Baconsvøbte asparges, and med timian og honning, rösti og cognac-madagaskarpeber sauce
Jeg havde fundet en and på tilbud, da vi handlede i forgårs, så den skulle i ovnen i dag, da vi fik gæster til aften. Jeg plejer kun at stege and juleaften, så jeg tænkte, det var en god mulighed for at være lidt kreativ, så den blev tilberedt lidt anderledes end normalt og derefter kombineret med baconsvøbte asaparges, rösti og cognac-madagaskarpeber-sauce. Bortset fra opskriften på saucen, som jeg har fra www.opskrifter.dk, så er alle retter hjemmekomponerede.
Baconsvøbte asparges og pestocreme
4 personer
20 grønne asparges
8 lange stykker bacon
250 g creme fraiche 6%
2 tsk god basilikumpesto
Aspargesene vaskes, og de nederste to cm fjernes. Halvér aspargesene, del dem op, så der bliver fem stykker i hvert bundt, og vikl et stykke bacon om hver. Steg de baconsvøbte asparges på en pande og sørg for, at alle sider får farve. Servér dem med en dressing bestående af creme fraiche og pesto.
And med timian og honning
5 personer
3400 g hel and
2 æbler
2 spsk honning
3 tsk timian
rigeligt med salt
Anden rengøres, posen med indmad fjernes og evt. fedtlommer i kanten af åbningen skæres væk. Anden gnides grundigt med salt. Æblerne vaskes og skæres i tern, og de vendes i honning, 2 tsk timian og lidt salt. Blandingen proppes ind i anden, og åbningen lukkes med kødnåle eller tandstikkere. Strø lidt timian på anden.
Tænd ovnen og stil den på 200 grader. Put en bradepande med vand nederst i ovnen og sæt risten i nederste rille. Læg anden på risten med ryggen opad. Steg de 15-20 minutter på denne side, sænk temperaturen til 160 grader og vend anden, så brystet vender opad. Steg anden i 3-3½ time og sørg for min. hver halve time at hælde noget af væsken fra bradepanden ud over anden, så den ikke bliver tør.
Rösti
5 personer
7 store kartofler
2 æg
1 spsk olie
3 spsk revet parmesan
salt
olie til stegning
Kartoflerne skrælles og rives på den grove side af et rivejern. Æg, olie, parmesan og salt blandes i. Olie opvarmes på en pande, og blandingen lægges som klatter på panden.
Cognac-madagaskarpeber sauce
4 personer
2 spsk olie
2 skalotteløg
50 g grønne peberkorn
1/2 dl cognac
2 dl halvtør hvidvin
1 1/2 dl fløde 13%
1 spsk frisk timian
1 knivspids køkkensalt
1 knivspids peber
Varm en pande op til medium varme og steg skalotteløg i olien. Når de er blevet bløde, tilsættes den tørrede peber. Flambér med cognac. Tilsæt hvidvin og timian og kog ind til 2/3 af den oprindelige mængde. Tilsæt fløden og lad det koge 3 min.
Note: Anden blev rigtig lækker – og fik i øvrigt en fin snert af honning og timian, fordi saften fra fyldet dryppede ned i bradepanden, hvor jeg ind imellem tog væske fra og hældte ud over anden. Røsti-fætrene blev også fine, og de baconsvøbte asparges var som sædvanlig ret populære. Saucen var jeg til gengæld ikke så tilfreds med. Vi kunne ikke skaffe grønne peberkorn, så vi havde købt en blanding af peberkorn på glas, og selvom jeg kun brugte to-tredjedel af den mængde peberkorn, der skulle i retten, så blev den lige lovlig… pebret! Men det var nu meget skægt at prøve at flambere – det har jeg ikke prøvet før!
Hej Piskeris
Det er vel nok en spændende menu! Jeg er vild med and 🙂
Hmm, jeg kan godt forstå at du havde mas med saucen. Grønne peberkorn er ikke sådan lige at erstatte med tørrede peberkorn. Madagaskarpeber fåes syltede på små dåser og det er dem man bruger til sauce. De er bløde og kan nemt mases lidt ud i saucen.
Men jeg er nu sikker på at din sauce fik en fin aroma af det andet peber, men også godt med ‘bid’ 🙂
Ah, de er på dåser! Jeg gik og kiggede efter dem på glas – så forstår jeg bedre, hvorfor de ikke var til at finde 🙂
Ja, den varmede godt, men så længe man ikke spiste for mange peberkorn ad gangen, så var den udmærket til at søbbe kartoflerne i 🙂