Rom-kylling, kartoffelsalat med radiser og rygeost, salat med grillede artiskokker og kornblomster, jordbærsuppe med kokos-lime is

Rom-kylling, kartoffelsalat med radiser og rygeost, salat med grillede artiskokker og kornblomster, jordbærsuppe med kokos-lime is

I søndags havde vi besøg af et vennepar, der snart flytter til udlandet, men der er heldigvis lidt tid endnu, så de kunne godt nå at komme forbi os og grille. Det endte med, at vi serverede grillet kylling med salat og kartoffelsalat til hovedret samen jordbærsuppe med kokos-lime is til dessert.

Det var NYBH, der anbefalede mig opskriften på rom-kylling, og det lød også godt, så den blev afprøvet. Jeg er ret glad for røget paprika, så der fordoblede jeg mængden. I den oprindelige opskrift er der tørret hvidløg, men det har jeg ikke, så jeg erstattede det med tørret ramsløg samt tilføjede noget salt.

I de seneste år har jeg ærgret mig over, at jeg ikke kan lide radiser, for jeg synes, de ser så hyggelige ud og vil være perfekte som snacks. Efter at have set flere eksempler på kartoffelsalat med radiser i, så tænkte jeg, at det var en fin måde at få sneget dem med i en ret, og da jeg samtidig så flere varianter, hvor der også var rygeost i, så vidste jeg, at det måtte jeg også prøve. Rygeost har jeg nemlig aldrig prøvet at bruge i køkkenet. Jeg freestylede en kartoffelsalat ud fra, hvad jeg kunne huske at have set i forskellige opskrifter, og så gik jeg helt i blomst, da jeg lavede salat, for nu er de spiselige blomster i bedet sprunget ud! Juhu!

Rom-kylling

4 personer

1 hel kylling

Tør krydderiblanding:
2 tsk røget paprika
1 tsk tørret timian
1 tsk tørret estragon
1 tsk tørret ramsløg
1 tsk salt

Marinade:
1 spsk citronsaft
2 spsk lys sirup
½ dl mørk rom

samt salt

Rens kyllingen godt og dup den tør. Bland de tørre krydderier sammen og gnub kyllingen grundigt uden på med krydderiblandingen. Pak den ind i en frysepose og læg den i køleskabet – gerne i op til et døgn.

Pisk marinaden sammen. Læg kyllingen på grillen med en drypbakke under og hæld marinade på af flere omgange de første ti minutter, den steger. Jeg tror, det tog ca. en time at grille den. Drys med salt, partér den og servér – mmm!

Note: Ret lækker udgave af grillkylling – både den tørre og den våde marinade gjorde det til en spændende og delikat spise. Bestemt anbefalelsesværdig!

Kartoffelsalat med radiser og rygeost

4 personer

kogte kartofler til fire personer
et bundt radiser
½ agurk
en bøtte rygeost (170 g)
1½ dl creme fraiche 9%
½ tsk salt
1 tsk hvidvinseddike
1 tsk sukker
en håndfuld purløg klippet i små stykker

Skær kartoflerne og den halve agurk i mindre stykker og radiserne i tynde skiver. Bland dem i en skål. Bland de resterende ingredienser i en anden skål, inden rygeostcremen hældes over grøntsagerne, og det vendes godt sammen.

Note: Uha, jeg kunne godt blive fan af rygeost – det er jo lige mig! Den cremede konsistens og den røgede smag er jo det rene guf – meget, meget velsmagende kartoffelsalat.

Salat med grillede artiskokker og kornblomster

4 personer

½ pakke økologiske salatblade

½ glas grillede artiskokker
1 avokado
½ håndfuld usaltede cashewnødder
nogle kornblomster

Skær avokadoen i tern og hak nødderne. Bland salatblade, artiskokker og avokadotern. Drys nødder over og pynt med kornblomster.

Note: Den ser vel nok nysselig ud med de blomster – det kan jeg nu godt vænne mig til, men jeg holder nu også meget af kornblomster. Og salaten smagte ganske glimrende!

jordbærsuppe, jordbær, suppe, kokos-limeis, kokosis, is, kokos, lime, fløde, kokosmælk, frugtsuppe

Til dessert lavede jeg jordbærsuppe med kokos-lime is. Opskriften på jordbærsuppe havde jeg set i Nettokogebogen ‘Bær’, og jeg fulgte stort set opskriften det meste af tiden. Isen havde jeg set hos Kinna, og her puttede jeg mere lime i, ligesom jeg erstattede vanillestangen med flydende vaniljeekstrakt.

Jordbærsuppe

4 personer

500 g jordbær
15 spsk vand
lidt citronsaft
en god del sukker

Rens jordbærrene og skær halvdelen af dem i mindre stykker, som du putter i en gryde sammen med vandet. Lad det koge nogle minutter, inden du tager det af komfuret igen og smager til med citronsaft og sukker. Si og afkøl din jordbærsuppe. Skær resten af jordbærrene i skiver og læg dem i en skål, inden du overhælder dem med jordbærsuppe. Servér den sammen med en kugle kokos-lime is.

Note: Jeg har totalt undervurderet frugtsuppe, men hvor er det dog skønt! Jordbærsuppe er en virkelig lækker dessert, når det er så varmt, som det er nu og så passer den godt som dessert til en grillaften, hvor man sjældent har så megen appetit efter at have spist (for) meget grillmad.

Kokos-lime is

4 dl sødmælk
4 dl fløde
1 tsk flydende vaniljekstrakt
10 pasteuriserede æggeblommer
70 g rørsukker
35 g tørret kokos
fintrevet skal fra en limefrugt
1 dl friskpresset citronsaft
½ dl kokosmælk fra dåse

Hæld mælk og fløde i en kasserolle sammen med vaniljeekstraktet. Varm blandingen op og tag det af komfuret, lige inden det når kogepunktet. Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål. Hæld forsigtigt den varme væske over æggeblommerne, mens du pisker. Hæld hele blandingen tilbage i kasserollen og varm blandingen op over svag varme under hyppig omrøring, så den ikke brænder på. Rør til cremen bliver tyk.

Bland tørret kokos, limeskal, citronsaft og kokosmælk i den varme blanding. Dæk den til og lad den køle af i køleskabet eller fryseren.

Note: Meget cremet og sød-syrlig is, som passede godt til ovenstående jordbærsuppe. Den var frisk uden at være sur, og da jeg som bekendt er ret glad for citrussmagen, så var jeg glad for strejfet af lime – lækkert!19 thoughts on “Rom-kylling, kartoffelsalat med radiser og rygeost, salat med grillede artiskokker og kornblomster, jordbærsuppe med kokos-lime is”

 • Uhm det ser godt ud. Lyder lækkert med den romkylling, og hvor er de spiselige blomster dog yndige. Sådan nogle må jeg bestemt få plantet, når jeg engang får mig en have.

 • HAHAHA…. hvor jeg kender det med radiserne. At man bare er irriteret over én ting, som man ikke kan lide, fordi det ser hyggeligt ud, eller lækkert ud at guffe … Har haft det sådan med oliven – men efter hård træning kan jeg næsten ikke spise et måltid uden;)

  Det ser ellers rigtigt lækkert ud det hele. Heldige gæster!!

 • Det ser fantastisk spændende ud – jeg må hurtigst muligt prøve din opskrift på jordbærsuppe med kokos-lime is – og din salat med kornblomster. Hvor ser det dog smukt ud med de blå blomster!
  Er din radisefobi kureret nu?

 • Hvor ser det hele bare lækkert ud og dejligt at se at I kunne lide rom-kyllingen – den har en ret interessant smag 🙂

  Dejligt at se at du fik lempet radiser ind i kartoffelsalaten – og det ser ud til at du overlevede ;-). Jeg er vild med rygeost og kunne spise det oftere end jeg faktisk får det. Det er så godt til så mange forskellige ting.

  Den kokosis lyder forjættende, den må jeg have afprøvet 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

 • Hvor er dine billeder flotte og indbydene !!!

  Jeg elsker radiser !! Men har det sådan med Sushi, syens det ser VILDT lækkert ud.. Men tror aldrig jeg lære at spise det.

  Hyggehygge
  Marianne

 • Rigtig en sommermenu, skal selv have gæster snart, men jeg har ikke rigtig mod på at grille en hel kylling. Skal nok prøve det til os selv en dag først.

 • Foodfanatic – jeg synes også, det er hyggeligt at pynte maden på den måde. Jeg tror, jeg vil eksperimentere videre med flere typer til næste år – det er sjovt at bryde normen 😉

  Hehe, østers er heller ikke lige mig. Jeg kan godt spise det, men egentlig har jeg det fint med ikke at være betaget af dem, for det er jo ikke en billig ingrediens 🙂

 • Hanne – oliven kunne jeg heller ikke se meningen med i mange år, men så lærte jeg det for nogle år siden. Det er stadig ikke noget, som jeg sukker efter, men jeg putter det helt frivilligt i retter nu – og så har jeg en opskrift på det lækreste olivenbrød, som jeg ville æde i stride strømme, hvis kalorier bare var noget, der stod om i sagnbøger! 😀

 • Madame – mange tak! Det er nok en sandhed med modifikationer at sige, at jeg er kureret, for de kunne ikke rigtig smages på grund af rygeosten. Men jeg er da heller ikke skræmt væk, så jeg tror bare, at jeg skal snige dem ind i flere retter 😉

 • NYBH – ja, den var bestemt god at sætte tænderne i. Tak for anbefalingen 🙂

  Jeg vil sige, at med den rygeost var det lige før, at jeg også kunne have spist stegt lever! 😀

  Tror jeg skal lege lidt videre med de radiser – har nemlig et bundt mere, der venter på at blive brugt 😉

 • Jule Mig – mange tak! Hehe, faktisk elskede jeg at dyrke radiser som barn, men jeg gav dem altid videre til min mor, for jeg kunne bare ikke lide de små bitre knolde! 😀

 • Lene – det er lettere – og bliver bedre – end man tror. Eller i hvert fald i forhold til, hvad jeg troede. Bare kast dig ud i det – du kan altid have noget 'backup-kød' på lager 🙂

 • Uhm, totalt lækker middag. Jeg er også ret glad for at jeg tog mig mod til at smage rygeost i sin tid. Det er virkelig godt til mange ting. Man kan også lave en fintsnittet salat af sommerkål med en dressing af rygeost – det er kræs, specielt med en håndfuld radiser i 😀

 • Klidmoster – jeg ved heller ikke, hvorfor jeg har været så langsom mht. at bruge det i madlavningen – jeg har nok troet, at det smagte helt anderledes, men nuij hvor var det godt!

  God idé med salaten! Den er noteret 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *