovende’ marinering?

Jeg skyllede derfor kyllingen og proppede den med blandingen af hyldeblomstklaser og citronskiver. Derefter puttede jeg kyllingen i en pose og stoppede godt med hyld og citron ned omkring kyllingen, så den var helt pakket ind, og derefter røg den i fryseren. 1½ døgn inden grillningen blev kyllingen så taget op, al hyld og citron blev fjernet, og kyllingen blev gnubbet med et godt skud salt. Den blev lagt på grillen, og kuglelåget blev sat på. Kyllingen fik et sted mellem tre kvarter og en time – vi tjekkede den med et stegetermometer (temperaturen skal op på ca. 81-83 grader) – og serverede den straks efter.

Spidskålssalat med ananas
ca. 4 personer

½ stort spidskål
½ mellemstor ananas

Dressing:
3 spsk creme fraiche 9%
1 spsk fløde
3 tsk sød bornholmsk sennep
salt og peber

evt. lidt brøndkarse

Snit spidskålen meget fint og kram det godt. Læg derefter kålen i en skål. Bland dressingen og vend det grundigt i spidskålen. Grams evt. også lidt på kålen, så dressingen trænger godt ind. Skær skrællen af ananassen og skær den i mindre tern – husk at undgå den trevlede, hårde kerne – og vend ananasternene i salaten. Lad den trække en times tid, inden du serverer den.

Kyllingen og salaten blev serveret med hjemmebagte fiberboller, der er blevet lunet på grillen.

Note: Både kylling og salat faldt i god jord ved middagsbordet. Hyldeblomstklaserne og citronerne gav en tilpas smag af sødme og syrlighed på samme tid og var med til at gøre kyllingen dejlig saftig og mør.

Foodfanatic havde taget en spændende værtindegave med – en række grøntsager fra Din Baghave, hvor vi begge var fascineret af den fine mangold – også kendt som bladbede. Jeg er gået i tænkeboks mht. hvad de skal omsættes til.

En anden spændende råvare, der var blandt lækkerierne fra Din Baghave – mangostan! Du åbner dem ved at klemme dem lidt, så skallen sprækker. 

… og så kan du spise den bløde, hvide midte. Mmm!

Hun havde også medbragt en interessant asiatisk dessert – søde ris med grillet banan og bønner indsvøbt i bananblade. Nu er asiatiske desserter ret anderledes i forhold til dansk smag, men jeg syntes nu, den smagte ganske fint. Den var sødlig uden at være sukret, og så mættede den ret godt.
Sådan så desserten ud, mens den stadig var pakket ind i bananblade. Den blev lunet i mikrobølgeovnen, inden den skulle spises. 

… og sådan så den ud indvendig. 


14 thoughts on “Grillet hyldeblomstkylling med spidskåls- og ananassalat”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *