jordbærsirup, jordbærgele, jordbærgelé, jordbær, sirup, gelé, gele, jordbærmarmelade, marmelade, syltning, bær, rørsukker, vanilje, vaniljestangJordbærsæsonen er godt i gang, og selvom det forlyder, at de danske jordbær lider under de seneste dages regn, så er det stadig muligt at få fat i lækre bær i butikkerne.

Da vi spiste jordbærdessert til Sct. Hans, benyttede jeg også lejligheden til at tage lidt jordbær fra til en omgang marmelade, og da jeg nu var i gang, kunne jeg jo lige så godt også lave en lille portion jordbærsirup og jordbærgelé! Det lyder utrolig overskudsagtigt, men det er det ikke. Lad mig vise dig, hvordan du får tre lækre hjemmesyltede ting ud af 400 g jordbær.

  • Tag 400 g jordbær, skyl dem og nip toppen af. Hæld dem i en lille kasserolle sammen med 200 g lyst rørsukker, 1 dl vand samt to flækkede vaniljestænger, hvor du har brugt vaniljekornene – eller alternativt én flækket vaniljestang, hvor du først skraber kornene ud og putter i kasserollen.
  • Lad indholdet simrer, indtil bærrene er bløde og smatter ud. Her kan du vælge at hælde lidt af væden fra og hælde det på en lille skoldet flaske. Så har du jordbærsirup. Foretrækker du en tykkere sirup, kan du blot hælde væden en i anden kasserolle og lade den koge mere ind, inden du hælder den på flaske.
  • Læg to blade husblas i blød i koldt vand i ca. 10 minutter, og tag så husblassen op og hæld bladene i et skoldet sylteglas på 1-1½ dl. Hæld væde fra kasserollen i sylteglasset og rør godt rundt i glassets indhold, så husblassen bliver helt opløst. Luk glasset og sæt det på køl, og næste dag har du et fint glas jordbærgelé.
  • Hæld de syltede jordbær og den resterende væde på et skoldet glas, og så har du også lavet jordbærmarmelade.

Voilá!

Du kan bruge jordbærsirup til is, kager, oven på morgenyoghurten eller evt. i en kæk dressing, mens jordbærgelé egner sig glimrende til kager eller måske som lidt sødt tilbehør til en vildtret.