Papayasalat og fisk i kokos

Papayasalat og fisk i kokos

Vi havde inviteret gæster her til aften, og jeg så det som en oplagt mulighed for liiiige at få afprøvet to opskrifter mere fra “Mit thaikøkken”. Læg mærke til, at opskrifterne herunder er skrevet til 4 personer, men at man med fordel kan supplere med forret og/eller dessert, for portionerne er ikke så store.

Papayasalat

4 personer

1 grøn papaya, skrællet og julienneskåret
½-1 tsk rejepasta eller tørrede rejer
2 tsk finthakket hvidløg
1-2 store tørrede chilier, blødgjort i vand og fintstrimlede
10 sorte peberkorn
1-2 spsk almindelig lagereddike
2 spsk rørsukker
3 spsk fiskesauce
3 spsk lime- eller citronsaft
½ icebergsalat

Papayaen istandgøres, og de tørrede rejer, hvidløg, chili og peber stødes i en morter. Eddike, sukker og krydderiblandingen hældes i en lille gryde og bringes i kog. Derefter afkøles blandingen noget, og fiskesovs og lime- eller citronsaft tilsættes.

Bland papayaen i dressingen, og lad blandingen stå i mindst ½ time, men helst 2-3 timer. Anret papayaen på et fad med strimlet salat.

Note: Jeg havde hverken rejepasta eller tørrede rejer, så det undlod jeg. Venneparret er ikke så gode til stærke retter, så jeg skiftede de tørrede chilier ud med en tsk chilipulver.

Fisk i kokos

4 personer

300 g friske fiskefileter (torsk eller lyssej)
1 ds kokosmælk (400 ml)
2 tsk finthakket hvidløg
1 stilk finthakket citrongræs
2 tsk finthakket galanga
2-3 spsk lime- eller citronsaft
2 spsk fiskesovs
1 tsk sambal oelek

Fisken koges eller dampes i 5-10 minutter og stilles til side på et fad. Kokosmælken opvarmes til kogepunktet. Hvidløg, citrongræs og galanga tilsættes, og retten småkoger under opsyn ca. 5 minutter (uden låg). Smag derefter til med lime- eller citronsaft, fiskesovs og sambal oelek.

Opvarm fisken i ovnen et øjeblik, og hæld den varme kokossovs over bagefter. Servér med ris til.

Note: Jeg undlod galanga. Til gengæld vil jeg nok en anden gang bruge mere fisk i retten – gerne ½ kg, for jeg syntes, portionerne blev lige lovlig små til 4 personer.4 thoughts on “Papayasalat og fisk i kokos”

  • Det kan jeg kun støtte – der er mindst tre andre opskrifter fra bogen, som jeg tidligere havde i kopiudgave, og som jeg også varmt kan anbefale. Kan være jeg laver dem på et tidspunkt og smider dem op her på bloggen 🙂

  • Går ud fra, at den salat på billedet er papayasalaten, men det ser ud til, at du har brugt en moden papaya, da kødet er orange. Når der skrives grøn papaya menes der vist en papaya, hvor kødet også er grønt. Dvs en umoden papaya. Nu kan jeg tage fejl ang billedet og beklager hvis jeg lyder som lidt af en papaya-nazi 🙂

  • Foodfanatic – jamen du har så ganske ret 🙂
    Da jeg lavede retten, undrede jeg mig over, hvad der mentes med 'grøn papaya', men lavede retten færdig, og det var først senere, jeg fandt ud af, det ikke var en fejl i ingredienslisten. Men den smagte nu også ok med moden papaya 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *